Τάρτα ολικής άλεσης με μανιτάρια και τυριά

τάρτα ολικής άλεσης με μανιτάρια
Πηγή : prettysimplesweet.com & thespruceeats.com

Τάρτα ολικής άλεσης με πλούσια γέμιση από μανιτάρια και τυριά. Λόγω του ότι έχουμε μπει στο φθινόπωρο η αναζήτηση μας για συνταγές πιο πλούσιες σε γεύση και υλικά, αρχίζει να γίνεται πιο έντονη. Η συγκεκριμένη τάρτα λοιπόν, ανήκει σε αυτή την κατηγορία και με το παραπάνω. Αξίζει να σημειωθεί, ότι αν λατρεύετε το συνδυασμό ζυμής με μανιτάρια και τυριά, τότε αυτή η συνταγή θα γίνει μία από τις αγαπημένες σας.

Συνταγή για την βάση της τάρτας

Υλικά

 

  • 250 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης
  • 130 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml γάλα φρέσκο, χλιαρό
  • 100 ml νερό, χλιαρό

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ μπολ ενώνουμε τα άλευρα με το μπέικιν πάουντερ και το αλατοπίπερο. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το γάλα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, ρίχνοντας σταδιακά το νερό. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για λίγα λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία, μαλακή ζύμη. Εναλλακτικά, κάνουμε όλη την διαδικασία με την βοήθεια ενός μίξερ. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα στο ψυγείο.

Αφού βγάλουμε τη ζύμη απο το ψυγείο, την πιέζουμε στο κέντρο και την τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες, ώστε ο πλάστης να μην κολλήσει πάνω στη ζύμη. Ανοίγουμε την ζύμη προς κάθε κατεύθυνση ώστε να αποκτήσει στρογγυλό σχήμα. Αφαιρούμε το επάνω κομμάτι λαδόκολλας. Βουτυρώνουμε ελαφρώς τον πάτο και τα τοιχώματα μιας ταρτιέρας. Στη συνέχεια, με προσεκτικές κινήσεις αναποδογυρίζουμε τη φόρμα πάνω στη ζύμη και ακουμπάμε το σκεύος σε μια σταθερή επιφάνεια. Πριν αφαιρέσουμε τη λαδόκολλα, εφαρμόζουμε προσεκτικά τη ζύμη στην ταρτιέρα, πιέζοντάς την απαλά σε όλη τη βάση, στις γωνίες και στα τοιχώματα. Μόλις η ζύμη εφαρμόσει καλά, αφαιρούμε την λαδόκολλα και κόβουμε τα περισσεύματα. Τέλος, για να μη φουσκώσει η τάρτα κατά το ψήσιμο, την τρυπάμε πολλές φορές με ένα πιρούνι και καλύπτουμε με ένα κομμάτι λαδόκολλας τη βάση γεμίζοντας την με κάποιο βάρος (ρύζι ή ρεβίθια).

Διαβάστε επίσης  Bistecca alla Fiorentina με αρωματικές πατάτες baby

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C, για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρούμε τη λαδόκολλα με το βάρος και ψήνουμε σκέτη τη τάρτα για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς και να στεγνώσει η επιφάνειά της από την όποια υγρασία. Αφού ψηθεί η βάση της τάρτας, πρέπει να κρυώσει καλά και στη συνέχεια να γίνει η προσθήκη της γέμισης.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Συνταγή για την γέμιση με τα μανιτάρια

Υλικά

  • 1 μεγάλη κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • 1 λευκό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 πράσα, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 250 γραμμάρια λευκά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
  • 3-4 κλωνάρια θυμάρι ή ½ κουταλάκι του γλυκού ξερό θυμάρι
  • 100 γραμμάρια ρεγκάτο, τριμμένο
  • 100 γραμμάρια παρμεζάνα, τριμμένη
  • 150 ml κρέμα γάλατος ή φυτική
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Αρχικά, σε τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο μαζί με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα πράσα για 5-6 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για 6-8 λεπτά μέχρι να χάσουν τα πολλά υγρά τους και να πάρουν χρώμα. Εν τω μεταξύ, όσο σοτάρουμε αλατοπιπερώνουμε. Κατόπιν, προσθέτουμε το σκόρδο και τα φυλλαράκια θυμαριού, σοτάρουμε για ακόμη 1-2 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τυριά, την κρέμα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος, απλώνουμε τη γέμιση με τα μανιτάρια στην προψημένη βάση της τάρτας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 40-50 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου ή την σερβίρουμε ζεστή.

Διαβάστε επίσης  Xαλβάς σιμιγδαλένιος με χαρουπόμελο και μανταρίνι

Καλή σας όρεξη!

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μέρες

Πηγή: edromos.gr Άφηνε τις μέρες να περνούν. Δεν τον

Δυσκολίες κατανόησης του κειμένου: Οι αιτίες των δυσκολιών

Η κατανόηση του κειμένου βασίζεται τόσο στην αποκωδικοποίηση όσο και