
Σούπα λαχανικών με ταχίνι. Μία βελουτέ σούπα που μπορεί να αποτελέσει μία εξαιρετική λύση την περίοδο της Σαρακοστής, ακόμη και τις μέρες που δεν καταναλώνουμε ούτε λάδι. Ένα πιάτο για όλους, είτε είναι vegan είτε όχι. Μπορεί να σταθεί από πρώτο πιάτο σε ένα μενού πολλών σταδιών ή και να αποτελέσει το κύριο γευμα μίας δύσκολης ημέρας. Τέλος, ίσως να ακούγεται gourmet σε κάποιους αλλά όσοι έχουν καταγωγή ή επιρρόες από τη Μ.Ασία, όπως εγώ, μπορεί να θυμούνται τη γιάγια τους να φτιάχνει αυτή τη θρεπτική σούπα, ειδικά την περιόδο της νηστείας, μιάς και το ταχίνι είναι ο βασιλιάς κάθε διατροφής που δεν περιέχει ζωικές πρώτες ύλες.
Σούπα λαχανικών με ταχίνι
Υλικά
- 1 πατάτα, μέτρια
- 1 μεγάλο καρότο
- το λευκό μέρος από 1 μεγάλο πράσο
- 1 κρεμμύδι
- 1,5 λίτρο νερό ή ζωμό λαχανικών
- 100 γραμμάρια κριθαράκι μέτριο
- 60 γραμμάρια ταχίνι
- χυμό από 2 λεμόνια
- 1 πρέζα μπούκοβο
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε όλα μας τα λαχανικά και τα βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το ζωμό λαχανικών ή το νερό για να βράσουν. Μόλις βράσουν και έχουν μαλακώσει αρκετά, τα πολτοποιούμε με ένα ραβδομπλέντερ. Αν δεν έχουμε, όμως, τα χτυπάμε σε δόσεις σε ένα multi (αποθηκεύουμε κάθε μία από τις δόσεις σε ένα μπολ και μόλις τελειώσουμε με όλα τα λαχανικά, τα επαναφέρουμε όλα πίσω στην κατσαρόλα). Ρίχνουμε μέσα το κριθαράκι, και σε μέτρια φωτιά σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για 12-15 λεπτά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ταχίνι, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι, μπούκοβο και λίγο από το ζουμί της σούπας (όπως κάνουμε το αυγολέμονο). Μόλις το μείγμα μας είναι έτοιμο, το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε με μία κουτάλα και σερβίρουμε.
Tips
- Το ζυμαρικό στη σούπα είναι προαιρετικό. Επίσης, μπορεί να αντικατασταθεί από ρύζι, πλιγούρι ή τραχανά.
- Εννοείται ότι μπορούν να προστεθούν ακόμη περισσότερα λαχανικά, όπως κολοκυθάκια, σελινόριζα, γλυκοπατάτες, παστινάκι κ.ά.
- Τέλος, μία ιδέα σερβιρίσματος είναι λίγες σταγόνες από χυμό λεμόνι, φρέσκα μυρωδικά και ελάχιστο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Καλή σας όρεξη!