Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Ένα θέατρο με ιστορία!

16 Μαρτίου 2019
Πηγή εικόνας: cnn

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αποτελεί ένα από τα γνωστότερα θέατρα, όχι μόνο στην Αττική, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, καθώς αποτελεί το πιο σημαντικό σωζόμενο θέατρο λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του. Κουβαλάει μία μεγάλη ιστορία και πλέον ανανεωμένο και πιο δραστήριο από ποτέ, φιλοξενεί κάθε χρόνο πληθώρα πρωτότυπων παραστάσεων και μεγάλων ονομάτων.

Η ενεργητική ιστορία του ξεκινάει όταν τα πρώτα εγκαίνια του θεάτρου λαμβάνουν χώρα στις 9 Απριλίου του 1895. Τα σχέδια έχει φιλοτεχνήσει ο Ιωάννης Λαζαρίμος και το στυλ του ακολουθεί το νεοκλασική αρχιτεκτονική, ενώ έχει χωρητικότητα 600 θέσεων και βρίσκεται σε ιδιαίτερα κεντρικό σημείο του Πειραιά, λίγο πιο πάνω από το λιμάνι. Η απόφαση να ανεγερθεί το θέατρο περίπου το 1883 αποτελεί κάτι το επαναστατικό στη χώρα μας, όχι μόνο για την πρωτοτυπία, αλλά και γιατί εκείνη τη χρονική στιγμή κατοικούσε εκεί μικρός πληθυσμός, εκ των οποίων μικρό ποσοστό μόνο μπορούσε και ενδιαφερόταν να παρακολουθήσει θέατρο, καθώς το γενικότερο επίπεδο παιδείας και εκπαίδευσης ήταν πολύ χαμηλό ακόμα.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Πηγή εικόνας: iefimerida

Ο εν ενεργεία Δήμαρχος που αποφάσισε το κτίσιμο του θεάτρου ήταν ο Τρύφωνας Μουτζόπουλος και οι διεργασίες για αυτό συνεχίστηκαν από τον επόμενο Δήμαρχο, τον Αριστείδη Σκυλίτση-Ομηρίδη. Μετά από δημοπρασίες, το σχέδιο ανέλαβε ο προαναφερθείς Ιωάννης Λαζαρίμος και για το έργο δαπανήθηκαν 450.000 δραχμές, ενώ το θέατρο ολοκληρώθηκε μετά από δώδεκα χρόνια επί Δημαρχίας Θεοδώρου Ρετσίνα. Η μέρα των εγκαινίων χαρακτηρίστηκε από ευχάριστο κλίμα, με την φιλαρμονική του Δήμου να παίζει κλασικά μουσικά κομμάτια και αρκετό κόσμο να έχει συγκεντρωθεί να θαυμάσει το νέο αυτό θέατρο. Μπροστά στο χώρο είχε διαμορφωθεί ειδικός χώρος για τις “βικτώριες” και τις “βιζ-α-βί” άμαξες της εποχής, οι οποίες αποτελούσαν το μέσο μεταφοράς τα χρόνια εκείνα. Για ένα σημαντικό διάστημα το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά έγινε χώρος φιλοξενίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και της Δημοτικής Πινακοθήκης του Πειραιά.

Οι πρώτες παραστάσεις δόθηκαν στους θιάσους του Δ. Αλεξιάδη και του Ταβουλάρη, ενώ αργότερα δόθηκε στον Κ. Χρηστομάνο. Κάποια από τα πρώτα θεατρικά ήταν η “Μαρία Δοξαπατρή” του Δ. Βερναδάκη,  ο “Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας” του Δ. Κορομηλά, “Το πρώτον πυρ” του Μ. Λάμπρου, “Ο Γενικός Γραμματεύς” του Καπετανάκη, “Η Νίκη του Λεωνίδα” του Χ. Αννίνου, η οπερέτα “Μπεφάνα” , ο “Άμλετ” του Σαίξπηρ, η αριστοφανική κωμωδία “Εκκλησιάζουσες” και άλλα. Από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά δεν πέρασαν μόνο ελληνικοί θίασοι, αλλά και ξένοι, αναδεικνύοντας έτσι την καλλιτεχνική του υπόσταση.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Το θέατρο πέρασε από διάφορες φάσεις επισκευών και αλλαγών από το 1927, μπαίνοντας στην τελική ευθεία το 2006 με την απόφαση για μια ολική αποκατάστασή του, με τις εργασίες να ξεκινάνε το 2008 και να ολοκληρώνονται το 2013 και τα εγκαίνια να γίνονται στις 22 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Κατά τη διάρκεια των επισκευών ήρθαν στην επιφάνεια σημαντικά αρχιτεκτονικά σημεία του θεάτρου όπως η αρχική ξύλινη σκηνή και τα ξύλινα ζευκτά της στέγης, τα οποία και διασώθηκαν λόγω μοναδικότητας. Στην Καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου βρίσκεται πλέον ο σκηνοθέτης Νίκος Διαμαντής. Για παραστάσεις και νέα του θεάτρου μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες στο επίσημο site του: https://www.dithepi.gr/el

 

Πηγή εικόνας: dithepi

 

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Πηγή εικόνας:dithepi

 

Πηγή εικόνας: dithepi

 

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Πηγή εικόνας: dithepi

Περισσότερα από τη στήλη: Θέατρο

Θέατρο

Αγαμέμνων στο Επίκεντρο: Ο κύκλος του αίματος

Ο Αγαμέμνων στο Επίκεντρο της Πάτρας. Είδαμε την παράσταση της Ραφίκας Σαουίς πάνω σε μία πρωτοπόρα…

Θέατρο

Το κοινωνικό θέατρο: χαρακτηριστικά, εκπρόσωποι και η πρωτοποριακή φιλοσοφία του

Πηγή εικόνας: athinorama.gr Το κοινωνικό θέατρο, ως όρος αρχίζει να χρησιμοποιείται κατά τον 20ο αιώνα.…

Θέατρο

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών στο Αριστοτέλειον

“Carpe Diem παιδιά.  Αδράξτε τη μέρα!” Αυτά είναι τα λόγια του καθηγητή Κήτινγκ, που μας…

Θέατρο

Οιδίποδας Τύραννος: Μοίρα ή προσωπική ευθύνη;

Είναι ο άνθρωπος κύριος της μοίρας του ή η πορεία της ζωής του εκπληρώνει ένα…

Θέατρο

Ο ηθοποιός Διονύσης Παπανδρέου θέλει να ζει, όχι απλά να επιβιώνει. Αλλιώς, όλα είναι φακντ-απ!

Από την «Γη της Ελιάς» ως Φίλιππος στην επιβλητική σκηνή του Θεάτρου Άλφα και την…

Θέατρο

Ανδρομέδα – Τέσσερις γυναίκες μιλούν για τις γυναίκες

Η θεατρική ομάδα Ανδρομέδα τολμά να φέρει στη σκηνή θέματα που το μαζικό θέατρο ίσως…

Θέατρο

Ο Γιώργος Σκανδάλης κερνάει διπλό ελληνικό στο Τορόντο

Ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και θεατρικός παραγωγός Γιώργος Σκανδάλης, ανήκει στους ανθρώπους που εύχεσαι να γνωρίσεις…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων Οι επαναλαμβανόμενες

Misericordia: Μια βόμβα κάτω από το τραπέζι

Ο Alain Guiraudie δεν είναι ένας τυχαίος σκηνοθέτης στη σύγχρονη