Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

25 Σεπτεμβρίου 2024

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται και σερβίρονται με ζάχαρη άχνη.

Τα crostoli είναι τυπικό φαγητό κατά τη διάρκεια του Μαρτίου (Mardi Gras: μια ημέρα γιορτής στη Γαλλία 47 ημέρες πριν το Πάσχα, μοιάζει με τη δική μας Τσικνοπέμπτη) και του Καρναβαλιού στην Ιταλία. Τόσο τα παιδιά όσο και οι μεγάλοι τα λατρεύουν. Ανάλογα με την περιοχή διαφέρουν ως προς το σχήμα, το όνομα και ελαφρώς ως προς τα συστατικά. Chiacchiere, που προφέρεται ως [kjakˈkjɛːre], είναι το τυπικό τους όνομα στη Λομβαρδία, crostoli στο Veneto, φραπέ στην Κεντρική Ιταλία και bugie στη Liguria & Piemonte.

Προετοιμασία: 2ο λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά

Advertising

Advertisements
Ad 14
Υλικά

400γρ αλεύρι

1 λεμόνι (το ξύσμα)

2 κουταλιές σούπας κονιάκ

2 αυγά

Advertising

60γρ βούτυρο

55 γρ ζάχαρη

2 κουταλιές της σούπας γάλα

λάδι για το τηγάνι (φυτικό)

Advertising

ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη και το βούτυρο λιωμένο. Μετά από ένα γρήγορο ανακάτεμα προσθέτουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα και το ξύσμα λεμονιού. Τα ανακατέβουμε καλά με ένα πιρούνι. Τέλος, προσθέτουμε το κονιάκ για πιο τραγανή υφή στις ιταλικές δίπλες.
Ζυμώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μας μέχρι να γίνει λεία και σφιχτή. Προσθέτουμε τις 2 κουταλιές της σούπας από το ζεστό γάλα εάν η ζύμη φαίνεται πολύ σφιχτή. Τυλίγουμε τη ζύμη σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Διαβάστε επίσης  Carbonara, Amatriciana, Cacio e pepe και Gricia: Τα 4 διαμάντια της Ρώμης

Έπειτα κόβουμε μικρά κομμάτια περίπου 2 εκ. Εάν χρησιμοποιούμε μηχανή ζυμαρικών, βάζουμε τη ρύθμιση του κυλίνδρου στο 0 και περνάμε τη ζύμη μέσα. Το διπλώνουμε στη μέση, και περνάμε ξανά στην επόμενη ρύθμιση. Αν χρησιμοποιούμε πλάστη, επιμένουμε μέχρι η ζύμη να γίνει αρκετά λεπτή.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ή φριτέζα προθερμαίνουμε το λάδι. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, γυρίζουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή για να αποφύγουμε να καεί το λάδι. Τηγανίζουμε τις ιταλικές δίπλες για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά και μόλις ροδίσουν ελαφρά τις βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περιττό λάδι.
Σε ένα πιάτο σερβιρίσματος βάζουμε τα τηγανισμένα crostoli και πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με άχνη ζάχαρη.

Advertising

 

 

 

 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην πόλη της Λαμίας , σπούδασα γεωπονία στη Θεσσαλονίκη, την πλέον αγαπημένη μου πόλη και έχω αποκτήσει τίτλους στον τομέα του κρασιού από το WSPC (Wine & Spirits Professional Center). Αγαπώ το κρασί, το χορό και το φαγητό . Μαγειρεύω για φίλους και αγαπώ τις παραδοσιακές γεύσεις .

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Σχολική ετοιμότητα παιδιών με χαμηλό βάρος γέννησης

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο, με τίτλο Σχολική ετοιμότητα

Ανατροφή παιδιών με ΑΓΔ: Ανταμοιβές και προκλήσεις

Το παρόν άρθρο Περίπου 7,6% των παιδιών (~ δύο παιδιά