Κοτόπουλο κατσιατόρε (cacciatore)

κατσιατόρε
Πηγή: www.today.com

Κοτόπουλο κατσιατόρε (cacciatore) ή απλά κοτόπουλο του κυνηγού. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο, το οποίο έχει πάρει το όνομα του από τη λέξη κατσιατόρε, που σημαίνει κυνηγός στην ιταλική γλώσσα. Στην κουζίνα με τον όρο “alla cacciatora” αναφερόμαστε σε ένα πιάτο μαγειρεμένο με το στυλ του “κυνηγιού”, με πολλά βότανα, κρεμμύδια, ντομάτες και κρασί. Και χρησιμοποιούμε αυτόν τον όρο γιατί μπορεί να συναντήσουμε την ίδια συνταγή, εκτός του κοτόπουλου, με λαγό, κουνέλι ή ακόμη και ορτύκια.

Συνταγή για κοτόπουλο κατσιατόρε

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 150 γραμμάρια πιπεριές πολύχρωμες, κομμένες σε λωρίδες
  • 200 γραμμάρια λευκά μαντιάρια, κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες
  • 100 ml κρασί λευκό
  • 250 γραμμάρια ντομάτα κονκασέ
  • 500 ml. ζωμό κοτόπουλου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πελτέ ντομάτας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 κουταλάκια του γλυκού θυμάρι ξερό
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη ξερή
  • 1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ, αραιωμένο με 2 κουταλιές της σούπας νερό
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε μέσα ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει. Μόλις κάψει, σοτάρουμε το κοτόπουλο σε δόσεις, από την πλευρά της πέτσας πρώτα μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα σε όλη του την επιφάνεια. Μόλις σοτάρουμε όλα τα κομμάτια από το κοτόπουλο, αφαιρούμε από τη φωτιά και τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν λίγο οι πιπεριές. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά σε δυνατή πάντα φωτιά. Έπειτα, ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το κοτόπουλο. Σβήνουμε με λευκό κρασί, περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τη ντομάτα κονκασέ, το ζωμό, τη ρίγανη, τη δάφνη, το θυμάρι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 35-40 λεπτά. Στα τελευταία 10 λεπτά περίπου, ρίχνουμε το αραιωμένο κορν φλάουρ και περιμένουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Μόλις δέσει η σάλτσα, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε το κοτόπουλο κατσιατόρε ζεστό.

Tips

  1. Αν δεν έχουμε ζωμό κοτόπουλο, κάνουμε την συνταγή μας με απλό νερό.
  2. Σε περίπτωση που δεν θέλουμε πολύ δεμένη τη σάλτσα μας, δεν προσθέτουμε το κορν φλάουρ.
  3. Για το κοτόπουλο κατσιατόρε έχουμε πολλές επιλογές όσον αφορά με τι μπορούμε να το συνοδέψουμε. Μπορούμε να το σερβίρουμε με πατάτες, ρύζι, πουρέ, πλιγούρι, ζυμαρικά ή ακόμη και σκέτο.

Καλή σας όρεξη!

Advertising

Advertisements
Ad 14

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…