Νηστεία και κρασί μπορούν να αποτελέσουν μια νέα κατηγορία του καθημερινού μενού είτε να γίνουν τρόπος ζωής για τους ορκισμένους vegan-vegeterian. Για κάποιους είναι έκφραση θρησκευτικών πεποιθήσεων, άλλοι έχουν εντάξει τη νηστεία στη ζωή τους σαν τρόπο διατροφής και άλλοι βρίσκουν μια αφορμή να αλλάξουν για λίγο(ή πολύ) τον κατάλογο του καθημερινού εδεσματολογίου τους.
Ο μάγειρας που θα εκτελέσει τις νηστίσιμες συνταγές πρέπει να τηρήσει κανόνες. Έχουν να κάνουν με την αποχή από συγκεκριμένες τροφές, την εποχή με τις αντίστοιχες πρώτες ύλες της και την επιλογή της απλότητας. Οι κουζίνες μυρίζουν βότανα, λαχανικά, μακαρονάδες με θαλασσινά, καλαμάρια, χταπόδια στη σχάρα και λαδερά φαγητά με κόκκινη σάλτσα. Βέβαια όσο και να δεχόμαστε τους περιορισμούς άλλο τόσο μπορούμε να εντάξουμε στη νηστεία το κρασί για να προσθέσουμε μια ευχάριστη νότα στο τραπέζι. Μία μίνι λίστα με μερικά γευστικά ταιριάσματα για wine lovers ακολουθεί.
1.Το σπανακόρυζο που δεν αγαπάμε:
Μαγειρεμένο με πολλούς τρόπους, είτε λεμονάτο, ή με ντομάτα και πράσο, είναι εξαιρετικό υπόβαθρο για κρασί! Συνδυάστε το με Sauvignon Blanc από το Κτήμα Καριπίδη ή με Βιδιανό. Στο κόκκινο σπανακόρυζο ταιριάζει ροζέ αρωματικό, όχι πολύ έντονο και με αρκετή οξύτητα. Ιδανικό είναι το Syrah από το οινοποιείο της Οικογένειας Γκιρλέμη. Επιπλέον το ροζέ Ξινόμαυρο που σου ήρθε στο μυαλό,ναι ταιριάζει με το κοκκινιστό σπανακόρυζο.
2.Νηστεία χωρίς όσπρια δεν γίνεται:
Η φασολάδα με κόκκινη σάλτσα είναι από τα φαγητά που δεν θα λείψουν από το τραπέζι. Συνδυάστε το με ένα Ξινόμαυρο ροζέ(Ακακίες-Κυρ Γιάννη) ή με μια Λημνίωνα (Λημνίωνα Ζαφειράκη). Ακόμη γίγαντες πλακί θα φλερτάρουν εξαιρετικά με μια Ντεμπίνα στο ποτήρι.
Η φάβα και τα ρεβίθια, θέλουν τα δικά τους λευκά κρασιά. Συνδυάστε το με Ροδίτη ή μια κρητική Βηλάνα που έχουν αυτή την ωραία φρεσκάδα και θα ταιριάξουν τέλεια.

3.Νηστίσιμο ριζότο μανιταριών:
Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα, η μαργαρίνη παίρνει τη θέση του βουτύρου και δίνει την λιπαρή υφή που χρειάζεται ένα σωστό ριζότο. Επιπλέον η τρούφα και η φυτική κρέμα του χαρίζει ό,τι χρειάζεται. Το μανιτάρι δίνει γήινο χαρακτήρα στο πιάτο, έτσι προτείνονται ερυθρά κρασιά, με αρκετή οξύτητα όπως Pinot Noir , Nebbiolo ή ένα παλαιωμένο Ξινόμαυρο που είμαι σίγουρη πως αυτό σκεφτήκατε πρώτο.
4.Καλαμάρια και σουπιές:
Μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους, με άσπρες σάλτσες, κόκκινες σάλτσες , με σπανάκι, στιφάδο… και οι επιλογές ακολουθούν. Συνδυάστε τις λεμονάτες εκδοχές με λευκά δροσερά με οξύτητα όπως Ασύρτικα Σαντορίνης, Ρομπόλες και Chardonnay με βαρέλι που πάνε τέλεια με τον καπνιστό χαρακτήρα που αποκτούν στη σχάρα.
5. Χταπόδι σε όλες τις εκδοχές:
Να ξεκαθαρίσουμε πως δεν είναι χταποδάκι αλλά χταπόδι! Είτε είναι βραστό, ξιδάτο ή με λαδολέμονο. Εδώ θα αναζητούσαμε ένα Σαββατιανό ρετσινάτο. Αντίθετα χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι είναι μια νηστίσιμη σπεσιαλιτέ που αγαπούν όλοι μικροί μεγάλοι. Η πλούσια σάλτσα με την ντομάτα απαιτεί ερυθρά κρασιά. Φρέσκο Pinot Noir, ένα ροζέ από Tempranillo είναι στις πρώτες επιλογές. Τέλος για το χταπόδι στιφάδο το χαρμάνι Κοτσιφάλι-Syrah από το νησί της Κρήτης και το Αγιωργίτικο συνδυάζονται εξαιρετικά.

6. Θαλασσινά (μύδια,κυδώνια,στρείδια,γυαλιστερές):
Εδώ θέλουμε μεράκι και φυσαλίδες . Από το μυδοπίλαφο με μυρωδικά μέχρι τη μακαρονάδα με την κόκκινη σάλτσα και τη μυρωδιά της θαλασσινής αύρας τα κρασιά ποικίλουν. Ξεκινάμε με ξηρό αφρώδες από τον ελληνικό αμπελώνα ή ένα Prosseco από τον ιταλικό. Λευκά με υψηλή οξύτητα και ορυκτώδη χαρακτήρα όπως το Ασύρτικο, καθώς και το Μοσχοφίλερο με τον έντονο τον λεμονάτο χαρακτήρα του συνδυάζονται άψογα. Τέλος μια Βουργουνδία ή ένα ροζέ (ακόμη και ερυθρό) Ξινόμαυρο θα απογειώσουν τη μακαρονάδα με τη τομάτα.