Συνταγή για μοσχαράκι κοκκινιστό με ελιές

φαγητό
Πηγή: healthydiet.gr

Μοσχαράκι κοκκινιστό με ελιές! Μια συνταγή από εκείνες που έμαθα να τρώω στα μεγάλα οικογενειακά κυριακάτικα τραπέζια. Φαγητά του παππού και της γιαγιάς, που για κάποιο λόγο θέλουμε να τα τρώμε μόνο από αυτούς, αλλά δυστυχώς κινδυνεύουν να χαθούν στο χρόνο μαζί με τα προσφιλή μας πρόσωπα.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτό το πιάτο, μια συνταγή με μοσχαράκι διαφορετική από τις συνηθισμένες, που λάτρευα και λατρεύω να τρώω μαγειρεμένη από τον παππού μου. Συνταγή γεμάτη μυστικά εκ Σμύρνης, λόγω καταγωγής της προ-γιαγιάς, ο άνθρωπος που έφερε αυτή τη συνταγή στην οικογένεια. Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, συναισθηματικούς και μη, αποφάσισα να τη μοιραστώ, κρατώντας την όσο το δυνατόν περισσότερο αναλλοίωτη στο χρόνο.

Συνταγή για μοσχαράκι κοκκινιστό με ελιές

Υλικά

1 κιλό μοσχάρι (ελιά ή ποντίκι)

Advertising

Advertisements
Ad 14

30 – 40 ελιές πράσινες τσακιστές

1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό

400 γραμμάρια τομάτες κονκασέ

1 κουταλιά της σούπας πελτέ τομάτας

Advertising

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

3 φύλλα δάφνης

15 κόκκους μπαχάρι

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Advertising

1 κουταλιά της σούπας ρίγανη η θυμάρι

2 σκελίδες σκόρδο

1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί

2 κουταλιές της σούπας ξύδι

Advertising

Αλάτι, πιπέρι

Διαβάστε επίσης  Ιδέες για εύκολες Πασχαλινές σαλάτες

Εκτέλεση

Κόβουμε το μοσχαράκι σε μερίδες, το πλένουμε και το στραγγίζουμε καλά σε ένα σουρωτήρι. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο και το σκόρδο. Τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά και μετά προσθέτουμε το μοσχαράκι. Ροδίζουμε ελαφρώς το κρέας από όλες τις πλευρές, προσθέτουμε τον πελτέ τομάτας, τσιγαρίζοντάς τον για 1-2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί και το ξύδι. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, τη δάφνη, το μπαχάρι, την κανέλα αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσει λίγο το κρέας προσθέτοντας και νερό αν χρειάζεται. Όταν το κρέας έχει σχεδόν μαγειρευτεί προσθέτουμε τις ελιές (τις οποίες έχουμε μουλιάσει σε νερό από 8 έως 12 ώρες) και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν καλά το κρέας και οι ελιές. Μόλις δέσει η σάλτσα αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε την ρίγανη ή το θυμάρι ενώ δοκιμάζουμε και διορθώνουμε σε αλάτι και πιπέρι.

Μερίδες 4-6

Μια εξαιρετική επιλογή για να συνοδέψουμε το μοσχαράκι μας είναι το ρύζι πιλάφι, οι τηγανητές πατάτες ή ακόμη και κάποιο ζυμαρικό όπως οι χωριάτικες χυλοπίτες.

Advertising

Αν είστε λάτρεις των κοκκινιστών, των μπαχαρικών, των ιδιαίτερων γεύσεων και των κλασσικών οικογενειακών φαγητών της Κυριακής, τότε αυτό το κοκκινιστό μοσχαράκι με ελιές είναι η συνταγή που θα κάνει τόσο εσάς όσο και τους αγαπημένους σας ανθρώπους να ανυπομονούν μέχρι την επόμενη φορά που θα καθίσουν στο τραπέζι για να γευτούν ξανά αυτό το μοναδικό και ιδιαίτερο πιάτο από τα χέρια σας.

Διαβάστε επίσης  Λαμιώτικη μπαμπανέτσα, μια πίτα χωρίς φύλλο

Καλή σας όρεξη!

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Απόκρυφοι κώδικες της αρχαιότητας

Γραπτά που αντιστέκονται στον χρόνο και μεταφέρουν μηνύματα, που πολλές

Στυλ συναισθηματικής προσκόλλησης και ερωτικές σχέσεις

Οι συναισθηματικοί δεσμοί που αναπτύσσουμε στις σχέσεις μας δεν δημιουργούνται