Ραβανί: ένα παραδοσιακό γλυκό με διαχρονική αξία

ραβανί
Πηγή: gr.depositphotos.com

Ραβανί ή ρεβανί, ένα παραδοσιακό γλυκό που νομίζω όλοι μας έχουμε γευτεί. Ίσως μιλάμε για ένα χαρακτηριστικό γλυκό της γιαγιάς, ένα σιροπιαστό κέικ ταψιού, το οποίο συντρόφευε πολλά από τα κυριακάτικα τραπέζια. Πρόκειται για ένα γλυκό με καταγωγή από την Αίγυπτο, που διαδώθηκε ευρύτερα κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία, και πλεόν το συναντάμε σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και της Βόρειας Αφρικής. Εκτός από ραβανί, το συντάμε και με τα ονόματα μπασμπούσα, σάμαλι, ραβανία, χαρίσα, ναμούρα κ.ά.

Συνταγή για παραδοσιακό ραβανί

Υλικά

Για το σιρόπι

  • 1 λίτρο νερό
  • 1200 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 στικ κανέλα
  • φλούδες από 1 πορτοκάλι
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι

Για το ραβανί

  • 200 γραμμάρια σιμιγδάλι, ψιλό
  • 200 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
  • 2 κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
  • αβγά
  • 250 γραμμάρια βούτυρο, λιωμένο
  • 1,5 γραμμάριο μαστίχα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι

 

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

Advertising

Advertisements
Ad 14

Βάζουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το νερό, τη ζάχαρη, τις φλούδες πορτοκαλιού και το στικ κανέλας. Περιμένουμε να πάρουμε μια βράση. Μόλις λιώσει η ζάχαρη αφαιρούμε από τη φωτιά. Τέλος, προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε λίγο και αφήνουμε να κρυώσει.

Για το ραβανί

Σε ένα γουδί ή ένα multi βάζουμε 15 γραμμάρια (από τα 200 γρ.) ζάχαρη και τη μαστίχα. Χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη, τα ενώνουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το μείγμα της ζάχαρης, τα αυγά, το σιρόπι βανίλιας (ή τις βανιλίνες) και το ξύσμα από το πορτοκάλι. Στην συνέχεια, χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά μέχρι να αφρατέψει αρκετά το μείγμα. Μόλις αφρατέψει, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Έπειτα, χτυπάμε για 20-30 δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα των υγρών μας και αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά (το μαλακό αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ). Προσθέτουμε στο μείγμα των υγρών, το μείγμα των στερεών ανακατεύοντας ελαφρά με μία μαρίζ. Τέλος, ρίχνουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί 25×35 εκατοστών και φροντίζουμε να απλωθεί ομοιόμορφα.

Διαβάστε επίσης  Burger με κατσικίσιο κιμά, πέστο δεντρολίβανου και ταλαγάνι

Ψήνουμε για 35-40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στον αέρα.

Advertising

Μόλις βγάλουμε το ζεστό ραβανί από τον φούρνο, με μία κουτάλα το σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Φροντίζουμε να ρίχνουμε το σιρόπι σιγά σιγά, για να μη σπάσει το γλυκό μας. Τέλος, αφήνουμε στην άκρη τουλάχιστον για 30 λεπτά και έπειτα το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει. Αφού το ραβανί έχει κρυώσει καλά το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Tips

Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλά να σας προτείνω ή να σας συμβουλέψω. Σε περίπτωση που το φτιάξετε, προτείνω να το σερβίρετε με μπόλικο φυστίκι Αιγίνης, ινδοκάρυδο και μία μεγάλη μπάλα παγωτό καϊμάκι, βανίλια ή μαστίχα.

Καλή σας όρεξη!

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Χρόνης Αηδονίδης: Σπουδαίος Έλληνας μουσικός

Ο Χρόνης (Πολυχρόνης) Αηδονίδης ήρθε στον κόσμο στις 23 Σεπτεμβρίου

Γνωστικές δεξιότητες και γήρανση

Γνωστικές δεξιότητες και γήρανση Πώς οι γνωστικές δεξιότητες μειώνονται με