
Από πίτες και αυγά μέχρι κοκορέτσι και αρνί το πασχαλινό γεύμα δεν είναι τίποτα λιγότερο παρά ένας γαστριμαργικός πλούτος που έχει ανάγκη την προμήθεια αλκοόλ για να συμπληρωθεί. Τα κρασιά του Πάσχα συμπληρώνουν και απογειώνουν την απόλαυση, χωρίς να υποτιμούμε τις πατροπαράδοτες μπύρες.
Ρουστίκ γεύσεις και αρώματα κυριαρχούν στο τραπέζι ζητώντας τανίνες και οξύτητα, με τις επιλογές να δίνουν στο τραπέζι τη χαρισματική βολή. Κάπου εδώ να πούμε πως οι βασικές επιλογές μπορούν να αντικατασταθούν από τολμηρές και αλλοπρόσαλλες οινικές επιλογές που θα έχουν εξίσου απολαυστικό αποτέλεσμα και θα εκπροσωπήσουν επάξια τα κρασιά του Πάσχα.
Το Πασχαλινό τραπέζι ξεκινά το βράδυ της Ανάστασης με την αγαπημένη (όχι σε όλους) μαγειρίτσα, όπου τα λιπαρά κομμάτια κρέατος, με άνηθο και λεμόνι θέλουν για ταίρι τους ένα κρασί με ικανοποιητική οξύτητα, αλλά και σώμα (από το βαρέλι). Chardonnay με βαρέλι, χαρμάνια με Sauvignon blanc – Ασύρτικο και βοτανικές νότες είναι ιδανικ .
-
ΦΕΓΓΙΤΕΣ ΛΕΥΚΟΣ 2019 από το ΚΤΗΜΑ ΟΙΝΟΓΕΝΕΣΙΣ: blend Sauvignon blanc – Ασύρτικο από τη Δράμα που με τα λίγα χρόνια που κουβαλά δίνει την απαραίτητη λιπαρότητα για τη μαγειρίτσα.
Έχει έντονη και σύνθετη μύτη που θυμίζει αρώματα εξωτικών φρούτων και εσπεριδοειδών. Το στόμα του είναι ισορροπημένο και πλούσιο, με ευχάριστη αρωματική διάρκεια που αιχμαλωτίζει τη μύτη.
Και την επόμενη μέρα τα πρωτεϊνικά μεζεδάκια όπως κοκορέτσι, σπληνάντερο και φρυγαδέλια θέλουν τις αγαπημένες τανίνες των ερυθρών κρασιών, που μπορεί το χρώμα τους να μην σε προϊδεάζει για τρομερή εκχύλιση αλλά σίγουρα σε κερδίζει το φρούτο, η οξύτητα και οι τανίνες. Και εδώ έχουμε επιλογές από εξαιρετικά γήινα ζουμερά δείγματα από Λημνιώνα ή Nebbiolo στα ερυθρά κρασιά του Πάσχα.
-
RILANCIO 2014 από το ΚΤΗΜΑ ΚΑΡΙΠΙΔΗ: μονοποικιλακό Nebbiolo από τη Θεσσαλία ιδανικό για τα μαγειρεμένα εντόσθια τη μέρα της Λαμπρής .
Φωτεινό ρουμπινί χρώμα. Αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων, μανιταριών, φρεσκοτριμένου πιπεριού και γλυκόριζας. Στο στόμα διακρίνεται για την πυκνότητα της γεύσης, τη ζωηρή οξύτητα, την πλούσια δομή και το μεστό σώμα.
Ας μην παραλείψουμε φυσικά και τα μεζεδάκια (τυράκια και πίτες) που κάνουν εμφάνιση όσο ο οβελίας αργοψήνεται. Εδώ οι Μαλαγουζιές δίνουν άρωμα, στρογυλλάδα και οξύτητα.
-
ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ από το ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΑΡΓΥΡΙΟΥ: Μια εξαιρετική Μαλαγουζιά που δημιουργείται στον τόπο καταγωγής της, τη Στερεά Ελλάδα από την οικογένεια Αργυρίου.
Ζωντανό λεμονί, με πλούσια αρώματα εσπεριδοειδών που συνοδεύονται από νότες αρωμάτων λευκών λουλουδιών. Ζωηρή οξύτητα και φρεσκάδα στη γεύση, αυτή η οινική επιλογή δίνει την αρωματική νότα στα κρασιά του Πάσχα.
Και ναι, η ώρα για το πολυπόθητο αμνοερίφιο σούβλας που όλοι περιμένουμε. Πλούσιο, λιπαρό και πικάντικο, χρειάζεται έναν ισάξιο παρτενέρ γεμάτο με αρώματα φρούτων και μπαχαρικών. Το Ξινόμαυρο έχει την τιμητική σε ερυθρή και ροζέ εκδοχή. Ακόμη, Αγιωργίτικα από την αγαπημένη Νεμέα και Ασύρτικα της Σαντορίνης δίνουν την απαραίτητη οξύτητα για αυτούς που το προτιμούν λευκό, σε βοτανικό φόντο μαρινάδας.
-
ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙ ΕΡΥΘΡΟΣ 2010 από το ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ: Ξινόμαυρο και Merlot σε μια εξαιρετική οινοίηση από το διαχρονικό κτήμα στη Νάουσα. Ανταποκρίνεται άρτια δίπλα στο πασχαλινό αμνοερίφιο.
Ρουμπινί χρώμα. Στη μύτη, εντυπωσιακά αρώματα κόκκινων φρούτων, (κεράσι και φράουλα), βανίλια, καπνός και σοκολάτα. Στο στόμα, πλούσια γεύση αλλά μαλακό, βάθος και όμορφη οξύτητα. Το τελείωμα είναι γεμάτο από φρουτώδη αρώματα που διαρκούν.
Και τέλος, ένα δροσερό και ελαφρώς παγωμένο λευκό γλυκό κρασί κλείνει την αυλαία στο γέυμα με τα πρώτα παγωτά της άνοιξης να συνοδεύουν σιροπιαστές γεύσεις.
Καλό Πάσχα!