Τα ποτά της Ανάστασης: value for money επιλογές

Πηγή:The notebook

Πόσα και πόσα άρθρα έχουν γραφτεί για τα ποτά της Ανάστασης και για τα κρασιά του Πάσχα. Και πόσα ακόμη θα ανέβουν στον ιντερνετικό κλοιό. Δικαίως όμως κάθε χρονιά νέες προτάσεις και νέες ετικέτες παρουσιάζονται. Ό,τι περιλαμβάνει φαγητό στην ελληνική κουζίνα συνδέεται άρρηκτα με ποτό. Λουκούλλεια γεύματα σε οικογενειακή ατμόσφαιρα είναι όλα όσα μας χαρακτηρίζουν σα λαό. Πόσο μάλλον το Πάσχα που ο οβελίας και τα παρελκόμενα έχουν την τιμητική τους. Όσο και να μας αρέσει να ταιριάζουμε το ποτό- κρασί με φαγητό, άλλο τόσο δεν είναι πάντα τόσο εύκολο στην πράξη να στηρίξουμε ένα food and wine pairing. Έτσι παρακάτω θα δούμε και επιλογές που μπορούν να επαναληφθούν αντί του να ακολουθήσουν η μία την άλλη.

Και φυσικά όπως συνηθίζω να λέει ένα νόστιμο ποτό-κρασί δεν σημαίνει πάντα και ακριβό. Έτσι τα ποτά της Ανάστασης είναι νόστιμες value for money επιλογές .

Για grande δείπνο, με κεράσματα πριν το κυρίως και ορεκτικά . Μερικές επιλογές με χαμηλό αλκοόλ ανοίγουν την όρεξη και κρατούν τους καλεσμένους απασχολημένους μέχρι τα big boys (μεγάλα κρασιά) να κάνουν εμφάνιση.

Τα απεριτίφ χαρακτηρίζονται από χαμηλό ποσοστό αλκοόλ, έχουν ελαφριά γεύση και ενίοτε μικρές δόσεις γλυκύτητας. Pastis, Pernod και φυσικά Champagne ή κάποιο Vermouth είναι μερικά από τα πιο γνωστά και τα πιο αγαπημένα απεριτίφ. Ακόμη Campari, Aperol και Cynar είναι με αρωματική ένταση και βοτανική γεύση βοηθούν ευχάριστα ένα μενού γεμάτο πρωτεΐνη που ακολουθεί.

Φυσικά και μια πιατέλα με διάφορα είδη τυριών είναι απαραίτητη. Διάλεξε τυριά όπως η γραβιέρα, το πεκορίνο, το καμαμπέρ ή κάποιο καπνιστό τυρί. Λίγο σαλάμι μπύρας και προσούτο θα συμπληρώσουν ιδανικά. Τέλος σε χαμηλά ποτήρια ποτήρια βάλε κριτσίνια για να ισορροπήσεις τις έντονες γεύσεις.

Advertising

Advertisements
Ad 14
Dinner all the way με αφρώδες κρασί για τα ποτά της Ανάστασης: για τη μαγειρίτσα με λεμονάτο, φυτικό και λιπαρό χαρακτήρα ζητάμε φυσαλίδες με οξύτητα σε μέτριο σώμα και πολυπλοκότητα σε άρωμα και γέυση.

Μία Cava είναι ιδανική επιλογή. Φινετσάτο αφρώδες κρασί, που έχει παραχθεί με την παραδοσιακή μέθοδο, αυτή της Champagne δηλαδή. Με ωρίμανση στη φιάλη  μαζί με τις οινολάσπες για να δώσει ιδιαίτερα πολύπλοκο χαρακτήρα.

Τα κλασικά Sauvignon blanc ή και blend που ταιριάζουν γάντι με τη φυτικότητα του άνηθου, του μάραθου και των λοιπών μυρωδάτων χορταρικών. Επιπλέον Ασύρτικα, Βιδιανά και ροζέ εκδοχές πικάντικων Syrah για τη μαγειρίτσα με κόκκινη σάλτσα αποτελούν ιδανικούς συνδυασμούς καθ΄όλη τη διάρκεια του γεύματος.

SAUVIGNON BLANC 2022, ΕΥΑΜΠΕΛΟΣ ΓΗ

Λαμπερό υποκίτρινο χρώμα με πολύπλοκα αρώματα εξωτικών φρούτων και λεμονανθού, λιπαρό στο στόμα και με μακριά αρωματική επίγευση.

Λ ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ – SAUVIGNON BLANC 2021 , ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΚΙΡΛΕΜΗ

Advertising

Παραμονή με τις οινολάσπες για 2 μήνες .  Σύνθετο, με φρέσκα αρώματα τροπικών φρούτων  και φυτικές νότες. Στο στόμα είναι δροσερό με ζωηρή οξύτητα.

ΚΟΜΨΟΣ ΛΕΥΚΟ 2022 – ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΚΑΡΑΒΙΤΑΚΗ

Ασύρτικο με λεμονάτη οξύτητα, Βιδιανό με λιπαρό χαρακτήρα Malvasia που δίνει αρωματική ένταση και βοτανικά αρώματα.  Ζουμερό στόμα με μέτριο σώμα, ισορροπημένη οξύτητα και ελαφριά λιπαρή αίσθηση.

ROZE SYRAH-ΛΗΜΝΙΩΝΑ 2022 – ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ

Advertising

Μαλακό, στρογγυλό με ισορροπημένη οξύτητα, έντονη γεύση φρέσκων κόκκινων φρούτων και δροσερή βοτανική επίγευση.

Τέλος ένα δροσερα  digestif δίνουν ένα γαστρονομικό τέλος.

Επιλογές όπως grappa, armagnac, cognac, κρεμώδη ουίσκι, τσίπουρο, λικέρ και ενισχυμένοι οίνοι κλείνουν τα ποτά της Ανάστασης με έντονα αρώματα, δυνατή επίγευση και υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην πόλη της Λαμίας , σπούδασα γεωπονία στη Θεσσαλονίκη, την πλέον αγαπημένη μου πόλη και έχω αποκτήσει τίτλους στον τομέα του κρασιού από το WSPC (Wine & Spirits Professional Center). Αγαπώ το κρασί, το χορό και το φαγητό . Μαγειρεύω για φίλους και αγαπώ τις παραδοσιακές γεύσεις .

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων Οι επαναλαμβανόμενες

Misericordia: Μια βόμβα κάτω από το τραπέζι

Ο Alain Guiraudie δεν είναι ένας τυχαίος σκηνοθέτης στη σύγχρονη