
Μουστοκούλουρα, ίσως το ιδανικότερο συνοδευτικό κουλουράκι για τον καφέ ή το τσάι μας. Την ίδια όμως στιγμή, μπορούν να αποτελέσουν ένα σνακ για όλες τις ώρες, ένα δυναμωτικό πρωινό ή ακόμη και μια γλυκιά λιχουδιά για όσους ακολουθούν vegan ή vegeterian διατροφή.
Τα μουστοκούλουρα τα συναντάμε σε διάφορες εκδοχές, σκληρά ή μαλακά, με μούστο ή πετιμέζι. Επειδή θέλω να τα φτιάχνατε όλο το χρόνο, γιατί είμαι σίγουρος ότι θα τα λατρέψετε, η συνταγή που θα σας δώσω αφορά μαλακά μουστοκούλουρα με πετιμέζι. Ένα υλικό, που είναι εύκολο να το προμηθευτείτε και σας δίνει την δυνατότητα να τα φτιάχνετε όποτε εσείς θελήσετε. Ευθύς αμέσως λοιπόν, πάμε να δούμε αυτή την φανταστική συναγή για μουστοκούλουρα.
Συνταγή για μαλακά μουστοκούλουρα με πετιμέζι
Υλικά
- 100 γραμμάρια σπορέλαιο
- 100 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 κουταλιές της σούπας κακάο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 πρέζα αλάτι
- 150 γραμμάρια πετιμέζι
- 200 γραμμάρια χυμό πορτοκαλιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
- 500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το κακάο, το γαρίφαλο, την κανέλα, το πετιμέζι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα (την διαλύουμε ελαφρώς μέσα στο χυμό του πορτοκαλιού), το αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Συνεχίζουμε με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη, η οποία θα θυμίζει αυτή από τα μελομακάρονα. Χωρίζουμε το μείγμα σε κομμάτια των 50 γραμμαρίων περίπου και δίνουμε το επιθυμητό σχήμα (στρογγυλά, σαλιγκαράκια, πλεξουδίτσες κλπ.). Ιδανικά βαζουμε λίγο λάδι στα χέρια μας για να μην κολλάει η ζύμη καθώς την ανοίγουμε. Μεταφέρουμε τα μουστοκούλουρα σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε το κάθε ταψί για 15-20 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
Tips
- Αν σας αρέσουν, μπορείτε στο μείγμα από τα μουστοκούλουρα να προσθέσετε σταφίδες.
- Επίσης, αν θέλετε και σας αρέσει μπορείτε πριν το ψήσιμο να πασπαλίσετε τα μουστοκούλουρα σας με σουσάμι.
Καλή σας όρεξη!