Καλοκαιρινό λαχταριστό μυδοπίλαφο με ούζο

μυδοπίλαφο με ούζο
Πηγή: petrosmaounatzis.com

Το καλοκαίρι πλησιάζει σιγά-σιγά κι εμείς νιώθουμε ήδη την ανάγκη για βόλτες στην παραλία, δροσερά ποτά και θαλασσινές γεύσεις. Οι καλοκαιρινές διακοπές είχαν πάντα τη μυρωδιά των θαλασσινών — χταπόδι, καλαμάρι και, φυσικά, μύδια. Με την εντυπωσιακή τους εμφάνιση, την ιδιαίτερη υφή και τη θαλασσινή μυρωδιά τους, τα μύδια θεωρούνται ένας από τους πιο εκλεκτούς μεζέδες της χώρας μας, αλλά και ένας παγκόσμιος γαστρονομικός θησαυρός. Σε συνδυασμό δε με το ούζο, η γεύση τους απογειώνεται.

Γεμάτο αρώματα και πλούσια γεύση, λοιπόν, αυτό το μυδοπίλαφο με ούζο μας ταξιδεύει στην ακρογιαλιά και μας θυμίζει την ανεμελιά των καλοκαιρινών διακοπών. Απλό, εύκολο και γρήγορο, μπορούμε να το σερβίρουμε ως ορεκτικό, κυρίως γεύμα ή και σε μπουφέ θαλασσινών, εκπλήσσοντας τους καλεσμένους μας με τη νοστιμιά του. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορούμε να το απολαύσουμε. 

Υλικά: 

250 γρ. μύδι ψίχα (φρέσκα ή κατεψυγμένα) 

1 κούπα ρύζι νυχάκι 

Advertising

Advertisements
Ad 14

1 καρότο

2 πιπεριές (1 πράσινη και 1 κόκκινη) 

1 κρεμμύδι 

1 κ.γ. πελτέ τομάτας 

Advertising

½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα 

½ κ.γ. καυτερή πάπρικα 

30 ml ούζο 

40 ml ελαιόλαδο 

Advertising

Ξύσμα από 1 λεμόνι 

Χυμό από 1 λεμόνι

Διαβάστε επίσης  Παραδοσιακή ζουμερή καρυδόπιτα!

Λίγα φύλλα μαϊντανού 

Αλάτι 

Advertising

Εκτέλεση: 

Για το μυδοπίλαφο με ούζο παίρνουμε αρχικά μια βαθιά κατσαρόλα και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Έπειτα, ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι και τρίβουμε το καρότο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Μόλις το λάδι έρθει σε θερμοκρασία, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε τα λαχανικά μας. Όταν μαλακώσουν και πάρουν χρώμα, προσθέτουμε τα μύδια και τον πελτέ τομάτας και σοτάρουμε για 3 περίπου λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας συνεχώς. Έπειτα, ρίχνουμε και το ούζο και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί όλο το αλκοόλ του. Στη συνέχεια, προσθέτουμε 2 κούπες νερό, τα μπαχαρικά μας, τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και το αλάτι σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας (περίπου 2 κ.γ.). Ξεπλένουμε το ρύζι μας με κρύο νερό και μόλις το νερό έρθει σε βρασμό, το βάζουμε κι εκείνο στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Προσέχουμε να ανακατεύουμε κάθε 2-3 λεπτά για να μην κολλήσει το φαγητό μας. Στα τελευταία 2 λεπτά προσθέτουμε και τα φύλλα του μαϊντανού και ανακατεύουμε μέχρι το μυδοπίλαφό με ούζο να είναι έτοιμο. Για να απολαύσουμε πραγματικά τη νοστιμιά του, σερβίρουμε το πιάτο μας 10-15 λεπτά αφού το σβήσουμε.  

 

Τιπ: Αν προτιμάμε να πετύχουμε την υφή του ριζότο αντί για αυτήν του πιλαφιού, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο κατάλληλο ρύζι (arborio, carnaroli κλπ.) και να ακολουθήσουμε την τεχνική του. Να ρίχνουμε, δηλαδή, το νερό στην κατσαρόλα μας τμηματικά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί από το ρύζι και να επαναλαμβάνουμε μέχρι να ετοιμαστεί το πιάτο μας. 

Διαβάστε επίσης  Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli
Advertising

 

Καλή μας όρεξη! 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Λογοτεχνικά ψευδώνυμα: Ο συγγραφέας πίσω από μάσκες

Από τον Βολταίρο, που υπέγραψε έργα του με τουλάχιστον 160

Η σημασία της ατμόσφαιρας στα θρίλερ

Το θρίλερ είναι ένα είδος που βασίζεται πολύ στο συναίσθημα.