Πένες ολικής άλεσης με σάλτσα καπονάτα. Πρόκειται για την διάσημη, γλυκόξινη σάλτσα με προέλευση από την Σικελία. Μία σύνθετη και πολυδιάστατη σάλτσα, με πολλές χρήσεις. Μπορεί να συνοδέψει κοτόπουλο, ζυμαρικά (όπως στην δική μας συνταγή) και να καταναλωθεί τόσο ζεστή όσο και κρύα, μιας και μπορεί να αποτελέσει ακόμα και έναν ορεκτικό μεζέ για ούζο ή τσίπουρο.
Συνταγή για πέννες ολικής άλεσης με σάλτσα καπονάτα
Υλικά
- 500 γραμμάρια πένες ολικής άλεσης
- 800 γραμμάρια μελιτζάνες κομμένες σε κυβάκια 1-2 εκ.
- 1 ½ κλωνάρι σέλερι κομμένο σε φέτες
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 350 – 400 γραμμάρια ντομάτες σε κυβάκια με το ζουμί τους
- 150 ml ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρι
- 1 κουταλιά της σούπας σταφίδες σουλτανίνες
- 1 κουταλιά της σούπας κάπαρη
- 100 γραμμάρια πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε κομμάτια
- 100 ml λευκό ξύδι
- 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Αρχικά κάνουμε μία μικρή προετοιμασία. Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε ζεστό νερό για 10 λεπτά. Ξεπλένουμε την κάπαρη και τις ελιές ώστε να αποβάλουμε την παραπάνω αλμύρα και οξύτητα τους. Κόβουμε τις ντομάτες, το σέλερι, το κρεμμύδι και στο τέλος τις μελιτζάνες για να μην μαυρίσουν. Προσέχουμε οι μελιτζάνες να είναι στεγνές για να μην πιτσιλάνε λάδι κατά το τηγάνισμα.
Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε περίπου 120 ml ελαιόλαδο, ή όσο χρειάζεται για να υπερκαλύψει τον πάτο με σκοπό να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες. Μόλις κάψει το λάδι, ρίχνουμε προσεκτικά τις μελιτζάνες να τηγανιστούν. Τις γυρνάμε κάθε τόσο με προσοχή μέχρι να πάρουν χρώμα από παντού, περίπου για 7-10 λεπτά. Όταν πάρουν χρώμα, κλείνουμε το μάτι και τις αφαιρούμε σε ένα μπολ με απορροφητικό χαρτί.
Αφού πετάξουμε το λάδι που έχει μείνει στο τηγάνι, το καθαρίζουμε με χαρτί τυχόν υπολείμματα. Προσθέτουμε 30 ml ελαιόλαδο, σοτάρουμε το σέλερι και το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις ντομάτες και ανακατεύουμε. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το ξύδι, την ζάχαρη, την κάπαρη, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και τις ελιές. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μία βράση και να αρχίσει να αποβάλει κάποια από τα υγρά της. Τέλος, προσθέτουμε τις μελιτζάνες και περιμένουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά, ανακατεύοντας κάθε τόσο, όσο πιο προσεκτικά γίνεται. Αφαιρούμε την καπονάτα από τη φωτιά, προσθέτουμε λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού και ελέγχουμε για αλάτι και πιπέρι.
Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τις πέννες και ανακατεύουμε. Λίγο πριν γίνουν τα ζυμαρικά, στα 6 λεπτά περίπου, βάζουμε το τηγάνι με την καπονάτα πάλι στο μάτι να ζεσταθεί, πριν προσθέσουμε τα ζυμαρικά. Στα 8 λεπτά σουρώνουμε τα ζυμαρικά, αφού πρώτα έχουμε κρατήσει ένα φλυτζάνι από το νερό που έβρασαν. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τις πέννες στο τηγάνι με την καπονάτα και ανακατεύουμε καλά για 1-2 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτούν πλήρως. Τέλος, προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε, με σκοπό να έχουμε μία δεμένη και πλούσια σάλτσα. Σερβίρουμε όσο είναι ζεστό και απολαμβάνουμε.
Καλή σας όρεξη!