
Roast beef, ένα κλασσικό αγγλικό κυριακάτικο πιάτο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι απέχει πολύ από τη δική μας κουλτούρα και μαγειρική φιλοσοφία. Στην ουσία μιλάμε για ένα ψητό της κατσαρόλας, με τη μόνη διαφορά να είναι ότι το συγκεκριμένο roast beef το τελειώνουμε στο φούρνο. Εννοείται ότι μπορούμε να φτιάξουμε το κρέας μας σκέτο αλλά είναι μία καλή ευκαιρία να σας δώσω την συνταγή μιας απλής σάλτσας μουστάρδας που μπορεί να συνοδέψει και άλλα κρέατα, όπως χοιρινό και κοτόπουλο.
Συνταγή για Roast Beef
Υλικά
- 2 κιλά μοσχαρίσιο φιλέτο από σπάλα
- 2 καρότα κομμένα στα 4
- 2 ντομάτες χοντροκομμένες
- 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 1 κουταλιά της σούπας σκόρδο τριμμένο
- 3 κουταλιές της σούπας θυμάρι
- 1 κουταλιά της σούπας καπνιστή πάπρικα
- 50-100 ml νερό
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Για το roast beef παίρνουμε το κρέας, το αλείφουμε με ελαιόλαδο, το πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, σκόρδο, πάπρικα, και του κάνουμε ένα ελαφρύ μασάζ με τα χέρια μας, ώστε να απορροφηθούν όλα τα μπαχαρικά. Στη συνέχεια, τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει και δίνουμε ωραίο χρώμα στο κρέας από όλες τις πλευρές του. Τέλος, σε ένα ταψί ρίχνουμε τα καρότα, τις ντομάτες, το κρεμμύδι, το νερό, το κρέας με τα υγρά που έχει αποβάλλει στο τηγάνι και ψήνουμε για 35 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα και ‘έπειτα στους 170°C για περίπου 15 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, κόβουμε το roast beef σε λεπτές φέτες και σερβίρουμε.
Συνταγή για σάλτσα μουστάρδας
Υλικά
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- 1 κρεμμύδι
- 1 κουταλιά της σούπας θυμάρι
- 100 γραμμάρια κρασί λευκό
- 300 γραμμάρια νερό
- 1 κύβο κότας
- 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το βούτυρο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το θυμάρι και σοτάρουμε. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τον κύβο κότας, το νερό, ανακατεύουμε και βράζουμε 1-2 λεπτά. Βάζουμε 1-2 κουτάλες από τη σάλτσα σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη μουστάρδα ανακατεύοντας με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί. Μεταφέρουμε το μείγμα με τη μουστάρδα στο τηγάνι και βράζουμε 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν θέλουμε μπορούμε να περάσουμε τη σάλτσα μας από ένα σινουά (μαγειρική σήτα), σε περίπτωση που δεν θέλουμε τα κομματάκια από το κρεμμύδι.
Tips
- Αν έχουμε θερμόμετρο προσέχουμε το κρέας μας να μην ξεπεράσει τους 70-75°C και στεγνώσει τελειώς. Αν θέλουμε πάλι να πετύχουμε μέτριο ψήσιμο αφαιρούμε στους 60°C και αφήνουμε το roast beef μας να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά προτού το κόψουμε.
- Μπορούμε να σερβίρουμε το roast beef, με κάποιο πουρέ (πατάτας, σελινόριζας, αγκινάρας), πατάτες τηγανιτές ή φούρνου, μία ωραία πράσινη σαλάτα ή κάποιο ρύζι.
Καλή σας όρεξη!