Καναδέζικη Poutine με πευκόμελο,μοτσαρέλα και brandy

Πηγή: seasonsandsuppers

Η καναδική κουζίνα έχει περιγραφεί ως γαστρονομικό κολάζ ,το οποίο έχει δημιουργηθεί από διάφορες κουζίνες, όπως η βρετανική, η σκωτσέζικη και η γαλλική. Υπάρχουν επίσης επιρροές από την Ασία και την Καραϊβική, λόγω μεταναστών από αυτές τις περιοχές του πλανήτη που έχουν ζήσει στον Καναδά τους περασμένους αιώνες.

Τη σημερινή συνταγή την ανακάλυψα μετά από ένα σκληροπυρηνικό ξενύχτι, στο μακρινό Toronto.Απλά τα πράγματα, πολύ ουίσκι, πολύ μπύρα, πολλά σφηνάκια και εγένετο το γνωστό “Boilermaker”,ή αλλιώς στα ελληνικά, ”υποβρύχιο”.
Το μαγαζί ήταν ένα αμερικάνικου τύπου bar,ενός ελληνοκαναδού, ο οποίος τα ξημερώματα, για να ξεμεθύσουμε μας έφτιαξε αυτό το πιάτο, μαζί μερικούς ζεστούς αμερικάνικους καφέδες.

Πρόκειται για την λεγόμενη poutine. Αυτό το πιάτο προέρχεται από το Κεμπέκ του Καναδά και πρόκειται για ένα πλούσιο πιάτο, με τηγανιτές  πατάτες, τυρόπηγμα φρέσκου τυριού και μια σκούρα σάλτσα, από μπύρα ή ουίσκι, το οποίο σερβίρεται μετά από μεταμεσονύκτιες “κρεπάλες”.Αν και «γρήγορο» φαγητό, που έγινε ευρέως γνωστό χάρη στις καντίνες του δρόμου και σε αλυσίδες fast food, σήμερα μπορεί κανείς να το βρει μέχρι και σε μενού καλών εστιατορίων. Αποτελεί γαστρονομική δημιουργία του μάγειρα, Ferdinand Lachance ο οποίος είπε χαρακτηριστικά, ” θα είναι σκέτη ακαταστασία” όταν του ζητήθηκε να ρίξει μια χούφτα τυρί πάνω μια μερίδα πατάτες, κι έτσι το φαγητό πήρε την ονομασία του από τη γαλλική λέξη που χρησιμοποίησε, την ώρα που το έφτιαχνε και που όλοι μας μπορούμε να αντιληφθούμε το ποια είναι αυτή..


Ο ιδιοκτήτης του bar,μας έφτιαξε την αυθεντική συνταγή της poutine, κατευθείαν από το Quebec και εγώ, ως γνωστό μαγειρικό πειραχτήρι, την άλλαξα λίγο και σας την παρουσιάζω ευθύς αμέσως.

Διαβάστε επίσης  Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

 

Υλικά :
6-7 μεγάλες πατάτες, πλυμένες και κομμένες, με την φλούδα τους
Ηλιέλαιο για τηγάνισμα
2 φλ. μοτσαρέλα (μέσα στο νερό)
60 γρ. βούτυρο Κερκύρας
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
½ κ.γ τζίντζερ σε σκόνη
1 κ.γ αλάτι
60 γρ. κορν φλάουερ
2 κ.γ. μαύρο πιπέρι
2 κ.σ. κόκκινο ξύδι
900 ml ζωμό κότας
2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
½ κ.γ κανέλα
3 κ.σ. πευκόμελο
½ φλιτζάνι brandy της αρεσκείας σας

Εκτέλεση :

Βάζουμε τις κομμένες πατάτες σ’ ένα μπολ με κρύο νερό και τις αφήνουμε για μια ώρα. Έτσι, όταν είμαστε έτοιμες να τις τηγανίσουμε, θα είναι τραγανές απ’ έξω.. Στο μεταξύ, βάζουμε το ζωμό με όλα τα μπαχαρικά να βράσουν σε μέτρια κατσαρόλα. Σε βαθύ κατσαρολάκι, σοτάρουμε το κρεμμύδι στο βούτυρο και στη συνέχεια προσθέτουμε το κορν φλάουερ, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να σκουρύνει ελαφρά. Προσθέτουμε το ξύδι, το brandy,το μέλι και αδειάζουμε μέσα του, το ζωμό, ανακατεύοντας καλά να ενσωματωθούν. Αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να ελαττωθεί το υγρό και να μείνει μια ελαφρώς πηχτή σάλτσα. Την διατηρούμε ζεστή. Στραγγίζουμε  και  σκουπίζουμε τις πατάτες. Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τις μεταφέρουμε σ’ ένα βαθύ μπολ, “μαδάμε” από πάνω την μοτσαρέλα και τις καλύπτουμε με τη σάλτσα.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Καλή σας απόλαυση!

Ονομάζομαι Καλλιγεράκης Αλκιβιάδης,είμαι τέως αθλητής κολύμβησης,έχω ασχοληθεί λίγο με την Ναυπηγική,έπειτα με την Βυζαντινή και την παραδοσιακή ελληνική μουσική,έχω σπουδάσει ζαχαροπλάστης και αρτοποιός,αλλά το μεράκι της ψυχής μου είναι συγγραφή. Έχω εκδώσει την πρώτη μου ποιητική συλλογή το 2015 με τίτλο ''Μεθυσμένη Γη'',αλλά ασχολούμαι με όλα τα συγγραφικά είδη. Η αρθρογραφία είναι ένας νέος κόσμος για εμένα και ελπίζω με τα άρθρα μου να μπείτε κι εσείς μέσα σε αυτό το κόσμο και να τον διαβούμε συνάμα.
Ας γνωριστούμε λοιπόν,με έναν από τους πιο αισθαντικούς και συγκινητικούς τρόπους έκφρασης.. Το γράψιμο!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Χρόνης Αηδονίδης: Σπουδαίος Έλληνας μουσικός

Ο Χρόνης (Πολυχρόνης) Αηδονίδης ήρθε στον κόσμο στις 23 Σεπτεμβρίου

Γνωστικές δεξιότητες και γήρανση

Γνωστικές δεξιότητες και γήρανση Πώς οι γνωστικές δεξιότητες μειώνονται με