Το ελληνικό καλοκαίρι έχει τη θαλασσινή γεύση ενός σαντορινιού Ασύρτικου και τα μεθυστικά αρώματα της Μαλαγουζιάς, με άλλες τοπικές νησιωτικές ποικιλίες να συμπληρώνουν τα λευκά κρασιά του καλοκαιριού.
Για τις απογευματινές ώρες στον κήπο με τα καλοκαιρινά εδέσματα αλλά και για τα θαλασσινά καλούδια, όπως γαριδομακαρονάδες, ψητά ή τηγανητά ψάρια και μαλάκια, ιδιαίτερα λευκά κρασιά από ελληνικά νησιά είναι ιδανικός συνδυασμός .
Από την πρωτεύoυσα τον κυκλάδων ένα Ασύρτικο εκτός Σαντορίνης έχει ταράξει τα νερά.
ΣΑΝ ΤΑ ΜΑΡΑΘΑ – ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΣΥΡΟΥ (ΠΓΕ Κυκλάδες)
Στην Απάνω Μεριά στην περιοχή Σαν Μιχάλη, ο Νικόλαος Χατζάκης οινοποιεί ένα γεροδεμένο μονοποικιλιακό Ασύρτικο (είναι η δεύτερη ετικέτα του οινοποιείου ) που εκφράζει στο έπακρο τις σπάνιες ιδιαιτερότητες του κυκλαδίτικου αμπελώνα. Οι μοσχοβολιστές μαραθιές που ξεφυτρώνουν παντού στο αρχοντικό νησί της Σύρου είναι η αιτία για το όνομά του. Στην όψη είναι σχεδόν λευκό χρώμα, και αναδύει αρώματα από εσπεριδοειδή και άνθη πορτοκαλιάς σε φρέσκο δροσιστικό φόντο, χωρίς να λείπει η μεταλλικότητα στη γεύση. Συνοδεύουμε με: ζυμαρικά με θαλασσινά, ψάρια τηγανιτά, πιάτα κοτόπουλου, μαραθοκεφτέδες, μαραθόπιτες .
Και το καλοκαιρινό οινικό ταξίδι συνεχίζει με το νησί της μακροζωίας.
Στην Ικαρία το AFIANES, ΛΕΥΚΟΣ ΦΥΣΙΚΩΣ ΑΦΡΩΔΗΣ BRUT οίνος από το κτήμα ΑΦΙΑΝΕΣ δίνει νότες από δροσιστικές φυσαλίδες στα λευκά κρασιά του καλοκαιριού.
Μονοποικιλιακός αφρώδης οίνος από την τοπική ποικιλία Μπεγλέρι. Με ρίζες από την αρχαιότητα η οινοποίηση της ποικιλίας και με την βιολογική καλλιέργεια των αμπελιών το οινοποιείο προσδίδει μοναδικό χαρακτήρα στο τελικό αποτέλεσμα. Το αμπελοτόπι βρίσκεται στο Λιτάνι και παράγεται με δευτερογενή ζύμωση εντός της φιάλης στο υπόγειο κελάρι του κτήματος. Χρυσαφί απόχρωση είναι το φόντο των φυσαλίδων με τα αρώματα του να δίνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο κρασί. Ακόμη, εσπεριδοειδη, βότανα, μέλι και νότες μανιταριών συμπληρώνουν το προφίλ του, με λιπαρότητα στη γεύση και επίγευση που διαρκεί. Συνοδεύουμε με: όστρακα, σεβίτσε λιπαρών ψαριών και με ώριμα τυριά .
Καλοκαίρι χωρίς Σαντορίνη είναι μισό καλοκαίρι. Το Νυχτέρι της SANTO WINES εκπροσωπεί επάξια το νησί με τον αυστηρό και πληθωρικό χαρακτήρα του.
“Νυχτέρι” λέγαν οι παλιοί όταν μέναν ξάγρυπνοι για να πατήσουν τα σταφύλια μετά τον τρύγο και αυτή είναι η έμπνευση του ονόματος για αυτό το ΠΟΠ (Ασύρτικο, Αθήρι , Αηδάνι) ξεχωριστό αποτέλεσμα. Άπλετα αρώματα από γιασεμί και νυχτολούλουδο σε ένα τραγανό και δροσιστικό φόντο γεύσης. Ο τρύγος της παραδοσιακής κουλούρας γίνεται χειρωνακτικά και το κρασί παραμένει σε μικρα βαρέλια για 3 μήνες χαριζοντάς του σώμα και ισορροπία στην υψηλή οξύτητα. Συνοδεύουμε με: θαλασσινά τηγανητά, καλαμάρι στα κάρβουνα, κοτόπουλο με πατάτες.
Με αέρα Ιονίου πελάγους η ΒΕΡΝΤΕΑ από το ΚΤΗΜΑ ΓΡΑΜΨΑ στη Ζάκυνθο, είναι ένας Οίνος Κατά Παράδοση σαν τη Ρετσίνα και σίγουρα είναι στα must του καλοκαιριού.
Xαρμάνι από τοπικές ζακυνθινές ποικιλίες, Σκιαδόπουλο, Γουστολίδι, Ρομπόλα και Παύλο, με βενετική επιρροή στο όνομά του από τη λέξη verde (ιταλικά) που σημαίνει πράσινο. Στους πρόποδες ενός ημιορεινού χωριού, και με τις παιδικές τους μνήμες να είναι γεμάτες, τα αδέρφια Γράμψα έδωσαν νενανική πνοή στο οινοποιείο που μεγάλωσαν, με σκοπό να αναδείξουν τον τοπικό οινικό χαρακτήρα του νησιού . Η VERDEA έχει λεμονί χρώμα και ωρίμασε για 6 μήνες σε καινούργια δρύινα Γαλλικά βαρέλια. Ακόμη ροδάκινα και άνθη λεμονίας στη μύτη με τα πικάντικα στοιχεία και τη βανίλια να συμπληρώνουν τον πολύπλοκο χαρακτήρα του. Συνοδεύουμε με: καλαμαράκια τηγανητά, ψάρια στη σχάρα, ποικιλίες τυριών.
Μια Μαλαγουζιά από την Κω μέσα στα λευκά κρασιά του καλοκαιριού ,εκεί που κανείς δεν το περιμένει. REGIONAL EXPRESSIONS MALAGOUSIA από το Κτήμα Ακράνι και το ζέυγος Τριανταφυλλόπουλου.
Επαναπροσδιορισμός της αμπελοκαλλιέργειας στο νησί ήταν ο στόχος τους πριν αρκετά χρόνια και σίγουρα το κατάφεραν. Τα πρώτα τους κρασιά εμφιαλώνονται το 2003, ενώ το 2007 καταφέρνουν, μετά από έναν επίμονο αγώνα, να ενταχθεί η Κως στις Προσταστευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ) της Ελλάδας. Η Μαλαγουζιά τους έχει αχυρένιο χρώμα και βερίκοκα που κατακλύζουν τη μύτη και αναδεικνύουν το terroir του νησιού. Επίσης, η διαχείριση και η εξέλιξη του οικοσυστήματος βασίζεται αποκλειστικά στις αρχές της Βιολογικής Γεωργίας. Συνοδεύουμε με: ψάρια και θαλασσινά στη σχάρα, ριζότο θαλασσινών, καρπάτσιο ψαριών, Sushi- Ιαπωνική κουζίνα.
Καλό οινικό καλοκαίρι!