Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια

φάβα
Πηγή: www.santorini-islandguide.com

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια, το πιάτο που θέλω να μοιραστώ μαζί σας. Ένα σχετικά εύκολο αλλά συνάμα τόσο πλούσιο πιάτο. Παραδοσιακό στην βάση του, με μία δόση μοντερνοποίησης λόγω των καραμελωμένων κρεμμυδιών.

Πάμε όμως να μάθουμε λίγα πράγματα για την φάβα. Προέρχεται από το όσπριο λαθούρι. Είναι τροφή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και εξαιρετικά χαμηλή σε λιπαρά. Τέλος είναι μια φυσική πηγή τροφής που περιέχει μερικά από τα υψηλότερα ποσά διαιτητικών ινών, ίνες, οι οποίες βοηθούν το πεπτικό σύστημα και κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν χορτάτοι και πλήρεις.

Συνταγή για την φάβα

Υλικά

  • 500 γραμμάρια φάβα
  • 1,5 λίτρο νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι, Πιπέρι
  • 2 μεσαία κρεμμύδια ή 1 μεγάλο
  • 1 σκελίδα σκόρδο

Εκτέλεση

Advertising

Advertisements
Ad 14

Μουλιάζουμε την φάβα σε μπολ με κρύο νερό για περίπου 30 λεπτά, την ξεπλένουμε και την στραγγίζουμε καλά. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά. Τέλος, βάζουμε την στραγγισμένη φάβα και καλύπτουμε με ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 30-40 λεπτά. Κάθε τόσο ξαφρίζουμε την επιφάνεια του νερού με μία τρυπητή κουτάλα. Όταν μαλακώσει καλά η φάβα, αποσύρουμε από την φωτιά και την πολτοποιούμε καλά με ένα ραβδομπλέντερ ή σε ένα μπλέντερ του οποίου η κανάτα να είναι ανθεκτική στην θερμότητα.

Διαβάστε επίσης  Κανταΐφι : Το απόλυτο σιροπιαστό γλυκό ταψιού

Συνταγή για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

Υλικά

  • 3 μεσαία κρεμμύδια
  • 2 κουταλιές σούπας καστανή ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας ξίδι βαλσάμικο
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι, Πιπέρι
  • Δεντρολίβανο ή Θυμάρι

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο και το δεντρολίβανο ή το θυμάρι, μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, ρίχνουμε τη καστανή ζάχαρη, το βαλσάμικο ξύδι και αφήνουμε να καραμελώσουν για 15-20 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Advertising

Σερβίρουμε πάνω από την πολτοποιημένη φάβα μας μαζί με φρέσκο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Καλή σας όρεξη!

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Χρόνης Αηδονίδης: Σπουδαίος Έλληνας μουσικός

Ο Χρόνης (Πολυχρόνης) Αηδονίδης ήρθε στον κόσμο στις 23 Σεπτεμβρίου

Γνωστικές δεξιότητες και γήρανση

Γνωστικές δεξιότητες και γήρανση Πώς οι γνωστικές δεξιότητες μειώνονται με