
Μετά το πέρας της Πασχαλινής περιόδου, αυτής της θρησκευτικής, αλλά και γαστρονομικής εβδομάδας, το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουν περισσέψει διάφορες λουκούλλειες παρασκευές, οι οποίες πρέπει αναμφίβολα να αξιοποιηθούν. Μια εξ αυτών, είναι το πασχαλινό τσουρέκι και με αυτό θα ασχοληθούμε σήμερα. Ένα προϊόν που έχει περισσέψει από το γιορτινό μας τραπέζι και εμείς θα το κάνουμε elevate σε μια αλμυρή, αλλά και σε μια γλυκιά συνταγή από τα πασχαλινά περισσεύματα , που θα αναδείξει τα χαρακτηριστικά του.
Όλοι μας έχουμε συνηθίσει το τσουρέκι, μόνο του, να κόβουμε ένα κομμάτι με το χέρι μας, ή με το μαχαίρι και στην καλύτερη των περιπτώσεων, να αλείφουμε πάνω του λίγη πραλίνα σοκολάτας ή μαρμελάδα. Στα ζαχαροπλαστεία από την άλλη, όταν μπαγιατεύουν και ανήκουν πλέον στα περισσεύματα, τη φύρα δηλαδή του μαγαζιού, τα σιροπιάζουν με βαριά σιρόπια, τα αφήνουν να κρυώσουν και έπειτα τα περιχύνουν με σοκολάτα, έτσι ώστε να πουληθούν.
Σήμερα, θα σας παραθέσω δυο διαφορετικές συνταγές, με τις οποίες θα αξιοποιήσουμε το τσουρέκι που έχει περισσέψει. Η μια θα είναι ένα πεντανόστιμο croque madame με μπεσαμέλ γραβιέρας και λούντζα και η άλλη ένα εκμέκ με κρέμα βανίλιας και φιστίκι Αιγίνης.
Αλμυρή παρασκευή – Croque Madame :
Για την μπεσαμέλ :
50 γρ. βούτυρο Κερκύρας
50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. μουστάρδα απαλή
150 ml γάλα πλήρες
50 ml κρέμα γάλακτος,με 35% λιπαρά
αλάτι
πιπέρι μαύρο
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
Για το τσουρέκι :
8 φέτες τσουρέκι,λεπτές
40 γρ βούτυρο Κερκύρας
1 κ.σ. ελαιόλαδο
θυμάρι
πιπέρι
200 γρ. γραβιέρα Νάξου,τριμμένη
4 φέτες λούντζα,λεπτές
8 αυγά τηγανητά
Για το σερβίρισμα :
αλάτι
πιπέρι μαύρο
ελαιόλαδο
λίγα κομμένα ντοματίνια
λίγα φύλλα ρόκας
Εκτέλεση :
Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Με το που λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα μας και την κρέμα γάλακτος και φροντίζουμε να ανακατεύουμε πολύ καλά συνεχώς. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το πιπέρι, το αλάτι, το τριμμένο μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Η μπεσαμέλ είναι έτοιμη όταν να βγουν οι πρώτες φουσκάλες. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ. Σκεπάζουμε με μία πλαστική μεμβράνη. Φροντίζουμε η μεμβράνη να εφάπτεται πάνω στη μπεσαμέλ. Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά για 2 ώρες. Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 20 γρ. από το βούτυρο. Μόλις λιώσει, ρίχνουμε και το ελαιόλαδο μας και βάζουμε τις 2 φέτες από το τσουρέκι μας στο τηγάνι, μαζί με λίγο θυμάρι. Με το που πάρουν χρώμα, γυρίζουμε από την άλλη μεριά. Μόλις είναι έτοιμες, αφαιρούμε από το τηγάνι και επαναλαμβάνουμε για τις υπόλοιπες φέτες (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα βούτυρο).Στην συνέχεια βάζουμε 1 κ.σ. από την μπεσαμέλ μας σε κάθε φέτα τσουρεκιού και την απλώνουμε. Ρίχνουμε από 25 γρ. τριμμένο τυρί σε κάθε φέτα και στις 4 φέτες προσθέτουμε και λούντζα. Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα, ρίχνουμε λίγο φρέσκο θυμάρι από πάνω και λίγο πιπέρι. Ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου, στην πάνω αντίσταση δηλαδή, μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει ωραίο χρώμα. Αφαιρούμε από τον φούρνο και βάζουμε πάνω από τις 4 φέτες που έχουν λούντζα, τις φέτες που έχουν τυρί και μπεσαμέλ. Σερβίρουμε απλώνοντας πάνω σε πιάτο ή ξύλο κοπής λίγη ρόκα και λίγα κομμένα, στη μέση, ντοματίνια. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε από πάνω τις φέτες τσουρεκιού μας. Μέχρι σε αυτό το σημείο η συνταγή λέγεται croque monsieur.Τέλος προσθέτουμε από δύο τηγανητά αυγά σε κάθε τσουρέκι και είμαστε να απολαύσουμε τα croque madame μας.
www.akispetretzikis.com
Γλυκιά παρασκευή – Εκμέκ τσουρέκι
Για το σιρόπι :
300 γρ νερό
250 γρ κρυσταλλική ζάχαρη
φλούδες από 1 λεμόνι
Για τη βάση :
10 φέτες τσουρέκι
1 κ.σ. βούτυρο Κερκύρας
Για την κρέμα :
1 λίτρο γάλα πλήρες
200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
6 κρόκους,από μεσαία αβγά
100 γρ κορν φλάουρ
1/4 κ.γ. μαστίχα
1/2 κ.γ. μαχλέπι
1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
100 γρ βούτυρο Κερκύρας,παγωμένο
Για τη σύνθεση :
400 γρ σαντιγί
100 γρ φιστίκια Αιγίνης,ψιλοκομμένα
Εκτέλεση :
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τις φλούδες από το λεμόνι και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Μόλις λιώσει η ζάχαρη αφαιρούμε από τη φωτιά. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε 1 κ.γ. βούτυρο. Βάζουμε τις μισές φέτες από το τσουρέκι και ψήνουμε για 1 λεπτό και από τις δύο πλευρές να πάρουν χρώμα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τις υπόλοιπες φέτες. Απλώνουμε το τσουρέκι σε ταψί 25 x 32 εκ. φροντίζοντας να καλύψουμε όλα τα κενά από τη βάση του ταψιού μας. Περιχύνουμε με το σιρόπι, αφαιρούμε τις φλούδες από το λεμόνι και αφήνουμε στην άκρη να απορροφηθεί. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.Βάζουμε τα 900 γρ. από το γάλα,τη μισή ζάχαρη και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Προσοχή,δεν ανακατεύουμε.Σε ένα γουδί βάζουμε 1 κ.σ. από τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μαχλέπι και τον κακουλέ και χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με το γάλα και προσθέτουμε και τη βανίλια. Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους, την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός για να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε. Μόλις πάρει βράση το μείγμα στην κατσαρόλα μεταφέρουμε πολύ αργά στο μπολ με τους κρόκους ανακατεύοντας συνέχεια. Βάζουμε όλο το μείγμα στη κατσαρόλα και βάζουμε πάλι στη φωτιά. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δέσει η κρέμα μας. Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Απλώνουμε πάνω από το τσουρέκι και καλύπτουμε με μεμβράνη. Βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες να κρυώσει και να σφίξει το γλυκό. Απλώνουμε τη σαντιγί με ένα κουτάλι και με ένα πιρούνι κάνουμε γραμμές πάνω στη σαντιγί μας. Πασπαλίζουμε με τα φιστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε.
Καλή σας απόλαυση!