Καρμπονάρα: η αυθεντική ιταλική συνταγή

καρμπονάρα
Πηγή: www.istockphoto.com

Καρμπονάρα, η αυθεντική. Τι είναι όμως αυτό που της χαρίζει αυτόν το τίτλο; Μα φυσικά τα υλικά της. Αυγά, guanciale και τυρί (pecorino romano). Πρόκειται για ένα πιάτο ζυμαρικών της ιταλικής κουζίνας και συγκεκριμένα της Ρώμης που είναι γνωστό σε ολόκληρο το κόσμο. Φημολογείται ότι το όνομή της το πήρε από τους ανθρακωρύχους (carbonari) που δούλευαν στα βουνά της περιοχής του Lazio (προάστιο της Ρώμης) και οι οποίοι με 5 απλά υλικά, που μπορούσαν να κουβαλάνε μαζί τους, έκαναν ένα πεντανόστιμο και θρεπτικό γεύμα στα διαλείμματά τους. Υπάρχουν ωστόσο πολλές θεωρίες για το πως προέκυψε η αγαπημένη μας καρμπονάρα, αλλά η επικρατέστερη είναι η ιστορία που σας ανέφερα. Τέλος, όμως, η θεωρία! Πάμε να δούμε πως μπορούμε να την φτιάξουμε, και να την απολαύσουμε.

Συνταγή για αυθεντική καρμπονάρα

Υλικά

  • 500 γραμμάρια ζυμαρικά της αρεσκείας μας
  • 150 γραμμάρια guanciale
  • 120 γραμάρια πεκορίνο Romano τριμμένο
  • 5 κρόκους
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • αλάτι και πιπέρι
  • έξτρα πεκορίνο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα με καλά αλατισμένο νερό που βράζει, προσθέτουμε τα ζυμαρικά και βράζουμε 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας. Κόβουμε το guanciale σε μικρά κομμάτια και το ρίχνουμε σε ένα τηγάνι που το έχουμε βάλει να κάψει καλά. Προσθέτουμε το βούτυρο και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους, πιπέρι, λίγο αλάτι, το πεκορίνο και χτυπάμε καλά με ένα σύρμα χειρός. Στη συνέχεια, παίρνουμε 2 κουτάλες της σούπας από το νερό που βράζουν τα ζυμαρικά και τις ρίχνουμε σιγά σιγά στο μπολ με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά (κρατώντας το νερό που έβρασαν), τα βάζουμε στο τηγάνι με το guanciale, μία κουτάλα από το νερό που βράσαμε τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε. Τέλος, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, προσθέτουμε μέσα το μείγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά για να ψηθούν τα αυγά από τα καυτά ζυμαρικά.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Σερβίρουμε αμέσως με τριμμένο πεκορίνο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Tips

  1. Σε περίπτωση που δε βρείτε guanciale, το αντικαθιστάτε με ένα ωραίο κομμάτι μπέικον κομμένο στο χέρι σε κύβους.
  2. Αν δούμε ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη υγρασία στο τηγάνι, μόλις προσθέσουμε τη σάλτσα με τα αυγά, συμπληρώνουμε λίγο ακόμη από το νερό των ζυμαρικών που κρατήσαμε.

Καλή σας όρεξη!

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…