Γαλατόπιτα, αρωματική και απολαυστική

galat;opita
Πηγή: www.lovecook.gr

Γαλατόπιτα! Καθημερινή, απλή και εύκολη συνταγή για όλες τις ώρες της ημέρας. Εξαιρετική επιλογή για πρωινό, σνακ ή εννοείται και ως ένα ελαφρύ επιδόρπιο. Πλούσια σε γεύση, αρωματική και ικανή να ικανοποιήσει όλους τους τύπους ουρανίσκων.

Η γαλατόπιτα ποικίλει σε συνταγές, τις οποίες συναντάμε ανά την Ελλάδα! Αλλού με φύλλο αλλού χωρίς φύλλο! Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή η συνταγή που θέλω να μοιραστώ μαζί σας! Και το πιο σημαντικό από όλα, τα υλικά της. Απλά, εύκολα, οικονομικά και το πιθανότερο να υπάρχουν όλα στο ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας σας!

Συνταγή για γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

Υλικά

  • 1200 γραμμάρια γάλα
  • 200 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
  • 90 γραμμάρια ψιλό σιμιγδάλι
  • 30 γραμμάρια κορν φλάουρ
  • 3 μεσαία αυγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 90 γραμμάρια βούτυρο

Για την επικάλυψη

Advertising

Advertisements
Ad 14
  • 2 κουταλιές της σούπας νερό
  • 1 μεσαίο αυγό
  • 2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το κόρν φλάουρ, το εκχύλισμα βανίλιας ή τις βανιλίνες, το ξύσμα από το λεμόνι ή το πορτοκάλι, το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα χειρός. Με μία κουτάλα της σούπας βάζουμε σιγά σιγά το καυτό γάλα από την κατσαρόλα στο μπολ με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς. Βάζουμε ξανά το μείγμα στην κατσαρόλα, μεταφέρουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα. Αφαιρούμε από τη φωτιά, βάζουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρίμαχο σκεύος και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι. Ρίχνουμε όλο το μείγμα και το απλώνουμε καλά με μία μαρίζ.

Για την επικάλυψη

Advertising

Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, το αυγό, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε με ένα πινέλο σε όλη την επιφάνεια της γαλατόπιτας και ψήνουμε για 40-45 λεπτά στους 180° C στον αέρα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά για να κόβεται καλύτερα. Σερβίρουμε με ζάχαρη, μέλι και κανέλα.

Extra Tip!

Για έξτρα γεύση και πιο πλούσιο άρωμα μπορούμε στην κρέμα μας να προσθέσουμε κανέλα ή μαστίχα σε σκόνη!

Καλή σας όρεξη!

Advertising

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…