Η Ελευθερία Δημοπούλου , ανεξάρτητη μαία για τον φυσικό τοκετό και Πρόεδρος του σωματείου για την Προαγωγή του Φυσικού Τοκετού “Ευτοκία”, μάς μίλησε στο MAXMAG για την Ευτοκία, όπου η μητέρα και ο πατέρας επιμορφώνονται για τις μεθόδους και τις επιλογές τους να γίνουν γονείς. Μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τον φόβο τους, τις αδυναμίες τους και ό,τι άλλο μπορεί να εμποδίσει την φυσιολογική εξέλιξη του φυσικού τοκετού. Προετοιμάζεται η γυναίκα να γεννήσει και όχι να την ξεγεννήσουν. Το μήνυμα της είναι: «Γυναίκα! Προετοιμάσου κατάλληλα έτσι ώστε να πάρεις τη δύναμη σου και να γίνεις η ίδια δημιουργός του παιδιού σου».
Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου
Ευτοκία .Πώς γεννήθηκε η ιδέα του σωματείου;
Το 1997 στην Αθήνα, γνώρισα την Αμερικανίδα μαία Clare Loprinzi που ήταν η βασική εισηγήτρια σε επιμορφωτικό σεμινάριο για επαγγελματίες ιατρούς και μαίες, για την δύναμη της γυναίκας και την φυσιολογική διαδικασία της γέννησης. Η πίστη της, η δύναμη της φωνής της να απαλλαγεί η γυναίκα από τον φόβο και να βιώσει μαζι με τον σύζυγο την γέννηση του παιδιού τους αλλά και η συστηματική εθελοντική προσφορά της στην μετάδοση της γνώσης αυτής και τεχνικής για τον φυσικό τοκετό με ενέπνευσαν να «παρασύρω» ενεργά και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μου έτσι ώστε να συσταθεί ένα σωματείο για την προώθηση και ενημέρωση του φυσικού τοκετού στην χώρα μας. Έτσι γεννήθηκε η Ευτοκία, ένας μη κερδοσκοπικός φορέας για την προώθηση, ενημέρωση και επιμόρφωση του φυσικού τοκετού. Στην μεγάλη αυτη προσπάθεια μας στήριξαν ο Frederick LeBoyer (Μαιευτήρας-Γυναικολόγος και συγγραφέας), ο Michel Odent (Μαιευτήρας Γυναικολόγος με εξειδίκευση στην γέννηση στο νερό και μαθητής του Leboyer) και ο Μανώλης Γαλακτερός (Μαιευτήρας – Γυναικολόγος και Ψυχίατρος- Φαινομενολόγος).
Ποια είναι τα μέλη του σωματείου Ευτοκία;
Οι τρεις προαναφερόμενοι είναι τα επίτιμα μέλη της Ευτοκίας και τα υπόλοιπα μέλη της είναι μαίες, γιατροί, ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές και εναλλακτικοί θεραπευτές.
Τι γίνεται στην ομάδα προετοιμασίας για εγκυμοσύνη, τοκετό και γονεϊκότητα στο χώρο του σωματείου Ευτοκία;
Στην Ευτοκία προετοιμάζονται οι γονείς για την προγεννητική διαδικασία που είναι σημαντική καθώς εκπαιδεύονται και επιμορφώνονται για την δική τους ψυχική και σωματική υγειά και κατ’ επέκταση και του παιδιού. Θέτονται τα θεμέλια για μια υγιή εγκυμοσύνη και ενα υγιές παιδί, προτρέποντας την μητέρα να αναλάβει την ευθύνη για την δική της υγεία σε όλα τα επίπεδα, σωματικά, πνευματικά και ψυχικά. Την βοηθά να γνωρίσει την μήτρα της και την νοημοσύνη αυτού του οργάνου έτσι ώστε να κατανοεί την ανάπτυξη του παιδιού μέσα της. Η μητέρα και ο πατέρας επιμορφώνονται για τις μεθόδους και τις επιλογές τους να γίνουν γονείς. Μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τον φόβο τους, τις αδυναμίες τους και οτι άλλο μπορεί να εμποδίσει την φυσιολογική εξέλιξη του φυσικού τοκετού. Προετοιμάζεται η γυναίκα να γεννήσει και όχι να την ξεγεννήσουν. Η μαιευτική είναι κατά κανόνα μια ολιστική επιστήμη από την φύση της και αυτός είναι ο βασικός στόχος της Ευτοκίας να περάσει το μήνυμα της φυσικής γέννησης ενδυναμώνοντας την γυναίκα και ενημερώνοντας τους γονείς για το πριν, το τώρα και το μετα της υγείας τους αλλά και του παιδιού τους. Ο φυσικός τοκετός δίνει στην γυναικά την δύναμη και την αξία της δημιουργίας και της ύπαρξης της. Αυτό περνά και στην κοινωνία γιατί διαμορφώνεται η προσωπικότητα της γυναίκας με τέτοιο τρόπο όπου αποκτά τον σεβασμό, την αξία, την χαρά και την ολοκλήρωση ως άνθρωπος. Αυτό περνά και στον πατέρα που συμβάλλει σε όλα τα στάδια με τον δικό του ρόλο αυτού του συνδημιουργού.
Μιλήστε μας για την ομάδα VBAC. Ποιος είναι ο σκοπός της ομάδας;
Αφού πάρουμε το ιστορικό της μητέρας που έχει προηγηθεί η γέννηση με καισαρική και εξασφαλίσουμε ιατρικά την επιθυμία της να γεννήσει με ασφάλεια φυσικά τότε την προετοιμάζουμε σαν πρωτότοκο. Δηλαδή δουλεύουμε μαζί έτσι ώστε να καταφέρουμε στο μεγαλύτερο ποσοστό να αντιμετωπιστεί ο φόβος και μετα την εντάσσουμε σε ομάδες με άλλες γυναίκες που έχουν γεννήσει φυσικά έτσι ώστε να λάβει όλη την δύναμη μέσω της γνώσης και της εμπειρίας της διαδικασίας.
Γιατί στην Ελλάδα έχουμε τόσες πολλές καισαρικές τομές;
Στην Ελλάδα έχουμε μεγάλο ποσοστό καισαρικών διότι υπάρχουν οι εξής παράγοντες που επηρεάζουν το υψηλό ποσοστό, και αυτοί είναι:
• η «αμυντική» φροντίδα υπό το υπόβαθρο της ανεπαρκούς νομικής προστασίας των παροχών, όπως νομικές αντιδικίες, έλλειψη εγκεκριμένων κατευθυντήριων γραμμών και πίεση από τις οικογένειες.
• Η ανεπαρκής στελέχωση στον δημόσιο τομέα (αναισθησιολόγοι, ιατροί, μαίες) δεν εξασφαλίζει ολοκληρωμένη φροντίδα 24/7.
• Η ανεπαρκής κατάρτιση των παρόχων σε άλλους τρόπους διενέργειας τοκετού.
• Ο ανεπαρκής ρόλος των μαιών, η μειωμένη αξία που έχει η φυσική γέννηση στον ευρύτερο πληθυσμό- κοινωνική αποδοχή του τοκετού με καισαρική τομή και η δημογραφική κατάσταση στην Ελλάδα, δηλαδή γυναίκες που γεννούν σε μεγαλύτερες ηλικίες, χαμηλό ποσοστό γονιμότητας, θεραπεία γονιμότητας, πολύδυμη κύηση και προσφυγικός πληθυσμός.

Το άγγιγμα είναι μια βασική ανάγκη για την ομαλή ψυχοσωματική και συναισθηματική ανάπτυξη του ανθρώπου. Τι είναι η τέχνη του βρεφικού μασάζ;
Το άγγιγμα αποτελεί μια βασική ανάγκη για την ομαλή ψυχοσυναισθηματική και σωματική ανάπτυξη του ανθρώπου. Η πρώτη αίσθηση που αναπτύσσεται στην ενδομήτριο ζωή είναι η αφή ενώ το έμβρυο δέχεται τις πρώτες μαλάξεις στην διάρκεια του τοκετού από τις συστολές της μήτρας. Το βρεφικό μασάζ αποτελεί μια πανάρχαια τέχνη κατά την οποία το βρέφος δέχεται απαλές μαλάξεις σε όλο του το σώμα από τους γονείς. Κατά την διάρκεια του μασάζ όλες οι αισθήσεις λειτουργούν και αλληλεπιδρούν μεταξύ γονιού και βρέφους. Το μασάζ αποτελεί έναν τρόπο παιχνιδιού και επικοινωνίας, με σκοπό την αλληλεπίδραση, την ενεργοποίηση, την ανακούφιση και την χαλάρωση.
Φυσικά από την κουβέντα μας δεν πρέπει να λείπουν οι μπαμπάδες. Τι μαθαίνουν οι μπαμπάδες στην ομάδα σας;
Στη σύγχρονη κοινωνία οι μέλλοντες μπαμπάδες ενθαρρύνονται να συμμετέχουν, να προστατεύουν και να φροντίζουν τη σύντροφο και το παιδί τους στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τη λοχεία και τον θηλασμό. Στην Ευτοκια γίνεται μια ομάδα μόνο μπαμπάδες έτσι ώστε να ενημερωθούν, να εκπαιδευτούν και επίσης να εκφραστούν οι ίδιοι για τους φόβους τους, τα συναισθήματα τους και γενικά την μετάβαση τους στα νέα τους καθήκοντα. Είναι βασικό να καταλάβουμε και την πλευρά του «μπαμπά» σε όλη την διαδικασία της γέννησης. Ο μπαμπάς νιώθει ευάλωτος μπροστά στην παρουσία ενός άντρα ιατρού και γι αυτό είναι προτιμότερο να βοηθήσουμε τον άντρα πατέρα να δουλέψει εξωτερικά τον ψυχισμό του έτσι ώστε να μπορεί μετα με ευχέρεια να βοηθήσει την σύντροφό του σε όλα τα στάδια της δίκης της μετάβασης από γυναίκα σε μητέρα.
Τοκετός στο σπίτι. Είναι ασφαλής ο προγραμματισμένος τοκετός στο σπίτι για υγιείς γυναίκες;
Ο τοκετός στο σπίτι είναι εξίσου ασφαλής με τον χαμηλού κινδύνου προγραμματισμένο τοκετό στο μαιευτήριο αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις όπως η εγκυμοσύνη να είναι χαμηλού κινδύνου, η γυναίκα να γεννήσει μεταξύ 37-42 εβδομάδων, ο τοκετός να ξεκινήσει αυτόματα και φυσικά, να είναι ένα παιδί με κεφαλική προβολή και γενικά να μην παρουσιαστούν αρνητικές επιπλοκές.

Μητρικός θηλασμός, Δικαίωμα κάθε νεογέννητου, Χρέος κάθε μητέρας. Ποια είναι τα βήματα για επιτυχή μητρικό θηλασμό;
Ο Θηλασμός είναι ιερός και για να έχουμε επιτυχή θηλασμό απαιτούνται τα εξής 10 βήματα:
• Να υπάρχει γραπτή πολιτική και η πολιτική αυτή να ακολουθείται απ’ όλους τους φορείς του Μαιευτηρίου που ασχολούνται με την φροντίδα του νεογέννητου.
• Οι φορείς να εκπαιδεύονται ώστε να γίνουν ικανοί να εφαρμόσουν την πολιτική αυτή.
• Να ενημερώνονται όλες οι μητέρες για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού.
• Ο θηλασμός να αρχίζει το πρώτο ημίωρο μετά τον τοκετό με την βοήθεια εκπαιδευμένου προσωπικού.
• Οι μητέρες να εκπαιδεύονται στην τέχνη του θηλασμού. Σε περίπτωση πρόωρου τοκετού και αναγκαστικού αποχωρισμού από το παιδί τους, οι μητέρες να εκπαιδεύονται στην διατήρηση της γαλουχίας.
• Στο νεογέννητο να δίνεται μόνο μητρικό γάλα, ούτε υγρά, ούτε συμπλήρωμα ξένου γάλακτος, εκτός εάν υπάρχει ειδικός ιατρικός λόγος.
• Να εφαρμόζεται το σύστημα “rooming-in”, που σημαίνει το νεογέννητο δίπλα στη μητέρα του, 24 ώρες το 24ωρο.
• Ο θηλασμός να είναι ελεύθερος και απεριόριστος.
• Να μην δίνονται πιπίλες στα παιδιά που θηλάζουν.
• Να ιδρυθούν ομάδες υποστήριξης του μητρικού θηλασμού και μετά την έξοδο του νεογέννητου από το Μαιευτήριο, στις οποίες να μετέχουν και μητέρες.
Γίνονται σεμινάρια από το σωματείο Ευτοκία και σε ποιους απευθύνονται;
Στην Ευτοκία πραγματοποιούνται σεμινάρια για την γονεϊκότητα που περιλαμβάνουν την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, την λοχεία και τον θηλασμό, πρώτε βοήθειες για βρέφη και παιδιά αλλά και πιο εξειδικευμένα όπως το βρεφικό μασάζ, για τον βρεφικό ύπνο και την εισαγωγή στις στερεές τροφές. Επίσης πραγματοποιούνται και σεμινάρια για τους επαγγελματίες του χώρου, μαίες-μαιευτές για επιπλέον επιμόρφωση και εξειδίκευση.
Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες του MAXMAG ως πρόεδρος του σωματείου Ευτοκία;
Το μήνυμα που θέλω να στείλω στους αναγνώστες του MAXMAG είναι: «Γυναίκα! Προετοιμάσου κατάλληλα έτσι ώστε να πάρεις τη δύναμη σου και να γίνεις η ίδια δημιουργός του παιδιού σου, μια ικανότητα που δεν μπορεί να στην αφαιρέσει κανείς όσο ζεις και αναπνέεις. Για να γεννηθεί το παιδί σου όταν είναι ώριμο και όταν το ίδιο αποφασίζει γιατί ο τρόπος που θα γεννηθεί θα το επηρεάζει για την υπόλοιπη ζωή του».
Ευχαριστούμε πολύ το σωματείο Ευτοκία για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.
Πληροφορίες στο σάιτ του συλλόγου Ευτοκία εδώ
Βρείτε την Ευτοκία στο Facebook εδώ