Δροσερή καλοκαιρινή σαλάτα με παντζάρια και γιαούρτι

Έφτασε η ώρα για λαχταριστές καλοκαιρινές συνταγές. Στο δικό μου μυαλό η λέξη καλοκαίρι συνάδει με δροσερές σαλάτες, φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Τα τοπικά και εποχιακά υλικά είναι το μυστικό αυτής της συνταγής. Τα παντζάρια περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Πλούσια πηγή καλίου, βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Ωφελούν την καρδιά και το μυαλό. Τα παντζάρια τρώγονται τόσο μαγειρεμένα όσο και ωμά. Χρησιμοποιούνται υπερβολικά σε σαλάτες σαν αυτή που θα φτιάξουμε! Αν με ρωτάτε βρίσκω εντυπωσιακό το χρώμα αυτού του λαχανικού. Ξέρετε ότι το συναντάμε και σε άλλα χρώματα όπως κίτρινο, άσπρο και με εσωτερικά δαχτυλίδια σε σκούρο ροζ;

Το δροσερό γιαούρτι θα αγκαλιάσει τα παντζάρια και θα τους δώσει γεύση και νοστιμιά. Βασικό συστατικό της σαλάτας το γιαούρτι καθώς είναι πλούσιο σε Β12 και κύρια πηγή ασβεστίου. Το γιαούρτι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας. Με αυτόν τον τρόπο η παντζαροσαλάτα μας εκτός από συνοδευτικό πιάτο μπορεί να γίνει και το κύριο γεύμα μας.

Η τελευταία πινελιά λένε ότι είναι αυτή που απογειώνει την συνταγή. Κάνω λόγο βέβαια για τα ξινόμηλα και τα καρύδια. Προσωπικά για τα ξινόμηλα τρελαίνομαι. Θεωρώ ότι είναι ένα πεντανόστιμο φρούτο άφθονο σε φυτικές ίνες. Επίσης, σημαντικό είναι ότι βοηθά στην απώλεια βάρους. Αυτός είναι και ο λόγος που έτρωγα καθημερινά κατά περιόδους που ήθελα να προσέξω την διατροφή μου. Επίσης, έρευνες δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί με κέλυφος όπως π.χ. τα καρύδια ή τα αμύγδαλα περιέχουν μεγάλο αριθμό βιταμινών. Τα πλεονεκτήματα παρουσιάζονται όταν τα καρύδια τρώγονται κυρίως ωμά. Τα καρύδια αποτελούν το τραγανό στοιχείο στην σαλάτα με τα παντζάρια. Έτοιμοι λοιπόν για να φτιάξουμε την σαλάτα μας;!

Υλικά για σαλάτα με παντζάρια:

Advertising

Advertisements
Ad 14

5 – 6 κόκκινα παντζάρια

200 gr. γιαούρτι της αρεσκείας σας

2 κουταλιές σούπας μαγιονέζα

1 ξινόμηλο

Advertising

5-6 καρύδια τριμμένα με τα χέρια

2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

2 κουταλιές σούπας  μηλόξυδο

πατέ μαύρου σκόρδου

Advertising

αλάτι και πιπέρι

λίγο ψιλοκομμένος δυόσμος για το σερβίρισμα

Εκτέλεση για σαλάτα με παντζάρια:

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα παντζάρια με την φλούδα τους χωρίς τα φύλλα. Καθαρίζουμε τους βολβούς και κόβουμε σε μικρούς κύβους. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και περιμένουμε να κρυώσουν. Συνεχίζουμε κόβοντας σε πολύ μικρά καρεδάκια το ξινόμηλο. Προσθέτουμε το πατέ μαύρου σκόρδου, την μαγιονέζα μαζί με το γιαούρτι, το ξύδι, το ελαιόλαδο, τα καρύδια καθώς και το αλάτι με το πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά και στην συνέχεια βάζουμε την σαλάτα στο ψυγείο μέχρι να παγώσει. Σερβίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο.

Advertising

Tips σερβιρίσματος!

  • Δοκιμάστε να σερβίρετε την δροσερή σαλάτα με παντζάρια, γιαούρτι και δυόσμο σε μπρουσκέτες. Ζεστό και τραγανό ψωμί με ελαιόλαδο, μία πρωτότυπη ιδέα για να πιείτε το κρασί σας. Στην υγεία σας!

 

                                                                                                     Καλή όρεξη!

Βιβλιογραφία:

  • onmed.gr
  • bgodiatrofis.gr
  • el.wikipedia.org

 

 

 

Η πρώτη γειτονιά που θυμάμαι είναι στο Βόλο. Εκεί γεννήθηκα και μεγάλωσα στην συνέχεια εγκαταστάθηκα στην Αθήνα για σπουδές. Είμαι απόφοιτη του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης. Μετά την παραμονή μου στην Αθήνα όπου εργάστηκα για χρόνια σε ένα μεγάλο δημοσιογραφικό οργανισμό επέστρεψα στην πόλη μου. Αγαπώ την θάλασσα και απολαμβάνω το καλό φαγητό. Όνειρο μου να γυρίσω όλο τον κόσμο και να εξερευνήσω διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς.

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…