Build advanced payment workflows with the Fusebox Elavon Portal and leverage Elavon’s enterprise infrastructure for global payment operations.

Γλυκό του κουταλιού σύκο

Γλυκό του κουταλιού σύκο

Σαν παιδί πάντα ένιωθα πολύ τυχερή γιατί είχα την τύχη να γνωρίσω πέρα από τους τις γιαγιάδες και τους παππούδες μου, δύο υπέροχες προγιαγιάδες και έναν υπέροχο προπάππου τους οποίους τους έχασα όταν ήμουν γυμνάσιο. Από όλους αυτούς έμαθα πολλά και μαζί με όλα αυτά, έχω και πολύ ωραίες συνταγές που ευχαριστιέμαι να φτιάχνω και να τους θυμάμαι. Κάπως έτσι η ανάμνηση τους μένει ζωντανή πάντα και οι αξίες με τις παραδόσεις περνάνε στην επόμενη γενιά!

Στο δημοτικό, η γιαγιά μου με έπαιρνε και μαζεύαμε σύκα από κάτι παρατημένες συκιές στη γειτονιά για να κάνουμε γλυκό του κουταλιού, μου έδειχνε τη διαδικασία που τότε φάνταζε τόσο δύσκολη στο μυαλό μου και μαζί με τα νεύρα από τη φαγούρα που με έπιανε έλεγα ότι ποτέ δεν θα το κάνω όταν μεγαλώσω. Από την άλλη η προγιαγιά μου έλεγε “άντε έλα να φτιάξουμε γλυκό συκαλάκι να περάσει η ώρα”, όποτε ήμουν σπίτι της και μπαίναμε στην κουζίνα να ξεκινήσουμε τη διαδικασία.

Υλικά για το γλυκό του κουταλιού με σύκο:

2-3 κ.γ ξύδι (για το καθάρισμα)

Εκτέλεση:

Σε δύο λεκάνες με κρύο νερό βάζω για 10-15 λεπτά τα σύκα με το ξύδι και μετά τα ξεπλένω καλά.

Έπειτα, τα βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό μέχρι να σκεπαστούν και τα βράζω μέχρι να κοχλάσει το νερό.

Αφού βράσουν για 10 λεπτά, τα στραγγίζω και τα αφήνω να κρυώσουν λίγο ώστε να μπορώ να τα πιάσω.

Τα τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα από το κοτσάνι μέχρι η μύτη να βγει από τη βάση του σύκου. Στα πλάγια κάνω ακόμα δύο τρύπες.

Τα βάζω ξανά στην κατσαρόλα και τα καλύπτω πάλι με κρύο νερό να βράσουν ακόμα 10 λεπτά (επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το βράσιμο και το σούρωμα ακόμα 4 φορές).

Στη συνέχεια τα στραγγίζω απαλά με τα χέρια. Ρίχνω σε μία μεγάλη κατσαρόλα με τη ζάχαρη και το νερό. Μόλις βράσει για περίπου 10 λεπτά, προσθέτω τα σύκα και τα αφήνω να πάρουν μια τελευταία βράση.

Προσθέτω στο τέλος το λεμόνι και αφήνω ακόμα 5-10 λεπτά.

Αφήνω μια μέρα ολόκληρη τα σύκα να βγάλουν τα υγρά τους και την επόμενη μέρα βράζω ξανά για 20 λεπτά για να δέσει το σιρόπι.

Τέλος, βάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, αφήνω ανάποδα και αφού κρυώσουν τα τοποθετούμε σε σκιερό μέρος. Αν θέλουμε προσθέτουμε και 5-6 αμύγδαλα στο κάθε βάζο.

PHOTO:

argiro.gr

neanikon.gr

Είμαι η Γεωργία, μαμά ενός μικρού αγοριού και η μαγειρική είναι η ψυχοθεραπεία μου. Θα με γνωρίσετε καλύτερα μέσα από τα άρθρα και τις συνταγές μου. Μπορείτε αν θέλετε να με ακολουθήσετε και στο προφίλ μου στο instagram Syntagogo http://bitly.ws/Aogi

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

Κέικ βρώμης με χουρμάδες και σοκολάτα

Ο χουρμάς είναι ο καρπός της φοινικιάς, η οποία λέγεται και χουρμαδιά. Πρόκειται για ένα…

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…