Γκούλας, η ουγγαρέζικη σούπα με μοσχάρι και λαχανικά

γκούλας
Πηγή: www.seriouseats.com

Γκούλας (Goulash), μία ζεστή σούπα με μοσχαράκι και λαχανικά. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πιάτο της Ουγγαρίας, το οποίο το χαρακτηρίζει το κόκκινο χρώμα που προέρχεται από τη ντομάτα και την πάπρικα, ένα μπαχαρικό που δεν είναι σύνηθες στις σούπες. Η λέξη γκούλας σημαίνει “βοσκός”, μιας και κατά την ουγγρική παράδοση το έφτιαχναν οι βοσκοί λόγω του ότι είχαν στην κατοχή τους ζώα και ήταν ένα εύκολο και απλό φαγητό. Ας αφήσουμε, όμως, την θεωρία, και πάμε να δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε και να απολαύσουμε αυτή την φανταστική σούπα!

Συνταγή για σούπα γκούλας

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχάρι (ελιά, ποντίκι, χτένι)
  • 2 κρεμμύδια
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 500 γραμμάρια πατάτες
  • 250 γραμμάρια καρότα
  • 3 κουταλιές της σούπας πάπρικα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2 κουταλιες της σούπας ελαιόλαδο
  • 400 γραμμάρια ντομάτα κονκασέ
  • 1200 γραμμάρια ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
  • 100 ml κόκκινο κρασί
  • Αλάτι & Πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη σούπα γκούλας, τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο. Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια των 2-3 εκ. και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα σε όλη του την επιφάνεια. Κόβουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, την πάπρικα, το κύμινο, τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε καλά. Κόβουμε τις πατάτες και τα καρότα σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ του. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να λιώσει. Βάζουμε τη ντομάτα κονκασέ, τον ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών και καλύπτουμε με το καπάκι. Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 2 με 2,5 ώρες. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε την σούπα μας ζεστή.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Tips

  1. Μπορούμε αν θέλουμε να σερβίρουμε την σούπα μας με στραγγιστρό γιαούρτι και φρέσκα μυρωδικά όπως ο μαϊντανός ή ο κόλιανδρος
  2. Αν μας αρέσουν τα καυτερά, μπορούμε να προσθέσουμε στην σούπα μας μπούκοβο ή τζίντζερ.

Καλή σας όρεξη!

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η τέχνη ως εργαλείο για την κατανόηση ψυχικών διαταραχών

Η τέχνη λειτουργεί ως εξερευνητής της ψυχής—ειδικά σε διαταραχές όπως

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων Οι επαναλαμβανόμενες