Καρυδόπιτα νηστίσιμη με πορτοκάλι και κουβερτούρα

καρυδόπιτα
Πηγή: miakouppa.com

Καρυδόπιτα νηστίσιμη με πορτοκάλι και κουβερτούρα. Ένα σιροπιαστό κέικ που μπορείτε να το απολάυσετε ελεύθερα τόσο την περίοδο της Σαρακοστής, την οποία διανύουμε, αλλά και όλο το χρόνο, διότι δεν έχει να ζήλεψει σε τίποτα από τις καρυδόπιτες με τα πολλά αυγά, βούτυρο κλπ. Είναι αρωματικό, γευστικό και τόσο πλούσιο σε γεύση που θα σας αποζημειώσει σε κάθε του μπουκιά.

Συνταγή για καρυδόπιτα με πορτοκάλι και κουβερτούρα

Υλικά

  • 220 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
  • κουταλάκια του γλυκού μπέικιν παουντερ
  • 15γραμμάρια ζάχαρη
  • 100 γραμμάρια καρύδια ψιλοκομμένα
  • 125 γραμμάρια κουβερτόυρα ψιλοκομμένη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 125 ml ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
  • 125 ml νερό
  • 100 ml χυμός πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι 

Για το σιρόπι

  • 250 ml νερό
  • 350 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 στικ κανέλας
  • φλούδες από 1 πορτοκάλι 
  • 3 κουταλιές της σούπας μέλι

Εκτέλεση

Advertising

Advertisements
Ad 14

Για το σιρόπι

Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το νερό, τη ζάχαρη, τις φλούδες πορτοκαλιού και το στικ κανέλας. Περιμένουμε να πάρει μια βράση. Μόλις λιώσει η ζάχαρη αφαιρούμε από τη φωτιά. Τέλος, προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε λίγο και αφήνουμε να κρυώσει.

Για την καρυδόπιτα

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια, με ένα μαχαίρι ψιλοκόβουμε τα καρύδια και την κουβερτούρα. Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο ή το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού με τα καρύδια και την κουβερτούρα και ομογενοποιούμε. Παίρνουμε ένα ταψί 25 εκ. (το περνάμε με σπορέλαιο ή φυτικό βούτυρο και αλεύρι). Τέλος, βάζουμε τη ζύμη για την καρυδόπιτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 50 λεπτά στους 180 °C. Όταν ψηθεί τη βγάζουμε και τη σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι. Την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, κόβουμε και σερβίρουμε.

Advertising

Tips

  1. Σερβίρουμε με τριμμένα καρύδια και έναν ωραίο καφέ.
  2. Αντί για ελαιόλαδο ή σπορέλαιο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κάποιο άλλο φυτικό λάδι ή βούτυρο.

Καλή σας όρεξη!

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…