
Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια, το πιάτο που θέλω να μοιραστώ μαζί σας. Ένα σχετικά εύκολο αλλά συνάμα τόσο πλούσιο πιάτο. Παραδοσιακό στην βάση του, με μία δόση μοντερνοποίησης λόγω των καραμελωμένων κρεμμυδιών.
Πάμε όμως να μάθουμε λίγα πράγματα για την φάβα. Προέρχεται από το όσπριο λαθούρι. Είναι τροφή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και εξαιρετικά χαμηλή σε λιπαρά. Τέλος είναι μια φυσική πηγή τροφής που περιέχει μερικά από τα υψηλότερα ποσά διαιτητικών ινών, ίνες, οι οποίες βοηθούν το πεπτικό σύστημα και κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν χορτάτοι και πλήρεις.
Συνταγή για την φάβα
Υλικά
- 500 γραμμάρια φάβα
- 1,5 λίτρο νερό ή ζωμό λαχανικών
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι, Πιπέρι
- 2 μεσαία κρεμμύδια ή 1 μεγάλο
- 1 σκελίδα σκόρδο
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε την φάβα σε μπολ με κρύο νερό για περίπου 30 λεπτά, την ξεπλένουμε και την στραγγίζουμε καλά. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά. Τέλος, βάζουμε την στραγγισμένη φάβα και καλύπτουμε με ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 30-40 λεπτά. Κάθε τόσο ξαφρίζουμε την επιφάνεια του νερού με μία τρυπητή κουτάλα. Όταν μαλακώσει καλά η φάβα, αποσύρουμε από την φωτιά και την πολτοποιούμε καλά με ένα ραβδομπλέντερ ή σε ένα μπλέντερ του οποίου η κανάτα να είναι ανθεκτική στην θερμότητα.
Συνταγή για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
Υλικά
- 3 μεσαία κρεμμύδια
- 2 κουταλιές σούπας καστανή ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας ξίδι βαλσάμικο
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι, Πιπέρι
- Δεντρολίβανο ή Θυμάρι
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο και το δεντρολίβανο ή το θυμάρι, μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, ρίχνουμε τη καστανή ζάχαρη, το βαλσάμικο ξύδι και αφήνουμε να καραμελώσουν για 15-20 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Σερβίρουμε πάνω από την πολτοποιημένη φάβα μας μαζί με φρέσκο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καλή σας όρεξη!