Συνταγή για κρητικές παραδοσιακές μαραθόπιτες

Μαραθόπιτες
Πηγή: paxxi.gr

Κρητικές παραδοσιακές μαραθόπιτες! Μια από τις πολλές, αν όχι αναρίθμητες συνταγές μιας πλούσιας και εκπληκτικής κουζίνας όπως αυτή της Κρήτης! Μια κουζίνα που εκμεταλλεύεται στο μέγιστο τον πλούτο της ελληνικής γης και όλο το εύρος των μοναδικών υλικών που παράγει αυτός ο τόπος!

Ορμώμενος, λοιπόν, από όλα αυτά, έχοντας και πάρα πολλές αναφορές από πολύ μικρή ηλικία αυτής της κουζίνας και των ανθρώπων που την πρεσβεύουν, αποφάσισα να σας παρουσιάσω αυτή την κατά τα άλλα εύκολη συνταγή, τις άκρως αρωματικές και γευστικές μαραθόπιτες!

Συνταγή για παραδοσιακές κρητικές μαραθόπιτες

Υλικά

Για την ζύμη

Advertising

Advertisements
Ad 14
  • 600-700 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
  • 200 ml νερό χλιαρό
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 30 ml ρακή
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • Αλάτι

Για την γέμιση

  • 3 μάτσα μάραθο
  • 500 γραμμάρια χόρτα ( αγριόπρασα, σέσκουλα, σπανάκι, μυρώνια, καυκαλήθρες) ή μόνο σπανάκι
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι, Πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, δημιουργούμε μια τρύπα στο κέντρο και προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο, τη ρακή και το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε το νερό σταδιακά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλά στα χέρια μας. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη για τις μαραθόπιτες να ξεκουραστεί για μια ώρα. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χορταρικά μας, τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, ξεκινάμε με το κρεμμύδι, προσθέτουμε το μάραθο και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν για λίγο, ρίχνουμε τα χορταρικά ή το σπανάκι και αλατοπιπερώνουμε. Τα αφήνουμε να μαλακώσουν για 10-15 λεπτά. Τα αφαιρούμε και τα επιστρέφουμε σε ένα σουρωτήρι να κρυώσουν και να αποβάλλουν τα όποια περιττά υγρά τους.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 20-22 μπαλάκια. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και με ένα πλάστη ανοίγουμε λεπτά φύλλα. Παίρνουμε ένα πιάτο του γλυκού και το χρησιμοποιούμε σαν βάση ώστε να κόψουμε στρογγυλά τα φύλλα μας. Απλώνουμε αρκετή από την γέμιση στο κέντρο του φύλλου, αφήνοντας κενά τα πλαϊνά του. Καλύπτουμε από πάνω με άλλο φύλλο, αφού πρώτα έχουμε αλείψει με λίγο νερό τις άκρες ώστε να κολλήσουν πιο εύκολα τα φύλλα, και πιέζουμε με ένα πιρούνι περιμετρικά για να μην ανοίξουν οι μαραθόπιτες μας. Τέλος, τηγανίζουμε τις μαραθόπιτες μας με λίγο ελαιόλαδο για περίπου 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να χρυσαφίσουν.

Advertising

Καλή σας όρεξη!

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…