Την ιταλική κουζίνα τη λατρεύουμε για τα αρώματα της και τις πλούσιες γεύσεις που μας δίνει με τα πιο απλά υλικά. Έτσι, για ακόμα μια φορά, θα δούμε μια αυθεντική ιταλική συνταγή, που έχει αγαπηθεί από ολόκληρο τον πλανήτη.
Την απλότητα και τη γευστικότητα της ιταλικής γαστρονομίας, λοιπόν, αντιπροσωπεύει τέλεια το πιάτο aglio olio e peperoncino, που μεταφράζεται κυριολεκτικά ως «σκόρδο, λάδι και καυτερή πιπεριά», τρία υλικά που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας και που σπάνια λείπουν από το σπίτι μας. Η μυρωδιά αυτού του πιάτου, με τον συνδυασμό του αγαπημένου μας ελαιόλαδου, του σκόρδου, αλλά και της πιπεριάς, μας θυμίζει τη Μεσόγειο και μας φέρνει μια αύρα μεσογειακή. Μια αύρα ιδιαίτερα γνώριμη και αγαπημένη για την Ελλάδα.
Έτσι, με μόλις πέντε υλικά, και μόλις δέκα λεπτά προετοιμασίας, η παραδοσιακή ιταλική συνταγή aglio olio e peperoncino, θα μπει σίγουρα στην καρδιά και την καθημερινότητά μας. Ας δούμε πώς να τη φτιάξουμε:
Υλικά:
- 500 γρ. μακαρόνια (προτιμάμε μακρόστενα σχήματα όπως spaghetti, linguini, fettuccine, tagliatelle κλπ.)
- 80-100 ml ελαιόλαδο (προτιμάμε έξτρα παρθένο)
- 4-6 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα με τις προτιμήσεις μας)
- 1-2 κ.γ. καυτερό μπούκοβο ή 2-3 ψιλοκομμένες κόκκινες καυτερές πιπεριές (ανάλογα με τις γεύσεις και τις προτιμήσεις μας)
- Μαϊντανός για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Για το aglio olio e peperoncino, ξεκινάμε βράζοντας τα μακαρόνια σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό για 2 λεπτά λιγότερο από τον προτεινόμενο χρόνο. Πριν τα σουρώσουμε, κρατάμε λίγο από το νερό που έβραζαν. Έπειτα, σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το λάδι και ζεσταίνουμε αρχικά σε δυνατή φωτιά. Όταν πάρει θερμοκρασία, βάζουμε το μάτι μας σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το σκόρδο και το μπούκοβο ή την ψιλοκομμένη πιπεριά και τα τσιγαρίζουμε. Προσέχουμε να ανακατεύουμε συνεχώς όσο τριγαρίζουμε, γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να «αρπάξουν» και να χαλάσει το πιάτο μας.
Μόλις δούμε ότι το σκόρδο και το μπούκοβο ή η πιπεριά πήραν χρώμα, προσθέτουμε 5-6 κουταλιές της σούπας από το νερό που έβραζαν τα μακαρόνια. Ύστερα, προσθέτουμε και τα μακαρόνια και ανακατεύουμε για περίπου δύο λεπτά, ώστε να μαγειρευτούν και να ενωθούν τα υλικά, οι γεύσεις και τα αρώματά μας. Τέλος, σερβίρουμε το πιάτο μας με λίγο φρέσκο μαϊντανό για φρεσκάδα και όμορφη εμφάνιση. Αν θέλουμε, τρίβουμε και λίγη παρμεζάνα πάνω από το πιάτο μας για έξτρα νοστιμιά.
Τιπς: Για την πιο πλούσια και γεμάτη γεύση είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ιδιαίτερα σπιτικό. Επιπλέον, εάν τα καυτερά πιάτα δεν είναι στις γευσεις μας, μπορούμε πάντα να αντικαταστήσουμε το καυτερό μπούκοβο με γλυκό. Το ίδιο ισχύει και για την καυτερή πιπεριά. Προσέχουμε, όμως, η γλυκιά πιπεριά να είναι καλά ψιλοκομμένη.
Αυτή ήταν η συνταγή για το aglio olio e peperoncino και είναι πράγματι όσο εύκολη, απλή και γευστική δείχνει. Αξίζει, λοιπόν, να τη δοκιμάσουμε!