Λαχματζούν ή Λαχματσούν ή Λάχμα μπι-‘ατζίν. Με όποιο όνομα και αν το συναντήσετε, πρόκειται για μία λεπτή ζύμη με κιμά, ψιλοκομμένα λαχανικά, όπως κρεμμύδια, ντομάτες και μαϊντανό ή κόλιανδρο. Εξαιτίας της καταγωγής και του στρογγυλού σχήματος του, το αποκαλούν και Αρμενική ή Αραβική πίτσα. Το συναντάμε, επίσης, σε χώρες όπως τον Λίβανο, την Τουρκία και τη Συρία, καθώς και σε άλλες αραβικές χώρες. Συνήθως το σερβίρουν με αϊράνι ή σάλγκαμ. Τέλος, το πιάτο αυτό έχει σταθεί αφορμή για να ξεσπάσει κύμα διαμαρτυριών σε χώρες όπως η Ρωσία, όταν άρχισαν να το σερβίρουν σε κάποια αρμένικα εστιατόρια, λόγω των εχθρικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας. Χώρες, οι οποίες διεκδικούν τον τόπο προελεύσεως του Λαχματζούν.
Πηγαίνοντας πίσω στο 2013 και στη Λευκωσία της πανέμορφης μας Κύπρου, γίνεται η πρώτη μου γνωριμία με το πιάτο αυτό. Ζώντας για περίπου 7 μήνες εκεί, πραγματοποιώντας την στρατιωτική μου θητεία, το Λαχματζούν ήταν η αδυναμία μου και μία από τις αγαπημένες μου λιχουδιές. Κάπως έτσι λοιπόν, όντας και λάτρης της μαγειρικής, έπρεπε να μάθω να φτιάχνω την δική μου εκδοχή αυτού του πιάτου. Λίγα υλικά, απλές τεχνικές και με την ελπίδα να το φτιάξετε, μοιράζομαι την συνταγή στην οποία έχω καταλήξει μαζί σας.
Συνταγή για λαχματζούν
Υλικά για τον κιμά
- 500 γραμμάρια κιμάς (αρνίσιος ή ανάμεικτος μοσχάρι-αρνί)
- 2 κόκκινες πιπεριές ψιλοκομμένες
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κουταλιά σούπας πελτέ
- Ελαιόλαδο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1/8 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή
- Αλάτι & Πιπέρι
Για τη ζύμη
- 160 γραμμάρια γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 80 γραμμάρια νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 350 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
- 1 κουταλιά σούπας μαγιά ξηρή
- 1 κουταλιά ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι
Υλικά για το σερβίρισμα
- Ντομάτα κομμένη σε κυβάκια
- Κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
- Μαϊντανό και κόλιανδρο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Για τις πίτες
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το γάλα, το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός. Ενδεικτικά, μπορούμε να αφήσουμε για περίπου 10 λεπτά το μείγμα για να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσθέτουμε το αλεύρι, αλάτι και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 5-8 λεπτά μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη ή μια πετσέτα και αφήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Κόβουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια και ανοίγουμε με τον πλάστη μέχρι να φτάσει σε διάμετρο περίπου 20 εκατοστών. Τοποθετούμε ένα μεσαίου μεγέθους τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Απλώνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και βάζουμε το ένα ζυμάρι. Ψήνουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά και αφήνουμε στην άκρη. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα ζυμαράκια.
Για τον κιμά
Σωτάρουμε τον κιμά πολύ καλά μέχρι να αλλάξει χρώμα και να μην έχει καθόλου υγρασία. Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη πιπεριά, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα σωτάρουμε καλά. Ρίχνουμε τον πελτέ και τα μπαχαρικά, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τον κιμά σε χαμηλή φωτιά να ψηθεί για περίπου 5 λεπτά.
Απλώνουμε τον κιμά πάνω από τις πίτες μας και ψήνουμε τα λαχματζούν για 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C.
Για το σερβίρισμα
Σερβίρουμε με ντομάτα κομμένη σε κυβάκια, φρέσκα κεμμυδάκια ψιλοκομμένα και φρέσκα μυρωδικά όπως κόλιανδρος και μαϊντανός.
Tips
- Αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον μοσχαρίσιο ή τον ανάμεικτο κιμά, με χοιρινό, κατά προτίμηση άπαχο.
- Αν δεν έχουμε χρόνο για τις δικές μας πίτες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμη ιταλική ζύμη για πίτσα ή ακόμη και πίτες για σουβλάκια. Σαφώς και το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο αλλά είναι μια εύκολη και γρήγορη λύση.
- Τέλος, για το σερβίρισμα μπορούμε να προσθέσουμε σαν ντιπ για το Λαχματζούν, στραγγιστό γιαούρτι, που δίνει δροσιά και την απαραίτητη οξύτητα στο πιάτο μας.
Καλή σας όρεξη!