Tips: 10+1 Συμβουλές για φωτογραφίες με το smartphone σου

 

 

 

H λήψη φωτογραφιών με το κινητό σου κάποτε φτάνταζε κάτι το απίθανο, σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου. Ο λόγος για το mobile photography το οποίο προκαλεί αμφιλεγόμενες αντιδράσεις στις καλλιτεχνικές συζητήσεις. Οι φωτογραφίες µε smartphones όμως είναι πραγματικότητα γι΄αυτό παρακάτω παραθέτω συμβουλές για καλύτερες λήψεις.

Let’s start

 

1. Επίλεξε την υψηλότερη δυνατή ανάλυση στο smartphone. Οι φωτογραφίες που θα τραβήξεις θα είναι μεν μεγαλύτερες σε μέγεθος αρχείου, αλλά θα έχουν την δυνατότητα, αν χρειαστεί, να μικρύνουν, ενώ οι μικρές φωτογραφίες χάνουν την ποιότητά τους αν τις μεγαλώσουμε.

2. Βεβαιώσου πως ο φακός είναι καθαρός. Κόκκοι σκόνης και δαχτυλιές μπορούν να θολώσουν την φωτογραφία ή να της δημιουργήσουν γυαλάδα. Για να το αποφύγεις με ένα μαλακό ύφασμα αφαίρεσαι τους λεκέδες από τον φακό πριν φωτογραφίσεις. Ακόμα πρόσεχε πως και που ακούμπας το smartphone σου για να παραμείνει ο φακός του άρτιος.

3. Για νυχτερινές λήψεις χρησιμοποίησε ένα μικρό τρίποδο. (Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικά τρίποδα για κινητά smartphone και ιδανικά για mobile photography). Τo βράδυ τα φώτα μπορούν να θολώσουν την φωτογραφία σου αν το κινητό δεν βρίσκεται σε εντελώς σταθερή βάση. Αν δεν έχεις τρίποδο φροντίσε τουλάχιστον να ακουμπήσεις κάπου στέρεα το κινητό σου και τραβήξε την φωτογραφία επιλέγοντας την λειτουργία self timer, η οποία έχει την δυνατότητα να μειώνει τα περισσότερα «κουνήματα».

Αποτέλεσμα εικόνας για mobile photography

4. Απόφυγε τα πολλά ISO. Οι  «κόκκοι» που θα δημιουργηθούν στο τελικό αποτέλεσμα θα είναι ενοχλητικοί και η φωτογραφία σου θα χάσει σε ποιότητα. Η λειτουργία ISO μεταβάλλει την ευαισθησία του φακού στο φως, γι΄αυτό δες το μενού της φωτογραφικής μηχανής του smartphone σου για να προσαρμόσεις τις κατάλληλες λειτουργίες ISO.

Διαβάστε επίσης  Ανδρέας Εμπειρίκος: το πάθος του με την φωτογραφία

5. Μην το σκεφτείς δεύτερη φορά. Βγάλε την φωτογραφία, κι ας την διαγράψεις. Είναι προτιμότερο να έχεις πολλές φωτογραφίες και να «πετάξεις» όσες δεν σε ικανοποιούν, παρά να μετανιώσεις για φωτογραφίες που δεν έβγαλες. Εφόσον η τεχνολογία προχωρά σίγουρα κι εσύ έχεις λύση για την αποθήκευση των πολλών φωτογραφιών που θες να κρατήσεις. Ακόμη κι αν το κινητό σου δε σε καλύπτει σε επίπεδο χωρητικότητας μνήμης μπορείς να προβείς στην αγορά μιας κάρτας μνήμης ή αν έχεις τη δυνατότητα σε ένα νέο smartphone.

6. Κοίταξε μπροστά και τοποθέτησε τον εαυτό σου στην σωστή θέση. Αν θες να φωτογραφίσεις ένα τοπίο και έχεις χρόνο, μην βιαστείς να βγάλεις την φωτογραφία. Αφιερώσε λίγο χρόνο να δεις καλά το τοπίο ή το αντικείμενο που θες να φωτογραφίσεις, να βυθίσεις το βλέμμα σου σε αυτό. Μετά από λίγο θα ξέρεις ακριβώς τι πρέπει να φωτογραφίσεις και σίγουρα η κάθε αίσθηση του τοπίου θα έχει αποτυπωθεί όχι μόνο στη μνήμη του κινητού σου αλλά και στη μνήμη του εγκεφάλου σου.

 7. Αποφύγε να χρησιμοποιείς ψηφιακό zoom. Μη φοβηθείς και πλησίασε, αυτό που θες να φωτογραφίσεις. Το ψηφιακό zoom έχει μεν την δυνατότητα να αυξάνει τεχνητά την εγγύτητα της εικόνας στην κάμερα, όμως έτσι, σχεδόν πάντα, χάνεται μέρος της ποιότητας της φωτογραφίας.

8. Σύνθεση και κανόνες. Δες το αντικείμενο της φωτογράφησής σου ως βασικό στοιχείο της φωτογραφίας και μετά προσθέστε κάποια ακόμα στοιχεία -π.χ. ένα άλλο αντικείμενο ή πρόσωπο στο προσκήνιο ή το φόντο  – τα οποία θα δώσουν περισσότερο βάθος και νόημα στην τελική εικόνα. Σημαντικό είναι να χρησιμοποιείς μερικούς από τους φωτογραφικούς κανόνες για πιο άρτιες φωτογραφίες.

Διαβάστε επίσης  Όταν η φωτογραφία συναντά την ζωγραφική

9. Χρησιμοποιήσε τις γωνίες. Τα κινητά τηλέφωνα δίνουν την δυνατότητα να πλησιάσει κανείς αρκετά το αντικείμενο της φωτογράφησης και λόγω του μικρού τους μεγέθους μπορούν να φωτογραφίσουν από διάφορες ασυνήθιστες γωνίες. Ενεργοποιήσε το χρονόμετρο και πειραματείσου.

10. Παίξε με  διαφορετικά επίπεδα όταν φωτογραφίζετε. Αν θες, για παράδειγμα, να δώσεις έμφαση στο μέγεθος του αντικειμένου σου, τραβήξτε την φωτογραφία από πολύ χαμηλά, ακόμα και από το πάτωμα. Για αντίθετο αποτέλεσμα, τράβηξε την φωτογραφία από πολύ ψηλά – είναι εντυπωσιακά τα εφέ που μπορείτε να δημιουργήσετε ανάλογα με το πού θα είναι τοποθετημένο το κινητό.

11. Τόλμη, συναίσθημα και αυτοπεποίθηση. Αυτά είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχεις για να φωτογραφίσεις το οτιδήποτε. Μη φοβηθείς να τολμήσεις είτε αυτό σημαίνει περίεργη γωνία λήψης, είτε ασυνήθιστο θέμα. Ακόμη το συναίσθημά σου θα πρέπει επίσης να σε απασχολεί ως φωτογράφο διότι είναι σημαντικό στοιχείο για μια ενδιαφέρουσα φωτογραφία. Τέλος χρειάζεται να έχεις αυτοπεποίθηση την ώρα που φωτογραφίζεις και να επιμένεις για το καλύτερο δυνατό σου αποτέλεσμα.

Φωτογραφία της Marianna Chartsa.

Η φωτογραφία δεν είναι μια τέχνη με στάνταρς που θα πρέπει να σε απασχολούν. Γι΄αυτό ακόμη και με το smartphone σου μπορείς να μπεις στον κόσμο της και να εκπλαγείς με όσα μπορείς να δημιουργήσεις. 

* Για περισσότερες φωτογραφικές συμβουλές πάτησε εδώ

Γεια. Ονομάζομαι Μαριάννα.
Γεννήθηκα το καλοκαίρι του 94' στην Αθήνα.
Έχω τελειώσει σπουδές πάνω στη Φωτογραφία.
Είμαι άνθρωπος με καλλιτεχνικές ανησυχίες, γι΄αυτό ασχολούμαι με τη ζωγραφική και τις κατασκευές. Γράφω, φωτογραφίζω, και κάνω ποδήλατο. Αγαπώ τον καφέ και τους φίλους μου - οι τελευταίοι λένε ότι είμαι μοναχική, αγχώδης, ευαίσθητη και με χιούμορ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

ΔΕΠΥ

ΔΕΠΥ: Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας

Τι είναι ΔΕΠΥ Η δεπυ είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή με

Το φαινόμενο doppelgänger

Με το φαινόμενο doppelgänger (ή αλλιώς το φαινόμενου του διπλού