
Gazpacho, η πιο δροσερή σούπα που μπορεί κάποιος να απολαύσει εν όψει του καλοκαιριού. Με πιο απλά ελληνικά, πρόκειται για μια παγωμένη τοματόσουπα. Άκρως μεσογειακή, με λαχανικά στην εποχή τους, είναι σχεδόν εγγυημένο ένα αποτέλεσμα που θα σας εντυπωσιάσει.
Προτού περάσουμε στην συνταγή μας όμως, ας πούμε δύο λόγια για την προέλευση αυτής της σούπας. Παραδοσιακό πιάτο της Ισπανίας, η λέξη gazpacho προέρχεται από τις λέξεις “gaspa” που σημαίνει κατάλοιπο ή θραύσμα, και την λέξη “axto” που σημαίνει σούπα στα Μοζαράμπικ.
Συνταγή για σούπα Gazpacho
Υλικά
- 400 γραμμάρια τομάτες, ώριμες
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 1 αγγούρι
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κουταλιά της σούπας βασιλικό
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας ξίδι
- αλάτι και πιπέρι
- 2 φέτες ψωμί για τοστ
Εκτέλεση
Για την gazpacho, κόβουμε τις ντομάτες και την πιπεριά σε κυβάκια, καθαρίζουμε το αγγούρι από τη φλούδα, τα σπόρια του και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μεταφέρουμε όλα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τον βασιλικό, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι. Κόβουμε το ψωμί σε κομμάτια και το βάζουμε κι αυτό στο μπολ. Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας και πιέζουμε όλα τα λαχανικά μέχρι να βγάλουν τα ζουμιά τους. Καλύπτουμε το μπολ με μια μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, για να βγάλουν τα λαχανικά τα αρώματά τους και να απελευθερώσουν την όποια υγρασία τους.
Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο. Χτυπάμε το μείγμα για την gazpacho με ένα ραβδομπλέντερ, σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Εναλλακτικά, σε ένα multi ή ένα μπλέντερ, προσθέτουμε λίγη λίγη από την ποσότητα των λαχανικών και χτυπάμε. Προαιρετικά, ρίχνουμε τα λαχανικά σε ένα σουρωτήρι και τα πιέζουμε με μια κουτάλα μέχρι να πάρουμε όλο το ζουμί, αποφεύγοντας έτσι μικρά κομματάκια από τα λαχανικά ή ψίχουλα από το ψωμί.
Ενδεικτικοί τρόποι σερβιρίσματος
- Σερβίρουμε την gazpacho απευθείας, προσθέτοντας λίγα φρέσκα μυρωδικά και μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
- Μπορούμε να φτιάξουμε ωραία κρουτόν από ένα ψωμί της αρεσκείας μας, ώστε να προσθέσουμε την απαραίτητη τραγανότητα στη gazpacho μας.
- Τέλος, μια εξαιρετική ακόμη επιλογή, δεν είναι άλλη από ένα καλό φρέσκο στραγγιστό γιαούρτι! Ένα ωραίο μεγάλο κενέλ στο κέντρο της σούπας μας, θα την απογειώσει και θα την κάνει ακόμη πιο δροσερή.
Καλή σας όρεξη!