
Παραδοσιακή ζουμερή καρυδόπιτα! Παραδεχτείτε το, ένα από τα πιο ωραία γλυκά του ταψιού που όλοι αγαπάμε είναι η παραδοσιακή ζουμερή καρυδόπιτα. Εύκολη και γρήγορη συνταγή με απλά υλικά που κάθε νοικοκυρά έχει στην κουζίνα της. Τα καρύδια μπορούμε να τα καταναλώσουμε ως σνακ από μόνα τους, να τα προσθέτουμε σε σαλάτες, σε γιαούρτι με μέλι, στο πρωινό με τα δημητριακά αλλά και στη ζαχαροπλαστική. Είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες και περιέχουν ωφέλιμα λιπαρά οξέα. Τέλος, είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Προμηθευόμαστε, λοιπόν, καρύδια νέας σοδειάς και ετοιμάζουμε λαχταριστές γλυκές συνταγές όπως η παραδοσιακή αυτή ζουμερή καρυδόπιτα ώστε να μοσχομυρίσει το κάθε σπίτι. Για σίγουρη επιτυχία δοκίμασε να φτιάξεις την δική μου παραδοσιακή συνταγή και δεν θα χάσεις!
Υλικά για την παραδοσιακή ζουμερή καρυδόπιτα:
15 αυγά
15 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
50 ml ηλιέλαιο
15 κουταλιές της σούπας παξιμάδι
1 κουταλιά του γλυκού σόδα
15 κουταλιές της σούπας καρύδια
1 φλυτζάνι κονιάκ
ξύσμα από πορτοκάλι
2 βανίλιες
λίγο κανέλλα σε σκόνη
λίγο γαρύφαλλο σε σκόνη

Υλικά για το σιρόπι:
3 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
φλούδες πορτοκαλιού
Εκτέλεση για την παραδοσιακή ζουμερή καρυδόπιτα:
Αρχικά, προτού ξεκινήσουμε καλό είναι να έχουμε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στον αέρα. Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά, το παξιμάδι, την κανέλα, το αλάτι, τις βανίλιες, το γαρύφαλλο και με το σύρμα ανάδευσης τα ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε στην άκρη. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη και τα αυγά. Χτυπάμε μέχρι να τριπλασιαστούν σε όγκο. Μόλις γίνει αυτό, συνεχίζουμε για 9 λεπτά περίπου το χτύπημα, ώσπου να γίνει το μίγμα αφράτο και πυκνό. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τα στερεά υλικά. Τα αναδιπλώνουμε με απαλές κινήσεις με μαλακή σπάτουλα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα καρύδια και το ηλιέλαιο και αναδιπλώνουμε απαλά. Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο μακρόστενο ταψί και ισιώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια. Τέλος, ψήνουμε στους 170°C στον αέρα για 40′.
Tips ψησίματος!
- Μην ανοίξετε την πόρτα του φούρνου, αν δεν περάσει ο χρόνος ψησίματος!
- Αφήστε να κρυώσει τελείως προτού κόψετε!
Για το σιρόπι:
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τις φλούδες πορτοκαλιού σε μικρή κατσαρόλα. Ανακατεύουμε μία φορά με τα υλικά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 4 – 5′ μετρώντας το χρόνο από την ώρα που θα πάρει βράση. Αν βράζετε σε χαμηλή φωτιά θέλει 5 λεπτά, ενώ αν βράζετε σε δυνατή θέλει 3 λεπτά. Το αφήνουμε να γίνει χλιαρό για 15′. Σιροπιάζουμε το ΚΡΥΟ ΓΛΥΚΟ ρίχνοντας λίγο λίγο το σιρόπι. Αφήστε τη να κρυώσει τελείως και μετά κόψτε τη σε κομμάτια.
Tips σερβιρίσματος!
- Με κρέμα βανίλιας και μην ξεχάσατε να πασπαλίσετε με κανέλα και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού!
- Για τους πολύ προχωρημένους γλυκαντζήδες, αν θέλετε μπορείτε να συνοδεύσετε την παραδοσιακή ζουμερή καρυδόπιτα Πηλίου με χειροποίητο γλυκό του κουταλιού βύσσινο!
Καλή επιτυχία!
- argiro.gr
- healthia.gr