Μανιτάρια γεμιστά με απάκι και τυριά. Ένα εύκολο, γρήγορο και πεντανόστιμο ορεκτικό που υπό προϋποθέσεις μπορεί να σταθεί και ως κυρίως. Στην παρούσα πρόταση ωστόσο είναι η τέλεια επιλογή για το τραπέζι του Πάσχα, την ώρα που όλοι ή οι περισσότεροι θα έχουν το νου τους στα κρέατα και τα υπόλοιπα συνοδευτικά. Συνεπώς, αυτά τα μανιτάρια θα σας βγάλουν από την δύσκολη θέση του τι διαφορετικό μπορείτε να φτιάξετε για να εμπλουτίσετε το τραπέζι σας.
Συνταγή για μανιτάρια γεμιστά με απάκι και τυριά
Υλικά
- 6 μεγάλα μανιτάρια
- 100 γραμμάρια απάκι
- 100 γραμμάρια τυρί κρέμα, χαμηλών λιπαρών
- 120 γραμμάρια μιξ τυριών
- 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1-2 κουταλιές της σούπας κρασί
- Αλάτι και πιπέρι
https://maxmag.gr/gastronomia/chatsapoyri-khachapuri/
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και αφαιρούμε τον κορμό τους. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 200˚C ψήνουμε τα καπάκια των μανιτατιών για περίπου 10 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Κατόπιν, ψιλοκόβουμε τους κορμούς των μανιταριών, το σκόρδο και το κρεμμύδι. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά. Ακολούθως, σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να χρυσίσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε το απάκι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρει ελαφρώς χρώμα και τέλος σβήνουμε με το κρασί. Στη συνέχεια, αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το τυρί κρέμα και το μισό μέρος από το μιξ τυριών. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το τυρί και να αναμειχθεί καλά με το απάκι και τα λαχανικά. Γεμίζουμε τα μανιτάρια με τη γέμιση και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Τέλος, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μιξ τυριών και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180˚C για 15-20 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί. Αφαιρούμε τα μανιτάρια από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πριν τα σερβίρουμε.
Tips
- Το απάκι μπορεί να αντικατασταθεί από μπέικον, σύγκλινο, προσούτο ή να αφαιρεθεί και τελείως αν πρόκειται για vegeterian επιλογή.
- Στο στάδιο που ψήνουμε τα μανιτάρια για να μαλακώσουν, τοποθετούμε σε σχάρα πάνω σε ταψί, ώστε ότι ζουμί αποβάλλουν να το κρατήσουμε για την γέμιση μας.
Καλή σας όρεξη!