Red Hot Winter: Ένα μανιφέστο για την κλιματική αλλαγή

29 Σεπτεμβρίου 2022

Το τραγούδι Red Hot Winter της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Xylø (Paige Duddy) μπορεί σίγουρα να ερμηνευθεί ως ένα μανιφέστο για την κλιματική αλλαγή!

Την μουσική παραγωγή του τραγουδιού υπογράφει ο Leonard (Lee) Newell, ο οποίος έγραψε και του στίχους, μαζί με την Xylø.

Στις μέρες μας κυκλοφορεί η ολίγον τι αυθαίρετη πεποίθηση ότι η μουσική βιομηχανία έχει υποβαθμιστεί ποιοτικά και από μελοποιημένη «ποίηση», το στιχουργικό κομμάτι φθήνει, λαμβάνοντας ολοένα και λιγότερη προσοχή και φροντίδα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «τους ακροατές πλέον ενδιαφέρει μονάχα η ροή, όχι τα λόγια». Την άποψη αυτή έρχεται να καταρρίψει το τραγούδι Red Hot Winter της Xylø, το οποίο η γράφουσα θα προσπαθήσει να αποκωδικοποιήσει.

Στην προσπάθεια να «σπάσει» κάποιος τους στίχους σε κομμάτια, συνειδητοποιεί ότι δεν πρόκειται απλά για ένα ακόμη πρόσχαρο πόπ τραγούδι, αλλά οι στίχοι-καταπέλτης στηλιτεύουν τις επιλογές των «ισχυρών», τονίζοντας τον αναπόφευκτο και ανεπανόρθωτο αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Το τραγούδι Red Hot Winter περιέχει 17 φορές το ρήμα «κάψτε», 14 φορές το χρονικό επίρρημα «τώρα», 12 φορές το ουσιαστικό «πρόβλημα» και 8 φορές το επίθετο «κόκκινος», θέλοντας σαφέστατα να δοθεί έμφαση στο μοτίβο επανάληψης και συνέχειας των επιβλαβών για το περιβάλλον ενεργειών, αλλά και συνάμα την ειρωνεία του να κατηγορείται η νέα γενιά, τώρα που το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί.

Advertising

Advertisements
Ad 14
red hot winter
Πηγή εικόνας: www.genius.com/

Red Hot Winter: Η «Αποκωδικοποίηση»

You always get what you want
And you make it look so easy
Παίρνετε πάντα αυτό που θέλετε,
Πόσο εύκολο* το κάνετε να φαίνεται

Οι μεγάλες εταιρείες aka οι πραγματικοί κάτοχοι του ελέγχου του πλανήτη, πάντοτε δρούν με γνώμονα το συμφέρον της εταιρείας τους. Μάλιστα, πολλές φορές «μπερδεύουν» σκοπίμως το κοινό, εφαρμόζοντας μια «πράσινη» πολιτική, η οποία δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσωπίδα (λχ. το πρόσφατο σκάνδαλο της Boohoo για greenwashing στον χώρο της μόδας). Οι εταιρείες προβαίνουν στις ενέργειες αυτές με τρομερή φυσικότητα («εύκολο»*).

Tell me what it’s like being happy Πείτε μου πώς είναι να είσαι χαρούμενος

Ως συνέχεια των παραπάνω, οι διαφημιστικές των μεγάλων εταιρειών υποδεικνύουν καθημερινά στο κοινό τι πρέπει να κάνει και τι πρέπει να αγοράσει, ώστε να είναι χαρούμενο, επιτυχημένο και ψυχχολογικά πλήρες, πάντοτε μέχρι το λανσάρισμα του νέου προϊόντος.  Σε δεύτερη ανάγνωση, κάθε ανθρώπινο όν αποτελεί ισόποσο κομμάτι του πλανήτη γή. Υπό αυτό το πρίσμα, όταν το σύνολο (γη) ασθενεί-πάσχει, τα υπομέρη αυτού (άτομα) δεν μπορούν να είναι πραγματικά χαρούμενα.

Διαβάστε επίσης  Πυροτεχνήματα και κίνδυνοι
If God is in the details
I’m a skim reader
Αν ο Θεός στις λεπτομέρειες είναι,
Αναγνώστης εγώ πρόχειρος είμαι

O αρχιτέκτονας Ludwig Mies van der Rohe κάποτε είπε πως ο Θεός βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Οι λεπτομέρειες είναι άκρως σημαντικές, διότι αν δώσεις προσοχή σε αυτές, αποφεύγεις την αποτυχία. Εν προκειμένω, η τραγουδίστρια παραδέχεται την ατομική της ευθύνη, διότι δεν εξέτασε προσεκτικά το πρόβλημα, αλλά δέχτηκε εν τάχει τις πληροφορίες (δεδομένα) που της έδωσαν άλλοι, αναφορικά με τη σοβαρότητα της κλιματικής αλλαγής.

The devil works hard, I’ve got a fever Μα ο διάβολος δουλεύει σκληρά,
Έχω ανεβάσει πυρετό τώρα πιά.

Συνδέοντας νοηματικά τον στίχο αυτό με τον αμέσως προηγούμενο, η τραγουδίστρια επιλέγει να τονίσει την αντίθεση μεταξύ «καλού» και «κακού», αλήθειας και παραπλάνησης. Η αλήθεια βρίσκεται στις λεπτομέρειες, αλλά η παραπλάνηση στο βωμό του «διαβολικού» συμφέροντος και κέρδους [από τις εταιρείες (ίσως και τις κυβερνήσεις)] είναι τόσο καλοφτιαγμένη, που αποπροσανατολίζει τους πολίτες από την πραγματική διάσταση του προβλήματος, απόρροια της οποίας αποτελεί η υπερθέρμανση του πλανήτη (πυρετός). Το σώμα του πλανήτη αντιδρά στις πράξεις των λίγων, αλλά και την αδράνεια των πολλών. Στο σημείο αυτό η τραγουδίστρια παίρνει τον ρόλο της γης.

Advertising

Your sharp tongue just burst my bubble
Now this flat earth is in trouble
Κοφτερή η γλώσσα σας, τη φούσκα μου έσκασε,
Την επίπεδη αυτή γη σε κίνδυνο έθεσε

Όλες οι εντολές που υλοποιήθηκαν παρά τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο οδήγησαν μεταξύ άλλων στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο χαρακτηρισμός της γης ως επίπεδη, αποτελεί περιπαικτική αναφορά στους υποστηρικτές της θεωρίας οτι η γη είναι επίπεδη.

I just want to be in love
I want us to love each other
Να αγαπήσω θέλω μόνο,
Να αγαπάμε τον κόσμο όλο

Η γη αποτελεί το σπίτι όλων μας και μας προσφέρει απλόχερα τα βασικά απαραίτητα προς το ζην. Με έναν πιο απλουστευμένο τρόπο ζωής, όπου στόχος θα ήταν η συλλογική ευημερία και όχι η αλόγιστη κερδοφορία λίγων ή η επιθυμία πολέμων στο πλαίσιο μιας επεκτατικής πολιτικής, η γη δεν θα ασθενούσε.

Διαβάστε επίσης  Ξέρεις πόσο πλαστικό καταναλώνουμε την ημέρα;
Glasses on now I see nuclear
I hope that we see the new year
Βάζω γυαλιά, πυρήνα βλέπω
ελπίζω ειλικρινά να τη βγάλουμε φέτο

Αποκτώντας μια σφαιρικότερη εικόνα για τα τεκταινόμενα (βάζουμε γυαλιά για να δούμε καλύτερα, να διαβάσουμε ένα άρθρο), η τραγουδίστρια βλέπει τα πυρηνικά (όπλα, λχ. ατομικές βόμβες). Λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία δημοσίευσης του τραγουδιού (26 Μαίου 2022), θα μπορούσε να αποτελεί έμμεσο σχόλιο για τον ακόμη εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία (Ουκρανίας-Ρωσίας). Ίσως αποτελεί μια υπενθύμιση, ότι, αν επαναληφθεί η χρήση πυρηνικών, όπως στον β’ παγκόσμιο πόλεμο, οι συνέπειες ενδέχεται να είναι ολοκληρωτικά καταστροφικές.

Costs the world to get to space
Burn your money, Fan the flames
Στον λαό κοστίζει να πάει στο διάστημα
Κάψτε τα λεφτά σας, κάντε αέρα με τις φλόγες

Κάθε χρόνο, μέρος του κρατικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ πηγαίνει στη ΝΑΣΑ, η οποία -μεταξύ άλλων- είναι υπεύθυνη για το ερευνητικό κομμάτι και την διεξαγωγή διαστημικών ταξιδιών-αποστολών. Επομένως, τα ταξίδια στο διάστημα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους πολίτες. Σε μια δεύτερη ανάγνωση, η μετάφραση θα μπορούσε να γίνει κυριολεκτικά, με τη σημασία του στίχου να είναι «αξίζει τον κόσμο όλο να πάς στο διάστημα». Υπό αυτή την έννοια δίνεται έμφαση στην απλησίαστη τιμή των διαστημικών ταξιδιών, τα οποία μπορούν να προσεγγίσουν μόνο οι πλούσιου (λχ. Ίλον Μάσκ). Σημειώνεται οτι το διάστημα αποτελεί θέλγητρο για τους δισεκατομμυριούχους, οι οποίοι φλερτάρουν με την ιδέα της μελλοντικής εγκατάστασης σε άλλο πλανήτη (αγορά οικοπέδων), ως backup plan, σε περίπτωση που η γη καταστραφεί. Αντί, λοιπόν, οι προύχοντες της ανθρωπότητας και οι κυβερνήσεις να χρηματοδοτούν πολλά περισσότερα προγράμματα διαχείρισης της κλιματικής κρίσης, επιλέγουν να τα χρησιμοποιήσουν για άλλους πλανήτες. Στο σημείο αυτό υποκρύπτεται ένας ειρωνικός τόνος, τονίζοντας τη ματαιότητα της κατάστασης. Με το καλπάζον φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αν η γη «καεί» τα χρήματα δεν θα έχουν πια νόημα, υλικά φτιαγμένα από χαρτί θα καούν κι αυτά, βοηθώντας τις φλόγες να επεκταθούν.

Advertising

Burn it down, burn it down
Red hot! Now we’re in trouble (Yeah)
Κάψτε τα όλα, κάψτε τα
Κόκκινος συναγερμός! Τώρα έχουμε πρόβλημα (Ναι)

Η προστακτική «κάψτε τα» μπορεί να αποτελεί γενικότερο σχόλιο για την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά πιθανότατα αποτελεί αναφορά στις τεράστιες φωτιές που πλήττουν κάθε χρόνο την Καλιφόρνια. Ο κόκκινος συναγερμός συμβολίζει το κόκκινο σύμβολο στα δελτία καιρού, το οποίο ενημερώνει για τα επικίνδυνα φαινόμενα, αποτελώντας μια ειδοποίηση για άμεση δράση (προστασία των πολιτών από το καιρικό αντίκτυπο). Η χρήση του κόκκινου συναγερμού συμβολίζει τη σοβαρότητα του φαινομένου, το οποίο βρίσκεται στο pick του. Μόνο τότε υπάρχει κινητοποίηση και γίνεται πραγματικά αντιληπτό οτι υπάρχει πρόβλημα! 

Διαβάστε επίσης  Ώρα της Γης: από το Σίδνεϊ σε όλο τον κόσμο
Running out, running out of excuses
Here’s looking at you, kid (You, kid)
Red hot! Now we’re in trouble (Wow)
Στέρεψαν οι δικαιολογίες
Τώρα κοιτάει εσάς παιδιά (Εσάς!)
Κόκκινος Συναγερμός! Τώρα έχουμε πρόβλημα (Ουάου)

Όταν η κατάσταση έχει βγεί εκτός ελέγχου και δεν υπάρχουν δικαιολογίες για τις λανθασμένες αποφάσεις που ελήφθησαν εδώ και χρόνια, η συνηθέστερη αντιμετώπιση είναι να ρίξουν το φταίξιμο σε κάποιον άλλο, εν προκειμένω τη νέα γενιά.

No more horror for the kids Όχι άλλο τρόμο στα παιδιά

Στο σημείο αυτό τονίζεται η αθωότητα της νέας γενιάς, αλλά και η θλίψη της συνειδητοποίησης του «σε τι τρομακτική κατάσταση θα βρίσκεται ο πλανήτης που θα παραλάβουν οι μελλοντικές γενιές, τα μελλοντικά παιδιά».

On these dirty beaches
Watermelon sugar low
Σε αυτές τις βρώμικες παραλίες
Οι διαφημίσεις είναι αστείες

Οι παραλίες έχουν γεμίσει με σκουπίδια και οι θάλασσες με απόβλυτα. Η βιομηχανία της μουσικής, όμως, προτιμά να συνεχίσει να προβάλλει ένα ειδυλλιακό τοπίο, όπου όλα είναι καθαρά, φωτεινά και στην εντέλεια [λχ. σε βιντεοκλίπ του τραγουδιστή Harry Styles – Watermelon Sugar (high)].

Advertising

No more Georgia peaches Τέλος στα ροδάκινα της Τζόρτζια

Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει τις αγροτικές καλλιέργειες. Ανεπηρέαστα δεν έμειναν ούτε τα ροδάκινα, φρούτο που αποτελεί σήμα κατατεθέν της πολιτείας Τζόρτζια της Αμερικής. Τα δέντρα αυτά χρειάζονται ψυχρότερες θερμοκρασίες, οι οποίες, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της γενικότερης ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη, έχουν μειωθεί δραματικά.

It’s a beautiful day
For the end of the world
It’s a red hot winter
Υπέροχη ημέρα για το τέλος του κόσμου
Καυτός κόκκινος χειμώνας

Μέσα από την αντίθεση μεταξύ της ομορφιάς και της καταστροφής η τραγουδίστρια τονίζει για άλλη μια φορά τη σοβαρότητα του προβλήματος. Οι χειμώνες πλέον μοιάζουν πολλές φορές με καλοκαίρια, λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας. Αυτό φαίνεται όμορφο εκ πρώτης όψεως, αλλά είναι η αρχή του τέλους.

 


 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ο κορινθιακός ρυθμός

Ο κορινθιακός ρυθμός

Ο κορινθιακός ρυθμός  στην αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική ορίζεται από τους

Υποκατάσταση νικοτίνης: Ελαττώνει το κάπνισμα;

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο, με τίτλο Υποκατάσταση νικοτίνης: