
Τιραμισού, το αυθεντικό. Λατρεμένη ιταλική συνταγή, ειδικά για τους λάτρεις του καφέ και για αυτούς που προτιμούν τα “άγλυκα” γλυκά. Ένα γλυκό που για κάποιο λόγο αγάπησα από μικρή ηλικία και μπήκα στην διαδικασία να αναζητήσω πολλές συνταγές και εκδοχές του. Τελικά αυτή που με κέρδισε ήταν η πιο απλή, η πιο παραδοσιακή. Έτσι, αποφάσισα να τη μοιραστώ μαζί σας, με την ελπίδα να την απολαύσετε εξίσου.
Συνταγή για το τιραμισού
Υλικά
- 300 γρ. σαβουαγιάρ
- 500 γρ. τυρί μασκαρπόνε
- 4 αυγά μεσαία
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 300 γρ. καφέ εσπρέσο
- 2 κουταλιές κρασί Marsala ή κάποιο λικέρ (προαιρετικά)
- κακάο για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Για το σιρόπι του καφέ από τον εσπρέσο, αν έχουμε μηχανή φτιάχνουμε τον δικό μας. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε καφέ εσπρέσο στιγμής ή ακόμη μπορούμε και να παραγγείλουμε να μας τον φέρουν έτοιμο. Στον εσπρέσο μας, λοιπόν, προσθέτουμε τις δύο κουταλιές από το κρασί Marsala ή το λικέρ (προαιρετικά). Χωρίζουμε τα αυγά μας σε κρόκους και ασπράδια. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια σε μια σφιχτή μαρέγκα και αφαιρούμε σε ένα μπολ. Καθαρίζουμε με μεγάλη προσοχή τον κάδο μας, προσθέτουμε τους κρόκους, την ζάχαρη και χτυπάμε για 3-5 λεπτά μέχρι να έχουμε μία απαλή και λεία υφή. Προσθέτουμε το τυρί μασκαρπόνε και χτυπάμε 1-2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, ρίχνουμε μέσα την μαρέγκα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ, κάνοντας απαλές και κυκλικές κινήσεις για να μην ρίξουμε σε όγκο το μείγμα μας.
Έχοντας όλα μας τα υλικά έτοιμα, σε ένα ταψί 30 x 19 cm, τοποθετούμε μια στρώση από τα σαβουαγιάρ αφού πρώτα τα έχουμε βουτήξει ελάχιστα στο σιρόπι καφέ από τη μεριά της ζάχαρης, ώστε να μην τραβήξουν μεγάλη ποσότητα υγρασίας. Στην συνέχεια προσθέτουμε την μισή δόση από την κρέμα της και απλώνουμε καλά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλη μια φορά. Στρώνουμε όμορφα την κρέμα μας με ένα κουτάλι και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια του τιραμισού με κακάο. Βάζουμε το γλυκό μας για τουλάχιστον 3 ώρες στο ψυγείο ώστε να δέσει και να ανταλλάξουν τα υλικά μας γεύσεις και αρώματα.
Για την παστεριώση των αυγών
Αν δεν είμαστε 100% σίγουροι για την προέλευση των αυγών μας αλλά και για να εξασφαλίσουμε την σωστή κατανάλωση τους, μπορούμε να τα παστεριώσουμε με κάποια πολύ απλά βήματα.
Για τους κρόκους, σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε την μισή ποσότητα ζάχαρης της συνταγής με 25 γρ. νερό. Σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε μέχρι να δούμε μικρές φουσκάλες στην επιφάνεια. Επιστρέφουμε στην ίδια διαδικασία με πριν και ενώ χτυπάμε τους κρόκους στο μίξερ προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαφρύ αυτό σιρόπι. Ουσιαστικά ανεβάζουμε την θερμοκρασία των αυγών για να είμαστε απόλυτα ασφαλείς. Βασική προϋπόθεση εδώ, πριν βάλουμε μέσα το τυρί μασκαρπόνε να αφήσουμε τους κρόκους να κρυώσουν για τουλάχιστον 10 λεπτά.
Για τη μαρέγκα, ακολουθούμε ακριβώς την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα 50 γρ. ζάχαρης, τα οποία λιώνουμε σε 25 γρ. νερού πριν τα προσθέσουμε στο μίξερ.
Καλή σας όρεξη!