Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια

φάβα
Πηγή: www.santorini-islandguide.com

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια, το πιάτο που θέλω να μοιραστώ μαζί σας. Ένα σχετικά εύκολο αλλά συνάμα τόσο πλούσιο πιάτο. Παραδοσιακό στην βάση του, με μία δόση μοντερνοποίησης λόγω των καραμελωμένων κρεμμυδιών.

Πάμε όμως να μάθουμε λίγα πράγματα για την φάβα. Προέρχεται από το όσπριο λαθούρι. Είναι τροφή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και εξαιρετικά χαμηλή σε λιπαρά. Τέλος είναι μια φυσική πηγή τροφής που περιέχει μερικά από τα υψηλότερα ποσά διαιτητικών ινών, ίνες, οι οποίες βοηθούν το πεπτικό σύστημα και κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν χορτάτοι και πλήρεις.

Συνταγή για την φάβα

Υλικά

  • 500 γραμμάρια φάβα
  • 1,5 λίτρο νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι, Πιπέρι
  • 2 μεσαία κρεμμύδια ή 1 μεγάλο
  • 1 σκελίδα σκόρδο

Εκτέλεση

Advertising

Advertisements
Ad 14

Μουλιάζουμε την φάβα σε μπολ με κρύο νερό για περίπου 30 λεπτά, την ξεπλένουμε και την στραγγίζουμε καλά. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά. Τέλος, βάζουμε την στραγγισμένη φάβα και καλύπτουμε με ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 30-40 λεπτά. Κάθε τόσο ξαφρίζουμε την επιφάνεια του νερού με μία τρυπητή κουτάλα. Όταν μαλακώσει καλά η φάβα, αποσύρουμε από την φωτιά και την πολτοποιούμε καλά με ένα ραβδομπλέντερ ή σε ένα μπλέντερ του οποίου η κανάτα να είναι ανθεκτική στην θερμότητα.

Συνταγή για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

Υλικά

  • 3 μεσαία κρεμμύδια
  • 2 κουταλιές σούπας καστανή ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας ξίδι βαλσάμικο
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι, Πιπέρι
  • Δεντρολίβανο ή Θυμάρι

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο και το δεντρολίβανο ή το θυμάρι, μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, ρίχνουμε τη καστανή ζάχαρη, το βαλσάμικο ξύδι και αφήνουμε να καραμελώσουν για 15-20 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Advertising

Σερβίρουμε πάνω από την πολτοποιημένη φάβα μας μαζί με φρέσκο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Καλή σας όρεξη!

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…