Έφτασε η ώρα για λαχταριστές καλοκαιρινές συνταγές. Στο δικό μου μυαλό η λέξη καλοκαίρι συνάδει με δροσερές σαλάτες, φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Τα τοπικά και εποχιακά υλικά είναι το μυστικό αυτής της συνταγής. Τα παντζάρια περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Πλούσια πηγή καλίου, βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Ωφελούν την καρδιά και το μυαλό. Τα παντζάρια τρώγονται τόσο μαγειρεμένα όσο και ωμά. Χρησιμοποιούνται υπερβολικά σε σαλάτες σαν αυτή που θα φτιάξουμε! Αν με ρωτάτε βρίσκω εντυπωσιακό το χρώμα αυτού του λαχανικού. Ξέρετε ότι το συναντάμε και σε άλλα χρώματα όπως κίτρινο, άσπρο και με εσωτερικά δαχτυλίδια σε σκούρο ροζ;
Το δροσερό γιαούρτι θα αγκαλιάσει τα παντζάρια και θα τους δώσει γεύση και νοστιμιά. Βασικό συστατικό της σαλάτας το γιαούρτι καθώς είναι πλούσιο σε Β12 και κύρια πηγή ασβεστίου. Το γιαούρτι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας. Με αυτόν τον τρόπο η παντζαροσαλάτα μας εκτός από συνοδευτικό πιάτο μπορεί να γίνει και το κύριο γεύμα μας.
Η τελευταία πινελιά λένε ότι είναι αυτή που απογειώνει την συνταγή. Κάνω λόγο βέβαια για τα ξινόμηλα και τα καρύδια. Προσωπικά για τα ξινόμηλα τρελαίνομαι. Θεωρώ ότι είναι ένα πεντανόστιμο φρούτο άφθονο σε φυτικές ίνες. Επίσης, σημαντικό είναι ότι βοηθά στην απώλεια βάρους. Αυτός είναι και ο λόγος που έτρωγα καθημερινά κατά περιόδους που ήθελα να προσέξω την διατροφή μου. Επίσης, έρευνες δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί με κέλυφος όπως π.χ. τα καρύδια ή τα αμύγδαλα περιέχουν μεγάλο αριθμό βιταμινών. Τα πλεονεκτήματα παρουσιάζονται όταν τα καρύδια τρώγονται κυρίως ωμά. Τα καρύδια αποτελούν το τραγανό στοιχείο στην σαλάτα με τα παντζάρια. Έτοιμοι λοιπόν για να φτιάξουμε την σαλάτα μας;!
Υλικά για σαλάτα με παντζάρια:
5 – 6 κόκκινα παντζάρια
200 gr. γιαούρτι της αρεσκείας σας
2 κουταλιές σούπας μαγιονέζα
1 ξινόμηλο
5-6 καρύδια τριμμένα με τα χέρια
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας μηλόξυδο
πατέ μαύρου σκόρδου
αλάτι και πιπέρι
λίγο ψιλοκομμένος δυόσμος για το σερβίρισμα
Εκτέλεση για σαλάτα με παντζάρια:
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα παντζάρια με την φλούδα τους χωρίς τα φύλλα. Καθαρίζουμε τους βολβούς και κόβουμε σε μικρούς κύβους. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και περιμένουμε να κρυώσουν. Συνεχίζουμε κόβοντας σε πολύ μικρά καρεδάκια το ξινόμηλο. Προσθέτουμε το πατέ μαύρου σκόρδου, την μαγιονέζα μαζί με το γιαούρτι, το ξύδι, το ελαιόλαδο, τα καρύδια καθώς και το αλάτι με το πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά και στην συνέχεια βάζουμε την σαλάτα στο ψυγείο μέχρι να παγώσει. Σερβίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο.
Tips σερβιρίσματος!
- Δοκιμάστε να σερβίρετε την δροσερή σαλάτα με παντζάρια, γιαούρτι και δυόσμο σε μπρουσκέτες. Ζεστό και τραγανό ψωμί με ελαιόλαδο, μία πρωτότυπη ιδέα για να πιείτε το κρασί σας. Στην υγεία σας!
Καλή όρεξη!
Βιβλιογραφία:
- onmed.gr
- bgodiatrofis.gr
- el.wikipedia.org