Βαρβάρα (Ασουρέ)

βαρβάρα ή ασουρέ
Πηγή : www.tasteatlas.com

Βαρβάρα ή Ασουρέ, στους Τούρκους γνωστό και ως γλυκό του Νώε, είναι ένα γλυκό που παραδοσιακά το συναντάμε στην Ελλάδα, την Τουρκιά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το γλυκό εμφανίζεται στην παράδοση τόσο των χριστιανών όσο και των μουσουλμάνων με αποκορύφωμα δύο ημερομηνίες. Για τους χριστιανούς είναι η εορτή της Αγίας Βαρβάρας ενώ για τους μουσουλμάνους είναι η Ημέρα του Ασουρέ (10 του πρώτου μήνα του Ισλαμικού ημερολογίου Μουχαρέμ). Τόσο στην μία όσο και στην άλλη περίπτωση το γλυκό αυτό μοιράζεται, συμβολίζοντας την πανσπερμία!

Συνταγή για Βαρβάρα ή ασουρέ

Υλικά

  • 1700 ml νερό
  • 400 γραμμάρια σιτάρι, αποφλοιωμένο
  • 400 γραμμάρια ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 100 γραμμάρια ξανθή σταφίδα
  • 100 γραμμάρια ξερά βερίκοκα
  • 100 γραμμάρια σύκα, ψιλοκομμένα
  • 50 γραμμάρια μαύρη σταφίδα
  • 50 γραμμάρια καρύδια, χοντροκομμένα
  • 50 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης
  • 50 γραμμάρια αμύγδαλα, αποφλοιωμένα
  • 50 γραμμάρια φουντούκια, αποφλοιωμένα
  • 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ, διαλυμένο σε 6 κουταλιές της σούπας νερό
  • κανέλα, για το σερβίρισμα
  • σπόρους ροδιού, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Αρχικά, τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το σιτάρι μαζί με τη μισή ποσότητα νερού. Βράζουμε το σιτάρι για 35- 40 λεπτά σκεπασμένο, μέχρι να μαλακώσει αρκετά.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ύστερα, χαμηλώνουμε τη φωτιά (μέτρια προς δυνατή) και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό, τη ζάχαρη, τα δύο είδη σταφίδας και τα ξερά βερίκοκα κομμένα σε όχι πολύ μικρά κομμάτια. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα, για να μην πιάσει το σιτάρι στον πάτο της κατσαρόλας. Στη συνέχεια, αφήνουμε να βράσει για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να μειωθεί η ποσότητα του νερού και να αρχίσει να σχηματίζεται ένα αραιό σιρόπι. Σε αυτό το σημείο ρίχνουμε τα καρύδια, τα φιστίκια, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα και τα σύκα. Αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Μετά το πέρας αυτού του χρόνου, διαλύουμε το κορν φλάουρ σε νερό και ακολούθως το προσθέτουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας μέχρι που να δέσει το μείγμα. Η διαδικασία θα πάρει περίπου 3 λεπτά, πάντα σε μέτρια φωτιά.

Τέλος, αδειάζουμε τον ασουρέ ή τη βαρβάρα σε βαθιά μπολάκια. Όταν κρυώσει, γαρνίρουμε με κανέλα. Προαιρετικά μπορούμε να πασπαλίσουμε σπόρους ροδιού ή ροδόνερο ή κομμάτια από τους ξηρούς καρπούς που χρησιμοποιήσαμε.

Tips

  1. Mουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ το σιτάρι, σε μπολ γεμάτο με νερό. Την επόμενη ημέρα ξεπλένουμε πολύ καλά το σιτάρι σε ένα σουρωτήρι, μέχρι το νερό να τρέχει διάφανο.
  2. Η υφή του γλυκού κατά τη διάρκεια που είναι ζεστό θα πρέπει να είναι αρκετά ζουμερή, τόσο ώστε να θυμίζει ένα χυλωμένο ριζότο. Καθώς κρυώνει θα σφίξει.
  3. Εκτός από τους ήδη προαναφερθέντες ξηρούς καρπούς μπορούμε να γαρνίρουμε την Βαρβάρα με μπόλικο καβουρδισμένο σουσάμι ή και κάποιο ξύσμα από πορτοκάλι ή λεμόνι.

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…