
Scottish shortbread, με διαφορά το πιο αφράτο, αέρινο, βουτυρένιο μπισκότο που μπορείτε να δοκιμάσετε. Εύκολο, γρήγορο και βαθιά νόστιμο, σε κάνει να θέλεις να το φτιάξεις δίχως δεύτερη σκέψη.
Προέρχονται όπως είναι εύκολα κατανοητό από την Σκωτία. Ευρέως γνωστά από το 12ο αιώνα, παρόλο που η πρώτη συνταγή χρονολογικά καταγράφεται το 1736 από την σκωτσέζικης καταγωγής Mrs McLintock. Λόγω του ότι το Scottish shortbread ήταν ακριβό, το συναντούσαμε σε γάμους ως δώρο προς την νύφη και σε γιορτές, όπως τα Χριστούγεννα και την Hogmanay, την σκωτσέζικη παραμονή πρωτοχρονιάς.
Συνταγή για Scottish Shortbread
Υλικά
- 350 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 125 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική (caster sugar)
- 250 γραμμμάρια βούτυρο
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Για την castered sugar, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να χτυπήσουμε την κρυσταλλική ζάχαρη, μαζί με μια καλή πρέζα αλάτι, σε ένα multi μέχρι να σπάσει αρκετά και να γίνει σκόνη. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και την ζάχαρη που έχουμε χτυπήσει. Ανακατεύουμε με το χέρι μας μέχρι να έχουμε ένα μείγμα που να μας θυμίζει ψίχουλα. Βασική προϋπόθεση να έχουμε διαλύσει οποιοδήποτε μεγάλο κομμάτι βουτύρου. Κάνουμε μια μπαλίτσα το μείγμα για το Scottish shortbread, τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Σε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο, στρώνουμε μια λαδόκολλα. Απλώνουμε το ζυμάρι μας με το χέρι σε όλη την επιφάνεια της φόρμας. Με το πίσω μέρος ενός κουταλιού ισιώνουμε την επιφάνεια της ζύμης μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 30 – 40 λεπτά. Προσέχουμε να μην δώσουμε πολύ χρώμα στα μπισκότα μας, παρά μόνο ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα. Τέλος, αφού αφήσουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά, αφαιρούμε από την φόρμα και κόβουμε το Scottish shortbread σε μικρού μεγέθους μπισκοτάκια.
Τα απολαμβάνουμε είτε σκέτα, ως συνοδευτικό του καφέ μας, είτε μπορούμε να τα αλείψουμε με την αγαπημένη μας μαρμελάδα ή και με κάποια πραλίνα, φυστικοβούτυρο κλπ.
Tips
- Ενδεικτικά, επίσης, σκεύη που μπορούμε να ψήσουμε το Scottish shortbread είναι ένα ορθογώνιο πυρέξ ή ταψάκι 25 x 35 εκατοστών, ή ακόμα και μία ορθογώνια φόρμα του κέικ. Αυτό θα μας βοηθήσει στο να χαράξουμε σε ίσα μέρη την ζύμη μας πριν το ψήσιμο, κάτι που θα μας δώσει ένα καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα.
- Ανεξάρτητα από το σκεύος, χαράσσουμε πριν ψήσουμε τα μπισκότα μας στο μέθεθος και σχήμα το οποίο προτιμούμε, ιδανικά σε όχι μεγαλύτερα κομμάτια των 3cm.
- Τέλος, με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες σε όλη την επιφάνεια της ζυμής μας, ώστε να αποβάλει την όποια υγρασία μπορεί να υπάρχει κατά το ψήσιμο.
Καλή σας όρεξη!