Scottish Shortbread, το απόλυτο μπισκότο βουτύρου

scottish shortbread
Πηγή: www.tasteofhome.com

Scottish shortbread, με διαφορά το πιο αφράτο, αέρινο, βουτυρένιο μπισκότο που μπορείτε να δοκιμάσετε. Εύκολο, γρήγορο και βαθιά νόστιμο, σε κάνει να θέλεις να το φτιάξεις δίχως δεύτερη σκέψη.

Προέρχονται όπως είναι εύκολα κατανοητό από την Σκωτία. Ευρέως γνωστά από το 12ο αιώνα, παρόλο που η πρώτη συνταγή χρονολογικά καταγράφεται το 1736 από την σκωτσέζικης καταγωγής Mrs McLintock. Λόγω του ότι το Scottish shortbread ήταν ακριβό, το συναντούσαμε σε γάμους ως δώρο προς την νύφη και σε γιορτές, όπως τα Χριστούγεννα και την Hogmanay, την σκωτσέζικη παραμονή πρωτοχρονιάς.

Συνταγή για Scottish Shortbread

Υλικά

  • 350 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική (caster sugar)
  • 250 γραμμμάρια βούτυρο
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Advertising

Advertisements
Ad 14

Για την castered sugar, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να χτυπήσουμε την κρυσταλλική ζάχαρη, μαζί με μια καλή πρέζα αλάτι, σε ένα multi μέχρι να σπάσει αρκετά και να γίνει σκόνη. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και την ζάχαρη που έχουμε χτυπήσει. Ανακατεύουμε με το χέρι μας μέχρι να έχουμε ένα μείγμα που να μας θυμίζει ψίχουλα. Βασική προϋπόθεση να έχουμε διαλύσει οποιοδήποτε μεγάλο κομμάτι βουτύρου. Κάνουμε μια μπαλίτσα το μείγμα για το Scottish shortbread, τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Σε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο, στρώνουμε μια λαδόκολλα. Απλώνουμε το ζυμάρι μας με το χέρι σε όλη την επιφάνεια της φόρμας. Με το πίσω μέρος ενός κουταλιού ισιώνουμε την επιφάνεια της ζύμης μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 30 – 40 λεπτά. Προσέχουμε να μην δώσουμε πολύ χρώμα στα μπισκότα μας, παρά μόνο ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα. Τέλος, αφού αφήσουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά, αφαιρούμε από την φόρμα και κόβουμε το Scottish shortbread σε μικρού μεγέθους μπισκοτάκια.

Τα απολαμβάνουμε είτε σκέτα, ως συνοδευτικό του καφέ μας, είτε μπορούμε να τα αλείψουμε με την αγαπημένη μας μαρμελάδα ή και με κάποια πραλίνα, φυστικοβούτυρο κλπ.

Tips

Advertising

  1. Ενδεικτικά, επίσης, σκεύη που μπορούμε να ψήσουμε το Scottish shortbread είναι ένα ορθογώνιο πυρέξ ή ταψάκι 25 x 35 εκατοστών, ή ακόμα και μία ορθογώνια φόρμα του κέικ. Αυτό θα μας βοηθήσει στο να χαράξουμε σε ίσα μέρη την ζύμη μας πριν το ψήσιμο, κάτι που θα μας δώσει ένα καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα.
  2. Ανεξάρτητα από το σκεύος, χαράσσουμε πριν ψήσουμε τα μπισκότα μας στο μέθεθος και σχήμα το οποίο προτιμούμε, ιδανικά σε όχι μεγαλύτερα κομμάτια των 3cm.
  3. Τέλος, με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες σε όλη την επιφάνεια της ζυμής μας, ώστε να αποβάλει την όποια υγρασία μπορεί να υπάρχει κατά το ψήσιμο.

Καλή σας όρεξη!

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…