Οι νέοι τον ξέρουν ως τον «Θοδωρή» από την σειρά «Έλα στην θέση μου». Οι παλιότεροι τον θυμούνται ως «Λευτέρη» από το σίριαλ «Βαρβατότητες» . Οι millennials βλέπουμε σε αυτόν τον πολυαγαπημένο μας «Τρελαντώνη» από το «Καφέ της Χαράς». Πίσω από αυτούς τους ρόλους βρίσκεται ο ηθοποιός Χάρης Γρηγορόπουλος. Μετρώντας ήδη 30 χρόνια στον χώρο της υποκριτικής, ο Χάρης Γρηγορόπουλος έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές σειρές (πχ «Οι Απάραδεκτοι», «Μπελάδες για δύο» , «Αχ! Ελένη», «Κρις Κρος», «Τμήμα Ηθών», «Τα χαμένα γράμματα» , «Γιούγκερμαν», «Ονειροπαγίδα», «Οι ιστορίες του Αστυνόμου Μπέκα» , «Μπρούσκ» κλπ), κινηματογραφικές ταινίες (πχ «Μεταίχμιο» και «Το κλάμα βγήκε απ’ τον παράδεισο»), όπως , επίσης, και σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις. Από το 1995 είναι παντρεμένος με την συνάδελφο του, Φωτεινή Δεμίρη, με την οποία έχουν δύο παιδιά. Στην συνέντευξη που μας έδωσε, μας μίλησε για την επιστροφή του σίριαλ «Το καφέ της Χαράς», τον ρόλο του ως «Τρελαντώνης» ,καθώς και για την πορεία του ως ηθοποιός.
Επιμέλεια συνέντευξης: Νικολέττα Καστρινάκη
Αρχικά ας ξεκινήσουμε από την μεγάλη επιστροφή του «Καφέ της Χαράς». Πως νοιώθετε με την επιστροφή του σίριαλ;
Το «Καφέ της Χαράς» είναι πια ένα ιστορικό σίριαλ, είναι μία πολύ μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία, η οποία σφράγισε μία ολόκληρη εποχή. Επανήλθε με μεγάλη επιτυχία , ύστερα από 16 χρόνια. Το μόνο που μπορώ να νιώσω για αυτή την επαναφορά είναι χαρά.
Πόσο έχει αλλάξει ο «Τρελαντώνης» ως χαρακτήρας μετά από τόσα χρόνια; Για παράδειγμα, ο παλιός Τρελαντώνης δεν ήθελε κατηγορηματικά να αφήσει το Κολωκοτρωνίτσι, όμως, ο σύγχρονος έφυγε με την Χαρά για την Αθήνα.
Ο χαρακτήρας δεν άλλαξε καθόλου. Παραμένει ο ίδιος αυτός που ήτανε και πριν από 16 χρόνια. Το ότι έφυγε από το χωριό κάποια στιγμή στην τελευταία σεζόν, ήτανε για να εξυπηρετήσει πρακτικά θέματα.
Ο κόσμος ,όταν σας συναντάει στον δρόμο , σας αντιμετωπίζει ως τον «Τρελαντώνη» ή ως «Θοδωρή» από την σειρά «Έλα στην θέση μου»; Τι είδους σχόλια αποσπάστε;
Σίγουρα ο «Τρελαντώνης» σαν χαρακτήρας γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία και αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο, αλλά και ο «Θοδωρής» ,ο χαρακτήρας που υποδύομαι στο «Έλα στην θέση μου» στη σειρά του Alpha, επίσης, αγαπήθηκε πολύ ,διότι μην ξεχνάτε ότι επί τέσσερα χρόνια, είναι ένας χαρακτήρας που μπαίνει στα σπίτια των ανθρώπων, είναι πολύ οικείος πια, και παρότι είναι λίγο τσιγκούνης, φωνακλάς, γκρινιάρης, ο κόσμος ταυτίστηκε μαζί του. Νομίζω ότι το κοινό μοιράζεται ανάμεσα στους δύο χαρακτήρες και υπάρχουν και πιο παλιοί θαυμαστές ακόμη, που με θυμούνται από τις «Βαρβαρότητες», την πρώτη μου σειρά στην τηλεόραση, που έκανα το 1993 και παιζόταν κι αυτή στον ANT1.
Εκτός από τον «Τρελαντώνη», έχετε ενσαρκώσει πολλούς ακόμα τηλεοπτικούς, θεατρικούς και κινηματογραφικούς ρόλους. Ποιους ξεχωρίζετε ιδιαίτερα και γιατί;
Είμαι ιδιαίτερα τυχερός, διότι στην τηλεόραση οι χαρακτήρες που υποδύθηκα γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και αγαπήθηκαν πραγματικά από τον κόσμο. Στο θέατρο, 36 χρόνια τώρα, έχω παίξει μεγάλους, μεσαίους και μικρούς ρόλους ,όλους με την ίδια αφοσίωση και την ίδια αγάπη. Αν θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιους σημαντικούς ρόλους του παγκόσμιου ρεπερτορίου είναι ο «Πάτος» από το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ, ο «Διόνυσος» από τους «Βατράχους» του Αριστοφάνη και ο «Στέφανος» από την «Τρικυμία» του Σαίξπηρ. Στο κινηματογράφο έχω συμμετάσχει σε λίγες ταινίες, όμως , αγαπώ ιδιαίτερα τον «Αρίστο» ,τον χαρακτήρα που έπαιξα στην ταινία των Ρέππα-Παπαθανασίου «Το κλάμα βγήκε από τον παράδεισο».
Έχετε συμπληρώσει περίπου 30 χρόνια ως ηθοποιός. Τι συμβουλές σε κάποιον ανερχόμενο ηθοποιό;
Η μόνη συμβουλή που μπορώ να δώσω σε ένα νέο ηθοποιό είναι να είναι απόλυτα αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει και να δουλεύει πάρα πολύ. Αλλά αυτό δεν το θεωρώ συμβουλή, γιατί πιστεύω ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με αυτή τη δουλειά. Οπότε στην ουσία δεν έχω να δώσω καμία συμβουλή.
Πώς επιλέξατε να γίνετε ηθοποιός; Είχατε ερεθίσματα από το οικείο σας περιβάλλον;
Δεν ξέρω πώς επέλεξα να γίνω ηθοποιός. Δεν είχα ερεθίσματα από την οικογένεια μου. Κατάγομαι από μία οικογένεια της εργατικής τάξης . Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι από μικρός μου άρεσε να παίζω σε σχέση με το θέατρο. Δηλαδή, έγραφα σε ένα χαρτί σύντομα θεατρικά έργα ,τα οποία με τα παιδιά της γειτονιάς τα μετατρέπαμε σε αυτοσχέδιες παραστάσεις. Ένα παιχνίδι, δηλαδή, το οποίο συνεχίστηκε και ως επάγγελμα. Θεωρώ ευλογημένο τον εαυτό μου που μπορώ και βγάζω χρήματα από μία δουλειά που μου αρέσει πάρα πολύ.
Αν θα μπορούσατε να περιγράψετε με 5 λέξεις τι σημαίνει η υποκριτική για εσάς, ποιες θα ήταν αυτές;
Η υποκριτική για μένα σημαίνει παιχνίδι, ευχαρίστηση, ψυχοθεραπεία, βάσανο ,ταξίδι και βιοπορισμός.
Ποιο είδος υποκριτικής προτιμάτε και γιατί;
Όλα τα είδη υποκριτικής μου δίνουν ευχαρίστηση .Όμως, η δουλειά μου είναι κατά βάση το θέατρο .Εκεί έχω δουλέψει περισσότερο και αγαπώ πολύ αυτή τη ζωντανή επαφή με τους θεατές. Είναι κάτι αναντικατάστατο.
Έχει αλλάξει ο χώρος της υποκριτικής τα τελευταία χρόνια; Κι αν ναι, ως προς τι;
Δεν έχω καταλάβει να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η υποκριτική είναι μία τέχνη ,όπως αυτή του ξυλουργού. Μαθαίνεις συνέχεια, υπάρχει τεχνική ,υπάρχει διαρκής εξέλιξη, ανανέωση, αλλάζει ανάλογα με τις εμπειρίες, την καλλιέργεια, την ηλικία… Είναι μια παράλληλη ζωή.
Ποια είναι τα επόμενα προγραμματισμένα επαγγελματικά σας σχέδια;
Στη συγκεκριμένη φάση που βρισκόμαστε, λόγω καραντίνας του κορωνοϊού, δεν υπάρχει κανένα προγραμματισμένο σχέδιο για το μέλλον. Μένουμε σπίτι, φροντίζουμε να είμαστε καλά και…βλέπουμε.
Διαβάστε περισσότερα για τον Χάρη Γρηγορόπουλο εδώ
Ευχαριστούμε πολύ τον Χάρη Γρηγορόπουλο για το φωτογραφικό υλικό.