Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών 2020: Ανάγκη για βιωσιμότητα

Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών 2020: Ανάγκη για βιωσιμότητα
Πηγή εικόνας: www.freepik.com/free-photos-vectors/hand Hand vector created by freepik

Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Ιουνίου. Η ημέρα θεσπίστηκε το 1992 στη Συνάντηση Κορυφής της Γης η οποία έλαβε χώρα στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Από το 2008 μάλιστα, η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών έχει στόχο να εντείνει το ενδιαφέρον του κοινού για την ορθή διαχείριση των ωκεανών και των πόρων που αυτοί προσφέρουν. Κάθε χρόνο στις 8 Ιουνίου ανακοινώνονται νέες καμπάνιες και σχέδια βιώσιμης διαχείρισης των ωκεανών, γίνονται πολλές εορταστικές εκδηλώσεις, μαζικοί καθαρισμοί παραλιών αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα και φεστιβάλ.

Η γιορτή των ωκεανών δεν αφορά μόνο μια μέρα μιας και ολόκληρος ο Ιούνιος είναι ο μήνας των ωκεανών. Για το 2020, η Παγκόσμια Εβδομάδα Ωκεανών είναι από τις 8 μέχρι τις 14 Ιουνίου.

Εσύ το ήξερες;

    • Οι ωκεανοί καλύπτουν συνολικά το 71% της επιφάνειας της Γης, ενώ περιέχουν το 97% των υδάτων αλλά και το 90% των ηφαιστείων.
    • Οι ωκεανοί χαρακτηρίζονται ως οι πνεύμονες του πλανήτη μας καθώς αυτοί παρέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα του οξυγόνου που αναπνέουμε. Ακόμα, απορροφούν περίπου το 30% του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από τις δραστηριότητες του ανθρώπου. Έτσι ρυθμίζουν μερικές από τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης της Γης.
    • Η μεγαλύτερη πηγή πρωτεϊνών προέρχεται από τους ωκεανούς. Σύμφωνα με έρευνα, οι ωκεανοί μπορούν να καλύψουν τα 2/3 της παγκόσμιας ανάγκης για πρωτεΐνες.
    • Περισσότεροι από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τη θαλάσσια και την παράκτια βιοποικιλότητα για τα προς το ζην.
    • Οι ωκεανοί είναι το μοναδικό μέρος του πλανήτη που δεν έχει εξερευνηθεί αρκετά. Η Σελήνη είναι πολύ πιο γνωστή από ότι είναι οι ωκεανοί.
Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών 2020: Ανάγκη για βιωσιμότητα
Πηγή εικόνας: www.thebest.gr/article/541252-8-iouniou-pagkosmia-imera-okeanon

Ωκεανοί γεμάτοι από πλαστικό

Δυστυχώς όμως 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών ρίχνονται στον ωκεανό ετησίως. Από αυτούς, οι 236 χιλιάδες τόνοι είναι μικροπλαστικά.

Διαβάστε επίσης  5 τρόποι να σώσεις τον πλανήτη από την κουζίνα σου
Advertising

Advertisements
Ad 14

Κάθε ένα λεπτό οι ωκεανοί δέχονται πλαστικό ίσο με αυτό που βρίσκεται σε ένα απορριμματοφόρο όχημα. Μέχρι το 2050 θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό από ότι ψάρια (σε βάρος).

Τα περισσότερα θαλάσσια ζώα δεν μπορούν να διακρίνουν το πλαστικό από την τροφή τους. Έτσι, συχνά λιμοκτονούν καθώς δεν μπορούν να αφομοιώσουν το πλαστικό και το στομάχι τους γεμίζει εμποδίζοντας τα να φάνε πραγματικά.

Άνθρωποι καταναλώνουν πλαστικό μέσω της τροφικής αλυσίδας, ωστόσο ακόμα δεν έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις στην υγεία.

Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών 2020: Ανάγκη για βιωσιμότητα
Πηγή εικόνας: news.abs-cbn.com/news/multimedia/slideshow/03/13/19/the-day-in-photos-march-12-2019

Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών στην εποχή του CoVid-19

Το 2020 σημαδεύτηκε από την πανδημία του CoVid-19 κι έτσι κάπως ανορθόδοξα ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών γίνεται πιο σημαντικός. Σίγουρα όταν σκεφτόμαστε κινδύνους δημόσιας υγείας δύσκολα μπορούμε να βρούμε κάποια συσχέτιση με τους ωκεανούς. Παρ’ όλ’ αυτά, η υγεία των οικοσυστημάτων των ωκεανών συνδέεται στενά με τη δική μας υγεία.

Advertising

Βακτήρια που ζουν σε πολύ μεγάλα βάθη χρησιμοποιούνται για να επιταχύνουν την ανίχνευση του νέου κορονοϊού που ευθύνεται για το CoVid-19. Κορυφαίοι ωκεανογράφοι δηλώνουν ότι ο ωκεανός είναι σύμμαχος στην καταπολέμηση του συγκεκριμένου ιού, καθώς δεν βοηθά μόνο στην ανίχνευση του CoVid-19 αλλά και στην καταπολέμησή του.

Τα οικοσυστήματα των ωκεανών άλλωστε έχουν ήδη δώσει στοιχεία και διαγνωστικά εργαλεία για ανθρώπινες ασθένειες, όπως κάποιες μορφές καρκίνου, το AIDS, το Alzheimer, νευρικές βλάβες, κ.ά..

Διαβάστε επίσης  Συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη ρύπανση της "Ελληνικός Χρυσός" στη Χαλκιδική

2020: Σημαντικό έτος για την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας των Ωκεανών για το 2020 είναι Καινοτομία για έναν βιώσιμο ωκεανό. Το φετινό θέμα είναι ιδιαίτερα σχετικό με τη Δεκαετία της Επιστήμης των Ωκεανών για την Αειφόρο Ανάπτυξη του ΟΗΕ (2021-2030).

Η δεκαετία πρόκειται να ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία για την επιστημονική έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών με σκοπό την αειφορία των ωκεανών. Θα διασφαλίσει ότι η επιστήμη των ωκεανών μπορεί να υποστηρίξει πλήρως τις δράσεις όλων των χωρών του πλανήτη για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των ωκεανών, καθώς ακόμα θα δώσει ιδέες για την ανάπτυξη μιας αειφόρας γαλάζιας οικονομίας.

Advertising

Ατζέντα 2030: Ανάγκη για βιωσιμότητα

Η Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών, που εγκρίθηκε από τους παγκόσμιους ηγέτες το 2015, περιέχει τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Σκοπός της είναι η εξάλειψη της φτώχειας και η επίτευξη αειφόρας ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2030. Ο Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης 14 είναι αφιερωμένος στη ζωή κάτω από το νερό.

Φέτος στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών οργανώνεται το παγκόσμιο κίνημα για το κάλεσμα των παγκόσμιων ηγετών ώστε να προστατεύσουν τουλάχιστον το 30% των ωκεανών μας έως το 2030. Αυτή η αναγκαία πρόταση αναφέρεται ως σχέδιο 30 x 30. Μέσω ενός δικτύου με προστατευόμενες περιοχές μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τους ωκεανούς μας.

Οι υπάρχουσες πολιτικές που ενθαρρύνουν την υπεύθυνη χρήση των θαλάσσιων πόρων εξακολουθούν δυστυχώς να μην επαρκούν για την καταπολέμηση των καταστροφικών επιπτώσεων της υπεραλίευσης, της αυξανόμενης οξίνισης των ωκεανών λόγω κλιματικής αλλαγής, της επιδείνωσης του ευτροφισμού και της πλαστικής ρύπανσης.

Διαβάστε επίσης  Ηλιακή πρίζα - Φορτίστε οικολογικά τις συσκευές σας
Advertising

Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών 2020: Ανάγκη για βιωσιμότητα
Πηγή εικόνας: www.vecteezy.com/free-vector/world-oceans-day

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών, λοιπόν, έτσι ώστε να ενημερωθούν όλοι για το ζωτικό ρόλο που έχουν οι ωκεανοί στον πλανήτη.

Γιορτάζουμε για να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό για τον αντίκτυπο των ανθρώπινων ενεργειών στους υδρόβιους οργανισμούς.

Γιορτάζουμε για να αναπτύξουμε ένα παγκόσμιο κίνημα πολιτών, που ενωμένο, θα οδηγήσει στη βιώσιμη διαχείριση των ωκεανών!

Advertising


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. World Oceans Day 8 June, ανακτήθηκε από www.un.org, τελευταία επίσκεψη 7/6/2020
  2. World Oceans Day Online Portal, ανακτήθηκε από unworldoceansday.org, τελευταία επίσκεψη 7/6/2020
  3. Uniting Ocean Action Worldwide on 8 June 2020, ανακτήθηκε από worldoceansday.org, τελευταία επίσκεψη 7/6/2020
  4. Building peace in the minds of men and women, ανακτήθηκε από en.unesco.org, τελευταία επίσκεψη 7/6/2020
  5. On World Oceans Day we look towards 2020, ανακτήθηκε από www.woi.economist.com, τελευταία επίσκεψη 7/6/2020
  6. World Oceans Day, ανακτήθηκε από en.wikipedia.org, τελευταία επίσκεψη 7/6/2020
  7. Κείμενα που εγκρίθηκαν-Διεθνής διακυβέρνηση των ωκεανών: ένα θεματολόγιο για το μέλλον των ωκεανών μας στο πλαίσιο των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης για το 2030, ανακτήθηκε από www.europarl.europa.eu, τελευταία επίσκεψη 7/6/2020
  8. Study: Ocean Could Supply Two-Thirds of World’s Protein Needs, ανακτήθηκε από www.maritime-executive.com, τελευταία επίσκεψη 7/6/2020
  9. Fact Sheet: Plastics in the Ocean, ανακτήθηκε από www.earthday.org, τελευταία επίσκεψη 7/6/2020
  10. SDGs-Στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης, ανακτήθηκε από www.csrhellas.net, τελευταία επίσκεψη 7/6/2020
  11. Η προσέγγιση της ΕΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ανακτήθηκε από ec.europa.eul, τελευταία επίσκεψη 7/6/2020
  12. Goal 14: Sustainable Development Knowledge Platform, ανακτήθηκε από sustainabledevelopment.un.org, τελευταία επίσκεψη 7/6/2020

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

5 προορισμοί για ημερήσιες αποδράσεις από την Αθήνα

Ημερήσιες αποδράσεις από την Αθήνα Στη σημερινή εποχή, που οι

2η Κινηματογραφική Ολυμπιάδα!

Ο 2ος υπερτελικός της Κινηματογραφικής Ολυμπιάδας μετά από έξι διαγωνισμούς