Σικελιάνικη τάρτα με ζελέ από καρπούζι

 

τάρτα με ζελέ από καρπούζι
Πηγή: ricette.giallozafferano.it

Εκτός από τα πανέμορφα τοπία της, τα μνημεία και τα αξιοθέατά της, η Σικελία είναι γνωστή και για την ιδιαίτερη γαστρονομία της. Με επιρροές όχι μόνο από την ιταλική, αλλά, μεταξύ άλλων, και από την εβραϊκή, την αραβική, την ισπανική και, φυσικά, την ελληνική κουζίνα, η Σικελία έχει δημιουργήσει τις δικές της ξεχωριστές συνταγές, τις οποίες εμείς λατρεύουμε να ανακαλύπτουμε.

Μιας και τα πρώτα καρπούζια βγήκαν ήδη στην αγορά, η σημερινή μας συνταγή είναι η παραδοσιακή σικελιάνικη τάρτα με ζελέ από καρπούζι (crostata con gelo di mellone). Μια συνταγή γεμάτη χρώματα και πλούσια φρουτώδη γεύση που λατρεύουμε να φτιάχνουμε ξανά και ξανά.

Υλικά για τη ζύμη της τάρτας

300 γρ. αλεύρι (ιδανικά προτιμάμε αλεύρι τύπου 00)

150 γρ. βούτυρο

Advertising

Advertisements
Ad 14

130 γρ. ζάχαρη

2 αβγά

1 κ.γ. μπέκιν πάουντερ

1 κ.γ. σκόνη κανέλλας

Advertising

 

Υλικά για το ζελέ της γέμισης 

1 ½ κ. καρπούζι (το μετράμε χωρίς τη φλούδα)

250 γρ. ζάχαρη

80 γρ. κόρν φλάουρ

1 βανίλια

Advertising

1 κ.γ. σκόνη κανέλλας

 

Για το σερβίρισμα 

Σταγόνες σοκολάτας

Τριμμένο φιστίκι

Ζάχαρη άχνη

Advertising

Εκτέλεση 

Για τη σικελιάνικη τάρτα με ζελέ από καρπούζι ξεκινάμε προετοιμάζοντας τη ζύμη. Παίρνουμε το μίξερ μας και βάζουμε, αρχικά, το αλεύρι και το βούτυρο. Χτυπάμε μέχρι να αποκτήσουν την κλασική τριφτή υφή της τάρτας. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αβγά, το μπέκιν πάουντερ και την κανέλλα και χτυπάμε και πάλι μέχρι να ενωθούν. Έπειτα, αφαιρούμε τη ζύμη από το μίξερ και τη μεταφέρουμε στον πάγκο ώστε να τη «δουλέψουμε» με τα χέρια μας. Ζυμώνουμε καλά, μέχρι να δημιουργήσουμε μια συμπαγή και σφιχτή ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη μας με ζελατίνα και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μισή ώρα.

Διαβάστε επίσης  Συνταγή για μοσχαράκι κοκκινιστό με ελιές

Όσο η ζύμη μας ξεκουράζεται, προχωράμε στην παρασκευή του ζελέ καρπουζιού. Καθαρίζουμε, αρχικά, το καρπούζι από τη φλούδα του, ώστε να έχουμε 1 ½ κιλό καθαρού φρούτου. Έπειτα, αφαιρούμε τα κουκούτσια του και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια ώστε να χωράει στο μπλέντερ μας. Πολτοποιούμε το καρπούζι μας στο μπλέντερ και το σουρώνουμε όσες φορές χρειαστεί ώστε να μείνει μόνο ο χυμός του. Στη συνέχεια, παίρνουμε μια κατσαρόλα, βάζουμε το χυμό από το καρπούζι, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και βράζουμε το μίγμα μας για περίπου 15 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να σφίξει, παίρνοντας την υφή του ζελέ. Μόλις δούμε ότι το μίγμα μας είναι έτοιμο, προσθέτουμε και την κανέλλα και τη βανίλια, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε σε ένα μπολ για να κρυώσει, ενώ προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180°C.

Όταν κρυώσει το ζελέ καρπουζιού, παίρνουμε τη ζύμη μας από το ψυγείο και την ανοίγουμε ώστε να χωράει σε φόρμα τάρτας των 24-25 εκ. Κόβουμε τις άκρες που περισσεύουν από τη φόρμα και τις κρατάμε για αργότερα. Ρίχνουμε στη φόρμα και το ζελέ και στολίζουμε την τάρτα μας με λωρίδες από τη ζύμη που κρατήσαμε προηγουμένως. Ψήνουμε την τάρτα μας στους 180°C για περίπου 45 λεπτά. Τέλος, στολίζουμε με ζάχαρη άχνη, σταγόνες σοκολάτας και τριμμένο φιστίκι, για έξτρα ομορφιά και γεύση.

 

Καλή μας όρεξη!

Advertising

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

5 μικρά μυστικά για μια όμορφη βεράντα

Η βεράντα του σπιτιού μας είναι ένας χώρος πολύτιμος για

5+1 ιδανικοί προορισμοί για Τουρισμό Ευεξίας

Τουρισμός ευεξίας Ο τουρισμός ευεξίας είναι μορφή τουρισμού που αφορά