
Η bistecca fiorentina είναι μια μοσχαρίσια μπριζόλα που προκύπτει από ένα συγκεκριμένο κομμάτι μιας συγκεκριμένης ράτσας ζώου, την chianina. Αδιαμφισβήτητα είναι τόσο εκλεκτό κρέας όσο ακούγεται. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα πολύ μεγάλο T-bone από μοσχάρια chianina, μία σπάνια ράτσα της Ιταλίας που πλέον βρίσκουμε κυρίως στην Τοσκάνη.
Το όνομα bistecca προέρχεται από τις βρετανικές λέξεις beef-steak και σύμφωνα με την ιστορικό και συγγραφέα Maria Luisa Incontri, η ιστορία της βρίσκεται πίσω στην Φλωρεντία του 1565. Πιο συγκεκριμένα, στις 23 Μαρτίου του εν λόγω έτους, στην πλατεία San Lorenzo όπου και γιορταζόταν ο γάμος του Paolo Giordano I Orsini (δεύτερος Δούκας του Bracciano) και της Isabella de’ Medici, κόρης του Δούκα της Φλωρεντίας, ψήθηκε ένα ολόκληρο βόδι για τις ανάγκες του τραπεζιού και διανεμήθηκε στους παρευρισκομένους. Η Φλωρεντία των Μεδίκων ήταν ένα πραγματικό σταυροδρόμι πολιτισμών και έτσι τόσο στο μυστήριο όσο και στο τραπέζι που ακολούθησε, έδωσαν το παρών και κάποιοι Βρετανοί Ιππότες, οι οποίοι στη θέα του κρέατος άρχισαν να φωνάζουν: “Beef-steak! beef-steak!“. Oι Φλωρεντίνοι συνήθιζαν να δίνουν ονόματα στα φαγητά τους και κάπως έτσι γεννήθηκε η bistecca alla fiorentina.
Συνταγή για bistecca alla fiorentina
Υλικά
-
1 κομμάτι κρέας, πάχους περίπου 3,5-4 εκατοστά, από τη ράχη του ζώου (κόντρα φιλέτο ΜΑΖΙ με το φιλέτο)
-
ελάχιστο ελαιόλαδο
- 2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι (προαιρετικά, για επιπλέον άρωμα)
Εκτέλεση
Κάνουμε ελαφρύ μασάζ στο κρέας με ελαιόλαδο και μετά το τοποθετούμε σε υψηλή φωτιά για 5 λεπτά, με μεγάλη προσοχή ώστε να μην τραυματίσουμε ή ακόμη και χειρότερα μην καταστρέψουμε το κομμάτι. Σε καμία των περιπτώσεων δεν χρησιμοποιούμε πιρούνι ή κάποιο άλλο εχμυρό αντικείμενο. Έπειτα το γυρνάμε, αλατίζουμε και ψήνουμε για ακόμη 3 λεπτά την άλλη πλευρά. Σερβίρουμε προσθέτοντας λίγο ακόμη ελαιόλαδο και ελάχιστο πιπέρι. Μία σημαντική υπενθύμινση, η σωστά ψημένη bistecca είναι πάντοτε rare στο εσωτερικό της και έχει μία τέλεια κρούστα στο εξωτερικό της.
Πατάτες βουτύρου με μέλι και μουστάρδα

Υλικά
-
500 γραμμάρια baby πατάτες
-
50 γραμμάρια βούτυρο
-
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
-
1 φλιτζάνι ζωμό κότας ή λαχανικών
-
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
-
1 λεμόνι (χυμό)
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
-
φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τις κόβουμε στη μέση. Στη συνέχεια, λιώνουμε σε βαθύ τηγάνι το βούτυρο με το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε τις πατάτες για 2 με 3 λεπτά από την κάθε πλευρά ενώ προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τις πατάτες για 5 λεπτά, να αρχίσουν να μαγειρεύονται μέσα στο βούτυρο. Προσθέτουμε το ζωμό, σκεπάζουμε με καπάκι και τις αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά περίπου. Μόλις μαλακώσουν οι πατάτες, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και προσθέτουμε το θυμάρι ή τη ρίγανη. Τέλος, διαλύουμε τη μουστάρδα και το μέλι μέσα στο χυμό από το λεμόνι και περιχύνουμε τις πατάτες, όπως είναι μέσα στο τηγάνι. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε τις πατάτες μας ζεστές.
Καλή σας όρεξη!