Scones, ένα βασιλικό έδεσμα

scones
Πηγή : tarasmulticulturaltable.com

Scones, το απόλυτο συνοδευτικό για ένα παραδοσιακό βρετανικό απογευματινό τσάι, καθώς αποτελεί μέρος του τελετουργικού. Μάλιστα στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχει ολόκληρη διαμάχη για τη σειρά με την οποία πρέπει κανείς, αφού ανοίξει στα δύο το scone, να απλώσει την clotted cream (βουτυρόγαλα) και τη μαρμελάδα. Στο παλάτι του Μπάκιγχαμ κάθε χρόνο ετοιμάζουν χιλιάδες από αυτά τα νόστιμα ”ψωμάκια” για τη βασιλική οικογένεια και τους καλεσμένους της. Σύμφωνα με τον Ντάρεν Μακ Γκρέιντι, που εργάστηκε για χρόνια ως σεφ για τη βασιλική οικογένεια, η βασίλισσα Ελισάβετ πάντως προτιμούσε να απλώνει πρώτα τη μαρμελάδα και στη συνέχεια να προσθέτει την κρέμα, όπως συνηθίζεται στην Κορνουάλη και στο Ντέβον.

Τα scones, των οποίων η καταγωγή τους είναι από την Σκωτία, χρονολογούνται στις αρχές του μακρινού 1513 όπου υπάρχει και η πρώτη επίσημη αναφορά τους στην σκωτσέζικη λογοτεχνία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι και λόγω της αποικιοκρατικής τάσης των Βρετανών, είναι άκρως δημοφιλή στην Αυστραλία, την Ουγγαρία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότιο Αφρική, τη Ζιμπάμπουε, την Ουρουγουάη και τέλος την Αργεντινή (κυρίως στη Παταγονία, όπου και κατοικούν πολλοί μετανάστες βρετανικής καταγωγής).

Συνταγή για Scones

Υλικά

  • 115 γραμμάρια βούτυρο, κομμένο σε κύβους
  • 100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος πλήρης
  • 350 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 40 γραμμάρια ζάχαρη
  • 175 ml γάλα
  • 1 αβγό, ελαφρώς χτυπημένο

Εκτέλεση

Advertising

Advertisements
Ad 14

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το βούτυρο τρίβοντάς το έως ότου να μοιάζει με ψίχουλα ψωμιού. Ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σιγά σιγά, ζυμώνοντας μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη, όχι πολύ ομογενοποιημένη. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και την παγώνουμε στο ψυγείο για 20΄.

Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 4 εκ. και κόβουμε μικρά scones διαμέτρου 5 εκ. περίπου. Τοποθετούμε σε ταψί και τα αλείφουμε με το αβγό. Τέλος, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25 λεπτά, έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα. Βγάζουμε από τον φούρνο και τα τοποθετούμε σε σήτα για να κρυώσουν.

Tips

  1. Μέσα στην ζύμη επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, βερίκοκα ψιλοκομμένα, δαμάσκηνα ή κόντιτα (ψιλοκομμένα γλασέ φρούτα) αφού πρώτα τα μουλιάσουμε σε λίγο χυμό πορτοκαλιού ή σε λίγο κονιάκ.
  2. Μπορούμε να βάλουμε βανίλια ή κανέλλα στη ζύμη για άρωμα.
  3. Γενικά πρόκειται για μία συνταγή η οποία σηκώνει ότι η φαντασία μας μπορεί να κατεβάσει. Η βασική συνταγή την οποία και εξετάζουμε, σηκώνει προσθήκες, ανάλογα αν θέλουμε γλυκιά ή αλμυρή εκδοχή.
  4. Τέλος, ενδεικτικοί τρόποι σερβιρίσματος για τα scones είναι με lemon curd, μαρμελάδα ή σάλτσα φρούτων (πχ. φράουλας ή φρούτων του δάσους, κερασιού) και αν πρόκειται για αλμυρά με κάποιο τυρί κρέμα, σολομό ή κάποιο αλλαντικό.

Καλή σας όρεξη!

Advertising

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…