Η βρετανική κουζίνα είναι ίσως η πιο παρεξηγημένη παγκοσμίως. Ιδιαίτερα εμείς οι μεσογειακοί, την υποτιμούμε συχνά, με πολλούς να τη χαρακτηρίζουν άνοστη και βαρετή. Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχουν πολλές παραδοσιακές βρετανικές συνταγές που παρά την απλότητά τους, μπορούν να μας καταπλήξουν με τη γεύση τους. Μία από αυτές είναι και η πίτα του βοσκού. Ένα πιάτο που εμφανισιακά θυμίζει πολύ το δικό μας παστίτσιο ή τον μουσακά, αλλά γευστικά μας ταξιδεύει στην Ιρλανδία (από όπου και προέρχεται) και φυσικά στη γιορτή του Αγίου Πατρικίου και στις τεράστιες συγκεντρώσεις και παρελάσεις που γίνονται προς τιμήν του. Με αφορμή, λοιπόν, τη γιορτή του Αγίου Πατρικίου που πλησιάζει, ας δούμε πώς φτιάχνεται η αγαπημένη των Ιρλανδών πίτα του βοσκού.

Η πίτα του βοσκού (Shepherd’s pie)
Υλικά:
Για τον κιμά:
- 1 κ. αρνίσιο κιμά
- 200 γρ. αρακά (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
- 400 γρ. καρότο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 1 φλ. βοδινό ζωμό
- ¾ φλ. μπίρα
- 2 κ.σ. πελτέ τομάτας
- 30 γρ. αλέυρι (4 κ.σ.)
- 2 κ.γ. σάλτσα Worcestershire
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
- 1 κ.γ. θυμάρι
- 1 κ.γ. δεντρολίβανο
Για τον πουρέ πατάτας:
- 1 κ. πατάτες
- 4 κ.σ. μη αλατισμένο βούτυρο
- ¼ φλ. ζεστό γάλα
- ½ κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
Για την πίτα του βοσκού ξεκινάμε αρχικά βάζοντας σε ένα βαθύ τηγάνι τον κιμά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μαζί με το ελαιόλαδο. Μόλις φτάσει σε θερμοκρασία, βάζουμε τον κιμά, το αλάτι και το πιπέρι και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Ανακατεύουμε και σπάμε τον κιμά όσο σοτάρουμε για να πάρει ροδίσει ομοιόμορφα. Ύστερα, μειώνουμε τη θερμοκρασία και συνεχίζουμε με μέτρια φωτιά, βάζουμε στο τηγάνι τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και τον πελτέ τομάτας και ανακατεύουμε για περίπου 6-7 λεπτά. Έπειτα, βάζουμε τη μπίρα, τον ζωμό, τη σάλτσα Worcestershire και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια, βάζουμε και τον αρακά και το καρότο σε κυβάκια και αφήνουμε το μίγμα μας να βράσει για περίπου 20-25 λεπτά.
Για τον πουρέ κόβουμε τις πατάτες σε κυβάκια και βράζουμε για 20 περίπου λεπτά. Όταν είναι έτοιμες, τις σουρώνουμε, τις μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τις λιώνουμε με το πρες πουρέ ή με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια, βάζουμε το γάλα, το βούτυρο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχει την κατάλληλη υφή.
Στη συνέχεια, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Έπειτα, βάζουμε σε ένα ταψί τον κιμά μας και από πάνω απλώνουμε τον πουρέ ομοιόμορφα. Πριν το ψήσουμε, «χαράζουμε» με ένα πιρούνι τον πουρέ για να κάνει καλύτερη κρούστα. Τέλος, ψήνουμε για 20-30 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 15 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Τελικά, μπορεί η γιορτή του Αγίου Πατρικίου και η ιρλανδική κουλτούρα γενικότερα να είναι αρκετά μακριά από τη δική μας, η επαφή όμως με άλλους πολιτισμούς διευρύνει τους ορίζοντές μας και μάς φέρνει πιο κοντά στους συνανθρώπους μας —ακόμα και με μια συνταγή. Εξάλλου η πίτα του βοσκού είναι ένα πασίγνωστο πιάτο και δεν είναι λίγες οι φορές που την είδαμε σε κάποια σειρά ή ταινία και τη λιγουρευτήκαμε. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, και να τη δοκιμάσουμε!
Καλή όρεξη!
- Culinary Ginger (20/07/2022). Traditional Shepherd’s pie. Ανακτήθηκε από: https://culinaryginger.com/traditional-shepherds-pie/ (τελευταία επίσκεψη 20/02/2023).
- The cooking foodie (17/01/2019). Shepherd’s Pie Recipe. Ανακτήθηκε από: https://www.thecookingfoodie.com/recipe/Shepherds-Pie-Recipe (τελευταία επίσκεψη 20/02/2023).