Αυγά για πρωινό: οικονομικές, εύκολες ιδέες

αυγά για πρωινό
Αυγά για πρωινό, budget friendly ιδέες. Πηγή: προσωπικό αρχείο.

Καθώς οι τιμές στα τρόφιμα αυξάνονται καθημερινά, μπορεί να είναι δύσκολο να πραγματοποιείτε αγορές  με συνέπεια, υγιεινά, θρεπτικά, ολόκληρα τρόφιμα στο τραπέζι. Ευτυχώς, τα αυγά είναι μια από τις πιο φιλικές προς τον προϋπολογισμό πηγές πρωτεΐνης που μπορείτε να αγοράσετε και να εντάξετε στο πρωινό γεύμα σε λίγο χρόνο. Όχι μόνο τα αυγά είναι budget friendly αλλά μπορούν να κάνουν οποιοδήποτε γεύμα πιο χορταστικό.

TIPS για το ψήσιμο των αυγών στο πρωινό:

  • για τα τέλεια scrumbled eggs: το μυστικό για να πετύχουν είναι το συνεχές ανακάτεμα κατά τη διάρκεια που βρίσκονται στο τηγάνι και να είναι φρέσκα
  • για αυγά ποσέ: χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο να μη σπάσει ο κρόκος αφού μέσα στην κατσαρόλα το ξύδι βοηθά στο να μην απλώσει το αυγό. Ακριβώς 6 λεπτά για το τέλειο ψήσιμο και μία τρυπητή κουτάλα για να αφαιρέσετε τα αυγά
  • βραστά αυγά: για να μην παραβράσουμε τα αυγά, με το που είναι έτοιμο το αυγό που βράζουμε να το βουτάμε σε κρύο νερό, για να σταματά αμέσως ο βρασμός , μελάτο αυγό: το βράζετε για 3-4 λεπτά, όπου το ασπράδι να γίνει σφιχτό, ενώ ο κρόκος θα παραμένει αρκετά ρευστός, σφιχτό αυγό: τα 8 λεπτά είναι ιδανικά για ένα τελείως σφιχτό ασπράδι και έναν μαλακό κρόκο
  • τηγανιτά αυγά για πρωινό: σε καυτό τηγάνι (σε μέτρια προς ψηλή θερμοκρασία) ρίξτε τα αυγά και αμέσως κατέβασε τη θερμοκρασία στο μισό. Τηγανίστε για 2-3 λεπτά, ρίχνοντας  λίγο από τη λιπαρή ουσία πάνω στο αυγό με ένα κουτάλι. Το αυγό είναι έτοιμο αμέσως μόλις το ασπράδι σφίξει παντού.

Αυγά για πρωινό σε ψωμί του τόστ:

Το νούμερο bugdet friendly πρωινό. Aπαιτεί δύο βασικά προϊόντα – ψωμί σε φέτες και αυγά – αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως καμβάς για οποιοδήποτε γέμισμα επιθυμείτε. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε προιόντα από το ψυγείο σας που διαφορετικά θα μπορούσαν να πάνε χαμένα, όπως τα τελευταία κλαδάκια φρέσκων μυρωδικών, μια κουταλιά σάλτσα ή μερικά τρίμματα τυριού.

Υλικά
4 φέτες ψωμί του τοστ

4 αυγά

Advertising

Advertisements
Ad 14

αλάτι

πιπέρι

τυρί κίτρινο ή φέτα

ελαιόλαδο

Advertising

Εκτέλεση
Σε ένα ταψί βάζετε τις φέτες του τοστ και τις αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο.  Με ένα κουτάλι πιέζετε την ψίχα του ψωμιού και κάντε μια λακκούβα. Σπάτε μέσα τα αυγά. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και γύρω γύρω από τούς κρόκους ρίχνετε το τυρί. Το ψήνετε σε προ-θερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10-15 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο.

αυγά για πρωινό

Ομελέτα σε τορτίγια για πρωινό:

Μια τορτίγια(quesadilla) με ομελέτα είναι ένα γρήγορο και νόστιμο πρωινό που θα σε κρατήσει όλη μέρα. Εκτός από την κρεμώδη ομελέτα και το τριμμένο τυρί, συμπληρώστε με πολλά φρέσκα λαχανικά όπως ντομάτα, γλυκιά πιπεριά και ό,τι αλλαντικά έχετε στο ψυγείο.

Υλικά

ελαιόλαδο

Advertising

4 αυγά

2 τορτίγιες μεγάλες

αλάτι

πιπέρι

Advertising

πιπεριές(ό,τι έχουμε στο ψυγείο)

κίτρινο τυρί τριμμένο

αλλαντικά ψιλοκομμένα

λαχανικά της αρεσκείας μας ψιλοκομμένα (μια ιδέα για παιδιά που δεν τρώνε εύκολα τα απαραίτητα λαχανικά)

Advertising

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε το λάδι σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα αλλαντικά, τις πιπεριές και λαχανικά. Ανακατέψτε για 2 λεπτά. Ακόμη κι αν δεν έχετε τα υπόλοιπα υλικά η συνταγή είναι πεντανόστιμη και το ίδιο χορταστική αποκλειστικά και μόνο με αυγά. Χτυπήστε τα αυγά σε ένα μπολ. Ρίξτε στο τηγάνι και ανακατέψτε απαλά. Αφαιρέστε τα αυγά και βάλτε τη μια τορτίγια στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε το μισό τυρί και τα αυγά. Ρίξτε το υπόλοιπο τυρί και τοποθετήστε άλλη τορτίγια από πάνω. Πιέστε ελαφρά μέχρι να ροδίσει απο τη μία πλευρά και γυρίστε από την άλλη. Συνοδέψτε με σαλάτα, με κάποια σάλτσα που σας έχει περισσέψει, ή ακόμη πάρτε μαζί στη δουλειά.

 

 

 

 

 

 

 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην πόλη της Λαμίας , σπούδασα γεωπονία στη Θεσσαλονίκη, την πλέον αγαπημένη μου πόλη και έχω αποκτήσει τίτλους στον τομέα του κρασιού από το WSPC (Wine & Spirits Professional Center). Αγαπώ το κρασί, το χορό και το φαγητό . Μαγειρεύω για φίλους και αγαπώ τις παραδοσιακές γεύσεις .

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…