Do it ”old fashioned” : συνταγή και botanical παραλλαγή

Το 1806, ένα ποτό γνωστό ως Whisky Cocktail, το σημερινό για εμάς old fashioned cocktail άρχισε να χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει ασθένειες όπως πονοκεφάλους και ναυτία. Ένα απλό  μείγμα ζάχαρης, bitters, ουίσκι και πάγου, εύκολο στην παρασκευή του με τους bartenders να πειραματίζονται ακόμη και σήμερα αρκετά μαζί του. Όσο κι αν το όνομα του  θυμίζει κάτι παλιό η διαχρονική του αξία παραμένει με ένα μεγάλο ποσοστό καταναλωτών να το έχουν πρώτο στις χειμερινές τους προτιμήσεις.

Παρά τις προηγούμενες αναφορές, τα δικαιώματα για τη σύγχρονη έκδοση του old fashioned φαίνεται να δόθηκαν σε έναν μπάρμαν ονόματι James E Pepper, το 1880. Δημιουργήθηκε σε έναν ιδιωτικό  σύλλογο στο Κεντάκι. Ο Pepper, περιέλαβε το ποτό του αυτό στον κατάλογο του Waldorf, το οποίο ήταν το μπαρ του ξενοδοχείου Astoria στη Νέα Υόρκη και η δημοτικότητά του άρχισε να αυξάνεται έκτοτε.

old fashioned cocktail
Waldorf bar, Astoria, New York .
Πηγή: pinterest .

Για άλλη μια φόρα συμβουλεύτηκα τον Νίκο Φαρμάκη, bartender, και καλό μου φίλο για να δούμε την κλασική συνταγή του old fashioned cocktail καθώς και μια δικιά του botanical παραλλαγή. Μπορεί το κλασικό να είναι πάντα αυτό που μας κερδίζει, όμως πιστέψτε με, η botanical αυτή παραλλαγή του έδωσε μυρωδιές και γεύσεις που το απογείωσαν.

Η κλασική συνταγή old fashioned

Υλικά

Advertising

Advertisements
Ad 14

60 ml Bourbon Ουίσκι (π.χ.  Bulleit Bourbon, ένα Kentucky straight bourbon whiskey με υψηλή περιεκτικότητα σίκαλης )

10 ml σιρόπι ζάχαρης

2 σταγόνες (dashes) Angostura bitters

φλούδα πορτοκάλι για το γαρνίρισμα

Advertising

Εκτέλεση

Προσθέτουμε το ουίσκι, το σιρόπι ζάχαρης  και 2 dashes Angostura bitters σε ένα ποτήρι (mixing glass). Γεμίζουμε το ποτήρι με πάγο και ανακατεύουμε για 15-20 δευτερόλεπτα (stirring) . Σουρώνουμε και σερβίρουμε σε χαμηλό ποτήρι με ένα μεγάλο κομμάτι πάγο. Γαρνίρουμε με τη φλούδα πορτοκαλιού. Η φλούδα πορτοκαλιού δεν είναι μόνο για διακόσμηση. Tα έλαια του φρούτου που βρίσκονται στη φλούδα και απελευθερώνουν ένα άρωμα πορτοκαλιού, που με τη σειρά του αναδεικνύει τη γεύση εσπεριδοειδών.

Η botanical παραλλαγή old fashioned

Υλικά

60 ml Rum ή Bourbon Ουίσκι (π.χ. Bulleit Bourbon, ένα Kentucky straight bourbon whiskey με υψηλή περιεκτικότητα σίκαλης)

Advertising

10 ml  σιρόπι μελιού

10 ml  σιρόπι βοτάνων

1 σταγόνοα (dash) Angostura bitters*

φλούδα πορτοκάλι για το γαρνίρισμα

Advertising

Εκτέλεση

Για το σιρόπι μελιού, σε μια κατσαρόλα βάζουμε 100 ml νερό (χλιαρό), 100 g μέλι . Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Για το σιρόπι βοτάνων

200 ml νερό

Advertising

200 ml μαύρη ζάχαρη

2 φύλλα ιβίσκου

2 αστεροειδείς γλυκάνισους

25 gr μαύρο τσάι

Advertising

2 φλούδες πορτοκάλι

Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και βράζουμε για 5 ‘. Αφήνουμε να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσουμε.

Τέλος, προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα ποτήρι (mixing glass). Γεμίζουμε το ποτήρι με πάγο , και ανακατεύουμε για 15-20 δευτερόλεπτα (stiring) . Σουρώνουμε και σερβίρουμε σε χαμηλό ποτήρι με ένα μεγάλο κομμάτι πάγο. Γαρνίρουμε το cocktail με τη φλούδα πορτοκαλιού.

*Εάν υπάρχει. Το σιρόπι βοτάνων δίνει αρκετά αρώματα από μόνο του.

Advertising

Στην υγειά σας!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην πόλη της Λαμίας , σπούδασα γεωπονία στη Θεσσαλονίκη, την πλέον αγαπημένη μου πόλη και έχω αποκτήσει τίτλους στον τομέα του κρασιού από το WSPC (Wine & Spirits Professional Center). Αγαπώ το κρασί, το χορό και το φαγητό . Μαγειρεύω για φίλους και αγαπώ τις παραδοσιακές γεύσεις .

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων Οι επαναλαμβανόμενες

Misericordia: Μια βόμβα κάτω από το τραπέζι

Ο Alain Guiraudie δεν είναι ένας τυχαίος σκηνοθέτης στη σύγχρονη