Στη χώρα από χαλκό η χώρα είναι σε παρακμή. Η πατρίδα συρρικνώνεται και καταρρέει. Την κρίσιμη στιγμή τρεις άντρες παλεύουν για την ηγεσία. Τον Θρόνο. Μαζί και για τη δύναμη της εξουσίας, την κληρονομιά του παρελθόντος, το μεγαλείο του στέμματος, αλλά και για μια θέση στην Ιστορία. Οι τρεις άντρες, αν και αδέλφια, είναι τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους και προτείνουν ο καθένας διαφορετικούς τρόπους σωτηρίας. Η αντιπαράθεση είναι αναπόφευκτη. Μόνο που αυτή η αντιπαράθεση δεν είναι ούτε οικογενειακή, ούτε φιλική, ούτε καν ακαδημαϊκή. Η επικράτηση του ενός σημαίνει τον αφανισμό των άλλων. Ο δρόμος για τον θρόνο είναι ποτισμένος με αίμα που φέρνουν οι διαφορετικές ρίζες, τα απωθημένα, τα συμπλέγματα, αλλά κυρίως η δίψα για εξουσία. Ένας αγώνας ηρώων είναι αυτή η ιστορία, ένας αγώνας μέχρι θανάτου για τον θρόνο αλλά και, όπως επιθυμούν και ισχυρίζονται, για τη σωτηρία της πατρίδας. Όλα αυτά μέσα σε μια ακόμη κορυφαία μάχη. Αυτή με τον χρόνο. Γιατί απέξω όλο και σιμώνουν οι δράκοι. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου
«Χώρα από χαλκό «Μιλήστε μας για το όγδοο μυθιστόρημά σας.
Το «Χώρα από Χαλκό» είναι ένα μυθιστόρημα που δίνει έμφαση στη φαντασία, διατηρώντας έναν ιστορικό χαρακτήρα. Από τις πρώτες σελίδες ο αναγνώστης θα αντιληφθεί την ατμόσφαιρα μιας αυτοκρατορίας που συρρικνώνεται, ενός Βυζαντίου που καταρρέει, παρότι πουθενά στο βιβλίο δεν αναφέρεται το ιστορικό όνομα, κάποια σχετική χρονολογία ή ένα σχετικό τοπωνύμιο. Υπάρχουν βέβαια και τεχνάσματα αφηγηματικά. Για παράδειγμα ο χρόνος ανάμεσα στις δύο Αλώσεις της Βασιλεύουσας συμπυκνώνεται από διακόσια σε δύο μόνο χρόνια.
Γιατί επιλέξατε το μέταλλο του χαλκού;
Το 2007 έγραψα το Imperium το οποίο αναφέρεται στην επέκταση της αυτοκρατορίας. Ποιας αυτοκρατορίας; Δεν έχει όνομα ούτε χρόνο, ούτε τόπο. Είναι όμως η δική μας αυτοκρατορία, αν θέλετε το Βυζάντιο καλώς καμωμένο αν δεν θέλετε πάλι σύμφωνος είμαι. Πάντοτε λοιπόν μάζευα υλικό για να γράψω για την συρρίκνωση της αυτοκρατορίας. Αυτό είναι η «χώρα από χαλκό». Σε αντίθεση με «χώρα από σίδερο» μιας και όλοι γνωρίζουμε ότι η εποχή του σιδήρου διέλυσε την εποχή του χαλκού Το σίδερο είναι πιο ισχυρό από το χαλκό.
Αφηγητής σαν ιστορικός και λογοτέχνης. Πόσα χρόνια κάνατε έρευνα για τη συγγραφή του βιβλίου σας;
Τρία χρόνια.
«Ο ιερότερος ναός του Θεού στη γη είναι το γυναικείο σώμα. Μετα η ψυχή. Έτσι έμαθα να κάνω με τις γυναίκες» Αγαπάτε τις γυναίκες; Τι ρόλο έχουν στη ζωή σας;
Ον εκ των ουκ άνευ. Για κάθε συγγραφέα πιστεύω ο έρωτας είναι πυλώνας αλλά και επέκεινα μαζί. Έτσι και για μένα. Το ίδιο πιστεύω και στην ζωή μου.
Φιλοσοφικά ερωτήματα διατυπώνονται και αναπτύσσονται θέσεις των ανθρώπων που βρίσκονται στην εξουσία, στη χώρα από χαλκό. Τι είναι για σας εξουσία, κύριε Σπέγγο;
Θα σας απαντήσω με έμμεσο τρόπο μιας και ένας από τους λόγους που έγραψα τη «χώρα από χαλκό» είναι ακριβώς να αναδείξω αυτό το ερώτημα. Δανείζομαι από το οπισθόφυλλο.
«Την κρίσιμη στιγμή τρείς άντρες παλεύουν για την ηγεσία. Το Θρόνο. Μαζί και για την δύναμη της εξουσίας, την κληρονομιά του παρελθόντος, το μεγαλείο του στέμματος, αλλά και για μια θέση στην Ιστορία».
Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της σ όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν; Το ενστερνίζεστε;
Και μόνο σε αυτούς. Δεν θα έπρεπε όμως. Η εξουσία νομιμοποιείται από το σκοπό της και αυτός πρέπει να είναι το γενικό καλό.
«Η εξουσία μεταλλάσσει όποιον την Είναι νόμος αυτός; Έχετε διαπιστώσει μεταλλαγμένους ανθρώπους γύρω σας;
Νόμος με εξαιρέσεις πάντοτε.
Έχω γνωρίσει αρκετούς ανθρώπους που πήραν θέσεις εξουσίας. Ανθρώπους που γνώριζα από πριν. Αρκετοί από αυτούς ήταν, είναι φίλοι μου. Η μη μετάλλαξη δυστυχώς η εμπειρία μου λέει είναι εξαίρεση. Ο κανόνας είναι η μετάλλαξη .
670 σελίδες στη χώρα από χαλκό, χωρίς να κάνει καθόλου κοιλιά .Πώς καταφέρνετε να κρατάτε τον αναγνώστη σε εγρήγορση;
Σας ευχαριστώ πολύ. Προσπαθώ ο αναγνώστης να βιώσει τις ζωές των άλλων. Τον ωθώ πράγματι να αφομοιωθεί με το σύμπαν μου, όχι να έρθει κοντά σε εμένα. Διαφέρουν αυτά. Υπάρχουν τεχνάσματα, τεχνικές μάλλον, αλλά μήπως σε κάθε τέχνη δεν υπάρχουν; Για ρωτήστε ένα ζωγράφο, ας πούμε.
Τα αγρίμια είναι στη φύση τους να κατασπαράζουν «Σήμερα αλληλοσπαραγμός και δολοπλοκίες υπάρχουν καθημερινά. Γιατί φτάσανε οι άνθρωποι ως εδώ;
Γιατί αυτά τα κακά δυστυχώς είναι σύμφυτες δομικές ουσίες οποιασδήποτε κοινωνίας, η οποία φυσικά αποτελείται από άτομα. Το μέλλον όμως δεν θα είναι το ίδιο, αυτό το πιστεύω σίγουρα. Αυτό βεβαίως δεν είναι επειδή ο άνθρωπος θα αλλάξει. Είναι επειδή η Πέμπτη βιομηχανική/τεχνολογική επανάσταση-σήμερα λένε οι ειδικοί είμαστε στην τέταρτη-θα δημιουργήσει των υπερ-άνθρωπο. Προσοχή… σας απαντώ ότι θα αλλάξει, δεν σας απαντώ αν θα αλλάξει προς το καλύτερο ή το χειρότερο.
«Γιατί απ’ έξω όλο και σιμώνουν οι δράκοι» Ποιος είναι ο δράκος για σας;
Το βιβλίο αναφέρεται σε μια περίοδο όπου οι εξωτερικοί εχθροί, τόσο από Δύση όσο και από Ανατολή, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Οι Άπιστοι έχουν ήδη κινήσει για τη Βασιλεύουσα. Αυτοί είναι οι δράκοι για το βιβλίο. Για μένα, για εμάς όλους…. Ο καθένας μας ξέρει καλά ποιοι είναι οι δράκοι. Για τον καθένα διαφορετικοί είναι. Προσοχή όμως γιατί δεν είναι όλοι πραγματικοί.
Γράφετε κάτι καινούργιο;
Έχω κατά νου να τελειώσω αυτή την άτυπη τριλογία. Imperium είναι η εποχή της επέκτασης και του μεγαλείου. «Χώρα από χαλκό» η συρρίκνωση και η πτώση. Υπάρχει ένα είδος που οι Αγγλοσάξονες ονομάζουν what if. Τι θα είχε γίνει λοιπόν αν «πάλι με χρόνια με καιρούς..» γινόταν ξανά δικά μας; Μακάρι να μπορέσω να το γράψω, κατανοώ βεβαίως πόσο δύσκολο είναι.
Πέρυσι ανέβηκε ένα θεατρικό έργο δικό σας από μια ομάδα ηθοποιών. Θέλετε να μας μιλήσετε για αυτή την εμπειρία;
Το θέατρο για μένα είναι χώρος καθαρτήριος. Με το τελευταίο έργο, στο οποίο αναφέρεστε , τον «χορό των προγόνων» ένοιωσα μια ανάταση ψυχής. Θα το επαναλάβω και φέτος. Μια παράσταση με τίτλο «Μπίλη ο Τίγρης», στο θέατρο «Μπίπ» στην Κυψέλη , μετά το Πάσχα.
Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Μιχάλη Σπέγγο για το φωτογραφικό υλικό.
Βρείτε τον Μιχάλη Σπέγγο στο Facebook εδώ