Gazpacho, η σούπα του καλοκαιριού

gazpacho
Πηγή: thefoodfellers.com

Gazpacho, η πιο δροσερή σούπα που μπορεί κάποιος να απολαύσει εν όψει του καλοκαιριού. Με πιο απλά ελληνικά, πρόκειται για μια παγωμένη τοματόσουπα. Άκρως μεσογειακή, με λαχανικά στην εποχή τους, είναι σχεδόν εγγυημένο ένα αποτέλεσμα που θα σας εντυπωσιάσει.

Προτού περάσουμε στην συνταγή μας όμως, ας πούμε δύο λόγια για την προέλευση αυτής της σούπας. Παραδοσιακό πιάτο της Ισπανίας, η λέξη gazpacho προέρχεται από τις λέξεις “gaspa” που σημαίνει κατάλοιπο ή θραύσμα, και την λέξη “axto” που σημαίνει σούπα στα Μοζαράμπικ.

Συνταγή για σούπα Gazpacho

Υλικά

  • 400 γραμμάρια τομάτες, ώριμες
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 αγγούρι
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουταλιά της σούπας βασιλικό
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ξίδι
  • αλάτι και πιπέρι
  • 2 φέτες ψωμί για τοστ

Εκτέλεση

Advertising

Advertisements
Ad 14

Για την gazpacho, κόβουμε τις ντομάτες και την πιπεριά σε κυβάκια, καθαρίζουμε το αγγούρι από τη φλούδα, τα σπόρια του και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μεταφέρουμε όλα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τον βασιλικό, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι. Κόβουμε το ψωμί σε κομμάτια και το βάζουμε κι αυτό στο μπολ. Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας και πιέζουμε όλα τα λαχανικά μέχρι να βγάλουν τα ζουμιά τους. Καλύπτουμε το μπολ με μια μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, για να βγάλουν τα λαχανικά τα αρώματά τους και να απελευθερώσουν την όποια υγρασία τους.

Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο. Χτυπάμε το μείγμα για την gazpacho με ένα ραβδομπλέντερ, σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Εναλλακτικά, σε ένα multi ή ένα μπλέντερ, προσθέτουμε λίγη λίγη από την ποσότητα των λαχανικών και χτυπάμε. Προαιρετικά, ρίχνουμε τα λαχανικά σε ένα σουρωτήρι και τα πιέζουμε με μια κουτάλα μέχρι να πάρουμε όλο το ζουμί, αποφεύγοντας έτσι μικρά κομματάκια από τα λαχανικά ή ψίχουλα από το ψωμί.

Ενδεικτικοί τρόποι σερβιρίσματος

  1. Σερβίρουμε την gazpacho απευθείας, προσθέτοντας λίγα φρέσκα μυρωδικά και μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
  2. Μπορούμε να φτιάξουμε ωραία κρουτόν από ένα ψωμί της αρεσκείας μας, ώστε να προσθέσουμε την απαραίτητη τραγανότητα στη gazpacho μας.
  3. Τέλος, μια εξαιρετική ακόμη επιλογή, δεν είναι άλλη από ένα καλό φρέσκο στραγγιστό γιαούρτι! Ένα ωραίο μεγάλο κενέλ στο κέντρο της σούπας μας, θα την απογειώσει και θα την κάνει ακόμη πιο δροσερή.

Καλή σας όρεξη!

Advertising

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…