
Μωσαϊκό ή κορμός σοκολάτας ή σαλάμι σοκολάτας. Με όποιο όνομα και αν το έχετε συναντήσει, παραμένει το ίδιο γλυκό Κυριακής που υπήρχε σχεδόν σε κάθε τραπέζι. Ένα γλυκό για όλες τις εποχές του χρόνου, με το οποίο μπορείς να πειραματιστείς και να το προσαρμόσεις ανάλογα με τα γούστα και τις γεύσεις σου.
Υπάρχουν λοιπόν, αρκετά είδη μωσαϊκού σοκολάτας, με διαφόρων τύπων μπισκότων, ξηρών καρπών, με γάλα ή χωρίς κλπ. Η συνταγή που θέλω να μοιραστώ μαζί σας είναι ένα μωσαϊκό κατάψυξης, με μπισκότα βουτύρου και φιστίκια Αιγίνης.
Συνταγή για μωσαϊκό με μπισκότα βουτύρου και φιστίκια Αιγίνης
Υλικά
- 397 γραμμάρια ζαχαρούχο γάλα
- 340 γρ. μπισκότα βουτύρου
- 180 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
- 15 γραμμάρια λικέρ της αρεσκείας σας (προαιρετικά)
- 50 γραμμάρια κακάο
- 60 γρ. φυστίκια Αιγίνης
Εκτέλεση
Για το μωσαϊκό μας, σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ζαχαρούχο γάλα, μαζί με τη μαργαρίνη ή το βούτυρο, μέχρι να λιώσουν και να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα μας σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το λικέρ (προαιρετικά), το κακάο και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Σπάμε τα μπισκότα βουτύρου σε ακανόνιστα κομμάτια, μέσα στο μείγμα μας, προσθέτουμε και τα φυστίκια Αιγίνης και ανακατεύουμε πολύ καλά. Απλώνουμε το μείγμα μας σε μια λαδόκολλα και τυλίγουμε, σαν καραμέλα. Στη συνέχεια, τυλίγουμε πολύ σφιχτά με μεμβράνη, για να φύγει όσο το δυνατόν περισσότερος αέρας από το γλυκό μας. Βάζουμε το μωσαϊκό μας στην κατάψυξη για τουλάχιστον 12 ώρες, αν μπορούμε και ένα ολόκληρο βράδυ ακόμη καλύτερα. Κόβουμε σε όσο το δυνατόν ίσα κομμάτια και το φυλάμε πάλι στην κατάψυξη.
Tips
- Αν μας αρέσει η κανέλα μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα μπισκότα βουτύρου με κανέλας ή να προσθέσουμε στο μείγμα με το ζαχαρούχο, το κακάο και το βούτυρο, κανέλα σε σκόνη.
- Αντί για φιστίκια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα ή καρύδια, είτε ψημένα είτε ωμά.
- Αν θέλουμε πριν κόψουμε το μωσαϊκό μας σε κομμάτια μπορούμε να φτιάξουμε μια επικάλυψη σοκολάτας, λιώνοντας σοκολάτα κουβερτούρα μαζί με λίγο βούτυρο.
Καλή σας όρεξη!