Ιμάμ μπαϊλντί: ελαφριά καλοκαιρινή εκδοχή

 

ιμάμ μπαϊλντί
Πηγή: www.theironyou.com

 

Ο Ιμάμης λιποθύμησε…

Ένα πιάτο τόσο λαχταριστό που έκανε τον Ιμάμη να λιποθυμήσει από τη νοστιμιά του — σύμφωνα πάντα με την πρώτη εκδοχή. Σύμφωνα με τη δεύτερη, ο Ιμάμης λιποθύμησε όταν κατάλαβε πόσο ελαιόλαδο (άρα και κόστος) έχει αυτή η συνταγή.

Η αλήθεια είναι ότι παραδοσιακά το ιμάμ μπαϊλντί είναι ένα αρκετά «βαρύ» πιάτο. Η μεγάλη ποσότητα λαδιού σε συνδυασμό με την απορροφητικότητα της μελιτζάνας, μπορεί πραγματικά να μας «μπαϊλντίσει». Φυσικά, αυτή είναι η γοητεία του, για εμάς όμως που δεν μπορούμε να αντισταθούμε στη νοστιμιά του και θέλουμε συνεχώς κι άλλο, μια πιο ελαφριά — αλλά εξίσου γευστική — συνταγή, χωρίς τηγάνισμα και με λιγότερο λάδι, είναι ό,τι πρέπει.

 

Υλικά

3-4 μεγάλες ή 5-6 μεσαίες μελιτζάνες τσακώνικες ή φλάσκες

Advertising

Advertisements
Ad 14

60 ml ελαιόλαδο

3 μεγάλες ώριμες τομάτες

1 κ.σ. πελτέ τομάτας

1 μεγάλο κρεμμύδι

Advertising

2 σκελίδες σκόρδο

1 κ.σ. ζάχαρη

1/4 ματσάκι μαϊντανό

1/4 κ.γ. ρίγανη

Advertising

1/3 κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο

1/4 κ.γ. βασιλικό αποξηραμένο

1/4 κ.γ. κουρκουμά

1/3 κ.γ. κόκκινο πιπέρι γλυκό

Advertising

1/3 κ.γ. κόκκινο πιπέρι καυτερό

Λίγο μαύρο πιπέρι

Αλάτι

 

Εκτέλεση

Για την ελαφριά εκδοχή του αγαπημένου μας ιμάμ μπαϊλντί ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο μας στους 170°C. Συνεχίζουμε κόβοντας τις μελιτζάνες κατά μήκος. Αν οι μελιτζάνες μας είναι αρκετά χοντρές, τότε κόβουμε σε 3 ή και 4 κομμάτια, εάν όμως είναι λεπτές, τότε κόβουμε σε δύο. Γενικά, προσπαθούμε να έχουν όλες οι φέτες  μας το ίδιο πάχος, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και στους ίδιους χρόνους. Έπειτα, χαράζουμε προσεκτικά τις μελιτζάνες, βάζουμε τα 20 ml από το λάδι μας στο ταψί και ψήνουμε τις μελιτζάνες μας για περίπου 20 λεπτά.

Advertising

Έπειτα, προχωράμε στη σάλτσα του ιμάμ μπαϊλντί. Αφαιρούμε, αρχικά, τη φλούδα από τις τομάτες και τις κόβουμε σε κυβάκια. Στο μεταξύ, βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή για να κάψει. Ύστερα, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον μαϊντανό και προσθέτουμε άλλα 20 ml από το ελαιόλαδο στο κατσαρολάκι. Μόλις κάψει, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μας. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις τομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά μας μαζί με λίγο νερό (περίπου 20 ml), κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να βράσει μέχρι να γίνει μια ωραία και σφιχτή σάλτσα.

Αφού ετοιμαστεί η σάλτσα και μαλακώσουν οι μελιτζάνες μας, αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και πατάμε ελαφρώς τις μελιτζάνες στο κέντρο τους, για να «κάτσει» καλύτερα η σάλτσα. Απλώνουμε ίση ποσότητα σάλτσας σε κάθε μελιτζάνα, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε για άλλα 30-40 λεπτά.

Για έξτρα νοστιμιά, μπορούμε να προσθέσουμε πάνω από το ιμάμ μπαϊλντί μας λίγη τριμμένη φέτα.

 

Καλή μας όρεξη!

Advertising

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…