Φοκάτσια με ντοματίνια, κρεμμύδι και ελιές

φοκάτσια
Πηγή: www.wallpaperflare.com

Φοκάτσια, ένα ψωμί προερχόμενο από την Ιταλία, που πλέον μπορούμε να το συναντήσουμε σε διάφορες παραλλαγές του σε πολλές χώρες και κουζίνες! Σε πολλές περιπτώσεις και ανάλογα τα υλικά που θα επιλέξουμε μπορεί να μας θυμίσει πίτσα! Για το λόγο αυτό σε ορισμένα μέρη την αποκαλούν και pizza bianca!

Το ζυμάρι της φοκάτσια είναι σχετικά εύκολο ως προς την παρασκευή του και η επιλογή των υλικών είναι πραγματικά το μεγάλο συν του ψωμιού αυτού! Μπορούμε να δημιουργήσουμε άπειρες παραλλαγές της φοκάτσια ανάλογα τα γούστα μας ή τις διατροφικές μας συνήθειες.

Η  παραλλαγή που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας είναι μια από τις αγαπημένες μου, γιατί είναι καθαρή στις γεύσεις της, με μεσογειακά αρώματα και αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για την περίοδο της νηστείας.

Συνταγή για φοκάτσια με ντοματίνια, κρεμμύδι και ελιές

Υλικά

Advertising

Advertisements
Ad 14

Για τη φοκάτσια

  • 300 γραμμάρια χλιαρό νερό
  • 500 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
  • 8 γραμμάτια ξηρή μαγιά
  • 3-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι

Για τη σύνθεση

  • Ντοματίνια
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Θυμάρι
  • Κρεμμύδι ξερό
  • Ελιές

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε το ζυμάρι της φοκάτσια, στον κάδο του μίξερ βάζουμε νερό, μαγιά, ελαιόλαδο, αλάτι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε με τον γάντζο για 5-8 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε στη άκρη να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα ταψί με λαδόκολλα και απλώνουμε με τα χέρια μέχρι να φτάσει η ζύμη στο μέγεθος του ταψιού. Σκεπάζουμε πάλι με πετσέτα και αφήνουμε περίπου 30 λεπτά να φουσκώσει.

Advertising

Όσο περιμένουμε την φοκάτσια να φουσκώσει για δεύτερη φορά, ετοιμάζουμε τα υλικά που θα τοποθετήσουμε από πάνω! Κόβουμε τα ντοματίνια στην μέση ή στα τέσσερα αν είναι πολύ μεγάλα, κόβουμε σε λεπτές φέτες το κρεμμύδι και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και θυμάρι. Παίρνουμε ωραία φιλετάκια από τις ελιές καθώς αφαιρούμε το κουκούτσι και τις βάζουμε και αυτές μέσα στο μπολ. Ανακατεύουμε καλά και τα τοποθετούμε πάνω στην φοκάτσια πιέζοντας τα ελαφρώς μέσα στο ζυμάρι.

Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 30 λεπτά. Αφαιρέσουμε, κόβουμε και μπορούμε να απολαύσουμε την φοκάτσια μας είτε ζέστη είτε κρύα!

Καλή σας όρεξη!

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…