
Η ελληνική Carbonara των 90’s
Θα μπορούσαμε να μιλάμε για μέρες για την αυθεντική ιταλική συνταγή της καρμπονάρας, αν έχει guanciale ή πανσέτα, Pecorino Romano ή Parmigiano Reggiano. Παρόλα αυτά, σήμερα θα αφήσουμε στην άκρη αυτό το εμβληματικό ιταλικό πιάτο, το οποίο αποτελεί αναμφίβολα παγκόσμια γαστρονομική κληρονομιά και θα εστιάσουμε σε ένα πιάτο, που μας θυμίζει τη μικρή και στενή κουζίνα του πατρικού μας, τη ζεστή αγκαλιά της μητέρας μας και εν τέλει την πιο υπέροχη μακαρονάδα των παιδικών μας χρόνων. Την καρμπονάρα της εποχής των 90’s.
Σαν λαός, οφείλω να ομολογήσω ,πως τα γαστρονομικά “νοθεύματα” που κάνουμε κάπου κάπου τελεσφορούν. Αν και της συγκεκριμένης συνταγής, πραγματικά της αλλάξαμε τα φώτα, τουλάχιστον την κάναμε ασυναγώνιστα νόστιμη. Ένα πιάτο πληθωρικό σε όλες τι εκφάνσεις του, ένα πιάτο που φτιαχνόταν με την φαντασία του “τσερβέλου” της μητέρας μας, απο επιρροές cult / κίτρινων περιοδικών της εποχής, από την κυρία Βέφα Αλεξιάδου στην τηλεόραση, τις αναμνήσεις από τη μαγείρισσα πεθερά της, και από ένα ξεφτισμένο βιβλίο του Τσελεμεντέ που υπήρχε κάπου χωμένο. Και πολυ κρέμα γάλακτος φυσικά. Αλλά πολύ όμως!
Αποφάσισα, λοιπόν, να σας παραθέσω αυτήν τη φορά, τη συνταγή της δικής μου μητέρας, όπως είναι γραμμένη στο τετράδιο των συνταγών της, για την καλύτερη ελληνική καρμπονάρα των 90’s που έχετε γευτεί.
Υλικά:
500 γρ φιογκάκια
1 χούφτα γεμάτη αλάτι
500 ml κρέμα γάλακτος φουλ λιπαρά
300 γρ μπέικον ψιλοκομμένο
100 γρ ψιλοκομμένο λουκάνικο Φρανκφούρτης
250 γρ μανιτάρια κονσέρβα
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
Μισό κρεμμύδι σε ροδέλες
1 σκελίδα σκόρδο στον τρίφτη
3 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι
Μπόλικο μαύρο πιπέρι
100 γρ γκούντα τριμμένο
100 γρ τσένταρ τριμμένο
50 γρ ρεγκάτο τριμμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό λίγο πιο πάνω από τη μέση και περιμένουμε να βράσει. Μόλις βράσει, ρίχνουμε το αλάτι, τα μακαρόνια και ανακατεύουμε για λίγο για να μην κολλήσουν. Στο μεταξύ, σε ένα βαθύ τηγάνι, σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά με το ελαιόλαδο, το μπέικον, την πιπεριά, το κρεμμύδι, το λουκάνικο και τα μανιτάρια, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Μόλις γίνει αυτό, δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε και μόλις “μυρίσει”, χαμηλώνουμε και ρίχνουμε το ξύδι. Όταν το ξύδι εξατμιστεί, ρίχνουμε την κρέμα, το πιπέρι και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Έπειτα, όταν τα μακαρόνια μας είναι έτοιμα, αλλά “κρατάνε” λίγο ,τα σουρώνουμε, τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι, μαζί με τα τυριά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα. Σερβίρουμε με μπόλικο μαύρο πιπέρι.
Καλή σας απόλαυση!