Σούπα λαχανικών με ταχίνι

ταχίνι
Πηγή: www.cubesnjuliennes.com

Σούπα λαχανικών με ταχίνι. Μία βελουτέ σούπα που μπορεί να αποτελέσει μία εξαιρετική λύση την περίοδο της Σαρακοστής, ακόμη και τις μέρες που δεν καταναλώνουμε ούτε λάδι. Ένα πιάτο για όλους, είτε είναι vegan είτε όχι. Μπορεί να σταθεί από πρώτο πιάτο σε ένα μενού πολλών σταδιών ή και να αποτελέσει το κύριο γευμα μίας δύσκολης ημέρας. Τέλος, ίσως να ακούγεται gourmet σε κάποιους αλλά όσοι έχουν καταγωγή ή επιρρόες από τη Μ.Ασία, όπως εγώ, μπορεί να θυμούνται τη γιάγια τους να φτιάχνει αυτή τη θρεπτική σούπα, ειδικά την περιόδο της νηστείας, μιάς και το ταχίνι είναι ο βασιλιάς κάθε διατροφής που δεν περιέχει ζωικές πρώτες ύλες.

Σούπα λαχανικών με ταχίνι

Υλικά

  • πατάτα, μέτρια
  • 1 μεγάλο καρότο
  • το λευκό μέρος από 1 μεγάλο πράσο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1,5 λίτρο νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 100 γραμμάρια κριθαράκι μέτριο
  • 60 γραμμάρια ταχίνι
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε όλα μας τα λαχανικά και τα βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το ζωμό λαχανικών ή το νερό για να βράσουν. Μόλις βράσουν και έχουν μαλακώσει αρκετά, τα πολτοποιούμε με ένα ραβδομπλέντερ. Αν δεν έχουμε, όμως, τα χτυπάμε σε δόσεις σε ένα multi (αποθηκεύουμε κάθε μία από τις δόσεις σε ένα μπολ και μόλις τελειώσουμε με όλα τα λαχανικά, τα επαναφέρουμε όλα πίσω στην κατσαρόλα). Ρίχνουμε μέσα το κριθαράκι, και σε μέτρια φωτιά σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για 12-15 λεπτά.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ταχίνι, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι, μπούκοβο και λίγο από το ζουμί της σούπας (όπως κάνουμε το αυγολέμονο). Μόλις το μείγμα μας είναι έτοιμο, το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε με μία κουτάλα και σερβίρουμε.

Tips

  1. Το ζυμαρικό στη σούπα είναι προαιρετικό. Επίσης, μπορεί να αντικατασταθεί από ρύζι, πλιγούρι ή τραχανά.
  2. Εννοείται ότι μπορούν να προστεθούν ακόμη περισσότερα λαχανικά, όπως κολοκυθάκια, σελινόριζα, γλυκοπατάτες, παστινάκι κ.ά.
  3. Τέλος, μία ιδέα σερβιρίσματος είναι λίγες σταγόνες από χυμό λεμόνι, φρέσκα μυρωδικά και ελάχιστο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Καλή σας όρεξη!

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…