1. Overnight oats με γιαούρτι και μύρτιλο
Το πρωινό είναι το πρώτο και πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, όμως πολλοί από μας συχνά το αναβάλουμε ή και το παραλείπουμε επειδή δεν έχουμε αρκετό χρόνο. Είναι πράγματι δύσκολο να ξυπνάμε νωρίτερα για να προλάβουμε να ετοιμάσουμε ένα ωραίο και υγιεινό πρωινό. Η λύση όμως βρέθηκε και είναι τα overnight oats ή αλλιώς ένα μίγμα βρόμης που μπορούμε να ετοιμάσουμε αποβραδίς και να ξυπνήσουμε με ένα πεντανόστιμο πρωινό, γεμάτο πρωτεϊνες, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά, να μας περιμένει!
Υλικά
½ κούπα νιφάδες βρόμης (rolled oats)
½ κούπα γάλα (ζωικό ή φυτικό)
3 κ.σ. γιαούρτι
1 κ.γ. σπόρους chia
1 κ.γ. μέλι
Λίγη κανέλλα
Λίγη βανίλια
½ κούπα μύρτιλα
Εκτέλεση
Αρχικά, τοποθετούμε σε ένα βαζάκι όλα τα υλικά μας και κρατάμε λίγα μύρτιλα για το σερβίρισμα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν κι έπειτα, κλείνουμε το καπάκι του βάζου και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι το επόμενο πρωί. Αν το πρωί το μίγμα μάς φανεί πολύ πηχτό, μπορούμε να το αραιώσουμε προσθέτοντας λίγο ακόμη γάλα. Τέλος, σερβίρουμε με τα υπόλοιπα φρέσκα μύρτιλα που κρατήσαμε και ξηρούς καρπούς της προτίμησής μας.
Τιπ: Αντί για μύρτιλο, μπορούμε να βάλουμε όποιο άλλο μούρο προτιμάμε ή και φράουλες.
2. Overnight oats με σοκολάτα και μπανάνα
Υλικά
½ κούπα νιφάδες βρόμης (rolled oats)
½ κούπα γάλα (ζωικό ή φυτικό)
3 κ.σ. γιαούρτι
½ μπανάνα
1 κ.σ. σκόνη κακάο
1 κ.σ. μέλι
½ κ.σ. σπόρους chia
1 βανίλια
20 γρ. σοκολάτα υγείας
Λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Αρχικά, κόβουμε τη μπανάνα σε ροδέλες και κρατάμε 2-3 για το σερβίρισμα. Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα βαζάκι και ανακατεύουμε καλά. Έπειτα, λιώνουμε τη σοκολάτα υγείας, τη ρίχνουμε πάνω από το μίγμα για να δημιουργηθεί κρούστα, βάζουμε τις ροδέλες μπανάνας που κρατήσαμε και κλείνουμε το καπάκι. Αφήνουμε το βάζο στο ψυγείο όλο το βράδυ και το πρωί σερβίρουμε με λίγο τριμμένο αμύγδαλο, φουντούκι ή φιστίκι.
3. Overnight oats με γεύση αλατισμένη καραμέλα
Υλικά
½ κούπα νιφάδες βρόμης (rolled oats)
½ κούπα γάλα (ζωικό ή φυτικό)
2 κ.σ. μέλι
½ κ.σ. σπόρους chia
15 ml λάδι
1 ½ κ.σ. φιστικοβούτυρο
½ κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε αρχικά τη βρόμη, το γάλα, το 1 κ.σ. μέλι και τους σπόρους chia. Έπειτα, βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι, το φιστικοβούτυρο, το αλάτι και το υπόλοιπο μέλι, ανακατεύουμε και τα θερμαίνουμε για 30-40 δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων. Σε ένα βαζάκι, τοποθετούμε μια στρώση από το μίγμα καραμέλας μας και λίγο από το μίγμα της βρόμης, μέχρι να γεμίσει το βαζάκι μέχρι τη μέση. Ύστερα, βάζουμε άλλη μία στρώση καραμέλας και μετά γεμίζουμε το βάζο με το υπόλοιπο μίγμα βρόμης. Τέλος, βάζουμε μια τελευταία στρώση από το μίγμα καραμέλας για να δημιουργήσουμε κρούστα και τοποθετούμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ. Το πρωί σερβίρουμε με ξηρούς καρπούς της προτίμησής μας.